HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
5 Kasım 2017 Pazar Saat: 11:44

“Ünye’nin desteklemelerden faydalanma oranı düşük”

ÜTSO’nun meslek gruplarına yönelik düzenlediği “Sizleri Dinliyoruz” programına katılan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ethem Gözkonan, Ünye’nin desteklemelerden faydalanma oranının ilçe bazında bak
“Ünye’nin desteklemelerden faydalanma oranı düşük”

ÜTSO’nun meslek gruplarına yönelik düzenlediği “Sizleri Dinliyoruz” programına katılan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ethem Gözkonan, Ünye’nin desteklemelerden faydalanma oranının ilçe bazında bakıldığında az olduğunu, bu nedenle çalışmalara Ünye’den başladıklarını söyledi.

Birçok alanda desteklemelerin olduğunu ifade eden Gözkonan, “Destek verdiğimiz alanlarda sektöre bağlı olarak toplamda 3 milyon Euro’ya kadar olan yatırımın yüzde 40 ve 65’i oranında hibe söz konusu. Tek ihtiyacımız olan şey nitelikli proje. Başka hiçbir şartımız yok.” diye konuştu.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası, (ÜTSO) "Sizleri Dinliyoruz" adıyla üyelerine yönelik düzenlediği meslek grubu toplantılarını sürdürüyor. Odanın lokalinde gerçekleşen toplantıda, tekstil ürünleri satıcıları ve imalatçıları, telefon ve aksesuarları karma grubu, ayakkabıcılar ile turizmcilerin olduğu meslek gruplarıyla bir araya gelindi.

 Toplantının açılış konuşmasını yapan ÜTSO Başkanı Durmuş Zor, toplantıya meslek gruplarından katılımın her zaman ki gibi az olduğunu belirterek sitemde bulundu.

 “Üyelerimiz toplantılara yeterince ilgi göstermiyor, bunu biz çok kez gördük. Basın mensuplarının odamıza verdiği değer göz önünde, biz artık üyelerimize basın üzerinden gidiyoruz.” diyen Zor, şunları söyledi:

 “Çünkü diğer halde en fazla uğraştığımız zamanlarda bile yüzde 50’nin üzerine çıkamadık. Burada yanlış veya doğrudur demenin anlamı yok. Üyelerimizin işleri yoğundur, önemli iş adamları kendileri gelemiyor olabilirler ama şunu biliyoruz ki Ünye basını aktif, üyelerimiz mutlaka buradaki bilgilendirmelerden istifade etsinler. Yatırım yapmak ve destek almak isteyen devletin ya da diğer kurumların desteklerinden yararlanmak isteyen kişilerin mutlaka odamız aracılığı ile bu hizmetlere başvurmasında fayda var.”

 -“Sigortasız çalıştırmak, sigortalı çalıştırmaktan daha pahalı”-

 Toplantıda bilgilendirme yapan Ünye SGM Şefi Mevlüt Kukula kayıt dışı işçi çalıştırmak ve yaptırımları konusunda bilgiler vererek, şunları söyledi:

 “Kurum başkanlığımızın şöyle bir sözü var ‘sigortasız çalıştırmak, sigortalı çalıştırmaktan daha pahalıya mal oluyor.’ Öncelikle 2017-2018 veya 2018-2019 yıllarında teşviklerden yasaklamalarla ilgili yeni bir genelgemiz çıktı. Öncesindeki uygulamamız da bir kişi dahi olsa kayıt dışı yakalandığında 1 yıl boyunca 5 bin 510, 6 bin 111 gibi basit anlatacağımız teşviklerden yasaklı hale geliyordu. Yeni genelge ile bu iş için üç durum ortaya çıktı. Birincisi, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren işverenlerimiz herhangi bir kayıt dışı sigortalılık veya fiili olmayan çalışmaya dayalı sigortalılık işlemlerinden dolayı tespit yapıldığı zaman 5 kişiyi aşmamak yüzde 1’i geçmemek şartı ile kayıt dışılık veya sahte sigortalılık tutanağı almışsa bunlara herhangi bir ceza uygulanmıyor. Bundan dolayı da uzun zamandır Ankara hata yapmayacak şekilde yeni bir program hazırladı. Her ne kadar genelge nisan ve mayıs ayında bize ulaşmış olsa da geçen hafta itibari ile bunları uyguladık. Bir diğer durum ise kişiler bu şartları geçti ise 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren 1. seferde 1 ay teşvikler durduruluyor, 3 yıl içerisinde aynı olay tekrar ederse 1 yıllık cezalar uygulanmaya konuluyor.”

 -“ İlçe bazında Ünye’nin desteklemelerden faydalanma oranı düşük”-

 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ordu İl Koordinatörü Ethem Gözkonan, Ünye’nin desteklemelerden faydalanma oranının ilçe bazında bakıldığında az olduğunu belirterek, “Koordinatörlüğümüz 2009 yılından beri Ordu’da faaliyet göstermekle birlikte, genel olarak tablolara baktığımızda Ünye’nin desteklemelerden faydalanma oranının ilçe bazında değerlendirildiğinde biraz daha düşük olduğunu gördük. Geçtiğimiz hafta itibariyle göreve başlayıp bu tabloları değerlendirdiğimizde, çalışmaya Ünye’den başlamamız gerektiğini düşündük.” ifadelerini kullandı.

 -Desteklemeler geniş alanları kapsıyor-

 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun işleyişi ve desteklemeler hakkında bilgi veren İl Koordinatörü Gözkonan şunları söyledi:

 “Hayvancılıkla ilgili işletmelere ‘çiftlik sahiplerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi’ diye bir başlığımız var. Turizm, süs bitkileri ve üretimi, su ürünleri ile ilgili çiftlikleri, alabalık üretimi yapan çiftlikleri, fide ve fidan üretimini örtü altında veya açıkta olacak şekilde, bal üretimi, paketleme, konaklama içeren tesisler veya sadece yeme içme tesisleri, catering hizmeti destekleyeceğimiz başlıklar altında. Hayvancılık ile ilgili de büyükbaş, küçükbaş, kanatlı, et amaçlı kurulacak üretim tesisleri, süt amaçlı kurulacak üretim tesisleri, küçükbaş ve büyükbaşta da koyun, keçi, sığır, manda gibi türleri kapsayacak alanlarda destek vereceğiz. Bizim destek verdiğimiz alanlarda sektöre bağlı olarak toplamda 3 milyon Euro’ya kadar yatırımın yüzde 40 ve 65 oranında hibe desteği şeklinde desteklenme durumu söz konusu. Tek ihtiyacımız olan şey nitelikli proje. Başka hiçbir şartımız yok. Proje uygun olduğu durumda sözleşmeye taşınır ardından yatırımın gerçekleşmesi ile birlikte faydalanıcının belirttiği tarihte parayı hesabına yatırıyoruz. Böylece süreci tamamlamış oluyoruz.”

 Toplantıya, ÜTSO Başkanı Durmuş Zor, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ethem Gözkonan, Ünye SGK Müdürü Erdem Esentürk, Akademik Danışman Alperen Yiğit katıldı.

 Ünye KENT Haber


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız