HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Kasım 2017 Perşembe Saat: 08:41

“KAMU ZARARI YAKLAŞIK 10 MİLYON LİRA”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, 3 Kasım’da Ordu Sağlık Müdürlüğünün kurduğu Hastane Bilgi Yönetim Sisteminin (HBYS) 2 gün süreyle çöktüğünü, yaklaşık 12 bin hastanın bilgilerinin kaybolduğunu ve kam
“KAMU ZARARI YAKLAŞIK 10 MİLYON LİRA”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, 3 Kasım’da Ordu Sağlık Müdürlüğünün kurduğu Hastane Bilgi Yönetim Sisteminin (HBYS)  2 gün süreyle çöktüğünü, yaklaşık 12 bin hastanın bilgilerinin kaybolduğunu ve kamunun 8-10 milyon lira civarında zarara uğratıldığını söyledi.

. Sağlık Bakanlığının 2018 Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, sorumluları hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Torun şunları söyledi. “Mayıs 2015’de o zamanki adıyla Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ihaleyle 5 milyon liraya bir sistem kiralıyor, ayrıca data center le birlikte 1 milyon 652 bin lira daha ödüyor. 3 Kasım 2017’de sistem 2 gün süreyle çöküyor. Bu sistemde yer alan hasta verileri, tahlil, tetkik sonuçları, hastayla ilgili ne bilgi varsa uçup gidiyor. Bu 2 günde, 200 ila 2500 arasında acil başvurusu özel hastanelere yapılıyor, hastalar eczanelerden ücretli ilaç almak zorunda kalıyor. Vatandaş büyük bir mağduriyet yaşıyor. Ama daha da vahimi ortaya çıkan kamu zararı. Sistem üzerinden kesilen fatura tutarları ile saymanlıklardaki tutarlar birbiriyle eşleşmiyor, taşeron alt firmalara yaptırılan MR ve tomografi gibi görüntüleme hizmetlerinin sayıları sistemden çekilemiyor, bu firmalar ne kadar görüntüleme hizmeti verdi, düzenledikleri hak edişler ne kadar doğru, kamu bunlara hangi kayıtlara dayanarak ödeme yaptı bilinmiyor. Saymanlıklara manuel fatura bildirimleri yapılıyor, bu manuel bildirimlerde hastane içinde yapılan tedavilerde kullanılan herhangi bir tıbbi sarf malzeme depolardan düşülemediği gibi, hastaya verilen ilaçlarda depolardan düşürülemiyor. Bu bilgiler herhangi bir sistem içinde kayıt altına alınamıyor.”

SORUMLULAR HESAP VERMELİ

Hiçbir yetkilinin bu zamana kadar kamuoyuna açıklama yapmadığını da dile getiren Torun, “Eski veriler sisteme atılıyor, hastaların tedavi aşamasında kullanılan ilaçlar neler, sonrasında bu hastalara hangi tedaviler uygulandı, sağlıklı bir bilgi yok, bu hastalara bir sonraki hastaneye gelişinde yanlış tedavi uygulanırsa ne olacak? Sistemin çöktüğünde vatandaşın tüm kişisel bilgileri başkalarının eline geçmiş olabilir. Bu sistemin gerekli bakım ve onarımı tüm uyarılara rağmen neden yapılmamış, kullanan kişilere gerekli eğitim verilmiş mi? Neden bir soruşturma açılıp, bununla ilgili gerek yazılım firmasına ve gerekse sorumlu olan kişilere hesap sorulmuyor” diye konuştu.

ŞEHİR HASTANESİNE ÇEKİNCELERİMİZ DEVAM EDİYOR

         Konuşmasında Ordu’nun sağlık alanında çok büyük sıkıntılar yaşadığını da söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun,  daha sonra şunları söyledi: “Şehir Hastanesiyle ilgili çekincelerinin de devam ettiğini belirtti. Hastane yoğun bakım ünitelerinin yetersiz olduğunu, kanser hastalarının ise çok büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Torun, “Hastanelerimizde onkoloji merkezi yok, hematoloji bölümü yok. Ordu’da her evde bir kanser hastası var, trombosit bulanamıyor, yoğun bakımlarda yer yok, hastalar Samsun’a, Ankara’ya, İstanbul’a gönderiliyor. Vatandaş derdine çare bulmak için hastasıyla yollara düşüyor, şehir şehir dolaşıyor. Tam bir bilmeceye dönüşen Şehir Hastanesi konusu var. Bunla ilgili çekincelerimiz de kesinlikle devam ediyor.” (Ordu Yeni Haber)

Anahtar Kelimeler : “KAMU, ZARARI, YAKLAŞIK, 10, MİLYON, LİRA”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız