HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
21 Kasım 2017 Salı Saat: 09:01

“SOSYAL DUYARLILIK, OLMAZSA OLMAZDIR”

Ordu Barosu 20 Kasım Çocuk Hakları günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. Ordu Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafınd
“SOSYAL DUYARLILIK, OLMAZSA OLMAZDIR”

Ordu Barosu 20 Kasım Çocuk Hakları günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. Ordu Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.; “20 Kasım 1989 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmiştir. Sözleşmenin amacı, hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm dünya çocuklarının yaşama, korunma, barınma, gelişme, sosyal yaşama katılma ve güvende olma ihtiyaçlarının eşit olarak karşılanmasını sağlamaktır.

Çocuk haklarının özel bir duyarlılığa ve korunmaya ihtiyacı olduğu herkesin malumudur. Zira çocuk; savaşların, çıkar çatışmalarının, ekonomik buhranların devam etmekte olduğu dünyamızda, sömürünün, şiddetin, istismarın, uyuşturucu ticaretive diğer zararlı alışkanlıkların en kolay hedefidir.

Ülkemiz hukukunda 18 yaş altı tüm bireylerin çocuk olduğu Çocuk Koruma Kanunu ile hüküm altına alınmıştır. Çocuklara karşı işlenen suçlar ve çocuk suçlular ile ilgili olarak kanunlarımız yeterli olsa da çocuk haklarının korunması kanun koymaktan çok daha fazla bir duyarlılık gerektirmektedir.

Çocuğun ilgili kanunları bilebilecek ve kanunun uygulanması için ilgili mercilere başvurabilecek bilinçte olmaması onun çocuk olmasının doğal bir sonucudur. Çocuk, ister mağdur ister sanık olsun çoğu zaman uğradığı haksızlığı dile getirememektedir.

Adana Aladağ’da daha geçen yıl bir cemaate ait yurtta çıkan yangında 11 çocuğun yanarak can vermesi olayı henüz hafızalarda tazedir. Sorumlular hakkında yargılama devam etmekle beraber; yangından sağ kurtulan çocukların verdiği ifadelere göre yurttaki çocuklara bulaşıkhanede zorla bulaşık yıkattırılmış, genel temizlik yaptırılmış, kız çocuklarının yurttan kaçarak yurdun tırnak içinde “iffetini” tehlikeye atması ihtimaline binaen yatakhanede kilitli bırakılmıştır. Sadece Aladağ yurt yangını olayı, sömürü ve istismarın boyutlarını göstermek ile kalmamış, aynı zamanda ticari kaygılarla çocukların yaşama hakkının bile hiçe sayılabildiğini göstermiştir.

Sosyal duyarlılık, çocuk haklarının korunması için olmazsa olmazdır. Sadece failleri hapse atmakla toplum olarak çocuklara ilişkin sorumluluklarımızı yerine getirmiş sayılamayız. Mağdur ve sanık çocuklar ile hükümlü çocuklar ile ilgili duyarsızlık, göz yumma, üstünü kapama, sümen altı etme gibi davranışlar da cezalandırılmalı, sivil toplum örgütleri ile kamu kurumlarının, özellikle de Avukatlık Kanunu’na göre hukuku koruma görevi olan baroların davalara katılmasının sağlanması şarttır. Ne yazık ki ülkemizde hala çocuk haklarının korunmasını yakından ilgilendiren, toplum tarafından da yakından izlenilen kamu davalarına baroların katılımı ile ilgili sorun yaşanmaktadır.

Ordu Barosu olarak tüm kamu otoritelerini, çocuk haklarının korunması hususunda kanun koymakla yetinmeyip, toplumun tüm kesimleri ile dayanışma içinde sosyal duyarlılığı artırmaya özendirmek için imkânları seferber etmeye çağırıyoruz.”

 

 

Anahtar Kelimeler : “SOSYAL, DUYARLILIK, OLMAZSA, OLMAZDIR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız