HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Kasım 2017 Çarşamba Saat: 09:14

Ordu’da hayvancılık gelişiyor

Hayvancılık Ülkemiz için stratejik önemi olan ve sürekli gelişen bir sektördür. Ülkemiz hayvancılığını daha ileriye taşımak ve kendi kendine yeter bir ülke olmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetiştiri
Ordu’da hayvancılık gelişiyor

Hayvancılık Ülkemiz için stratejik önemi olan ve sürekli gelişen bir sektördür. Ülkemiz hayvancılığını daha ileriye taşımak ve kendi kendine yeter bir ülke olmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetiştiricilere birçok destek verilmektedir.

Bununla birlikte Ordu’da hayvancılığının gelişmesine yönelik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da birçok proje uygulanmaktadır.

Bu kapsamda bölgemizde büyükbaş hayvancılığının gelişmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılında %50 hibeli ahır ve ağıl inşaatı desteklemesi başlatılmıştır. %50 hibeli ahır ve ağıl inşaatı desteklemesi ile birlikte Ordu’da 3 yılda toplam 2.161 baş kapasiteli 52 ahır/ağıl yapımı tamamlanmış, 18 adet ahırın ise inşaatı devam etmektedir.

Tamamlanmış olan 52 ahır ve ağıl için yaklaşık 4 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. 2017 yılında ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne 72 başvuru yapılmış olup bunlardan 24 üreticinin başvurusu Bakanlıkça uygun görüldü.

Ülkemiz için çok önemli diğer bir destekleme kalemi olan buzağı ve malak desteklemeleri 2016 yılında uygulanmaya başlanmış olup bu kapsamda ilimizde 14.071 yetiştiricimize 9,5 milyon TL buzağı,152 yetiştiricimize 94.500 TL malak destekleme ödemesi yapıldı.

Ayrıca 2016 yılında buzağı başına destekleme miktarı 350 TL iken bu rakam 2017 yılında 550 TL'ye çıkartılmıştır. Bakanlığımız sadece canlı hayvana verilen desteklemelerle yetinmeyip çiğ süte de destekleme ödemesi yapmakta olup bu kapsamda 2017 yılında 1.727 üreticimize 435.793 TL destekleme ödemesi yapıldı.

Aynı zamanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından ülkemiz tarihinin en önemli tarımsal projelerinden olan Genç Çiftçileri Destekleme Projesi kapsamında kırsaldan kente göçü önlemek ve gençlerimize istihdam oluşturabilmek için 2016 yılında 122 yetiştiriciye 732 büyükbaş, 47 yetiştiricimize ise 1.880 küçükbaş hayvan hibe olarak verildi.

2017 yılında ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze yapılan başvurular neticesinde 58 yetiştiricimize 2.146 adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapılmış,134 yetiştiricimize ise önümüzdeki günlerde 777 adet büyükbaş hayvan hibe olarak verilecek.  

Bununla da kalmayıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız damızlık hayvan sayısını artırmak ve hayvancılıkta kendi kendine yeter bir ülke olmak amacıyla 2017 yılında düve alım desteği projesi uygulamaya koymuştur. Düve alım desteği kapsamında % 30'u Bakanlığımız tarafından karşılanmak üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze 42 yetiştiricimiz başvuruda bulunmuş ve bu başvurulardan uygun görülen 41 yetiştiricimize 1.220 adet düve alımı gerçekleşecek.

Bunun yanında ilimizde damızlık büyükbaş hayvan varlığını artırmak amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortak çalışması ile 120 adet simental damızlık büyükbaş hayvan ithal edilerek birlik üyelerine dağıtıldı.

Küçükbaş hayvancılık desteklemeleri kapsamında ise anaç koyun başına 25 TL olmak üzere, 2017 yılında ilimizde 875 yetiştiricimize 1,9 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı. Ayrıca İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından ilimizde bulunan karayaka koyun ırkında verimi artırmak ve küçükbaş yetiştiricilerimizin daha çok kazanmalarını sağlamak amacıyla birincisi 2011 yılında ikincisi ise 2015 yılında olmak üzere Halk Elinde Islah Projeleri uygulanmaktadır. Uygulanan Halk Elinde Islah Projeleri kapsamında bugüne kadar ilimizde 80 yetiştiricimize 2 milyon 173 bin TL destekleme ödemesi yapıldı. Küçükbaş hayvancılıkta uygulanan bir diğer destekleme kalemi olan Çoban İstihdam Desteklemesi kapsamında ilimizde 5 işletmeye 25.000 TL destekleme ödemesi yapıldı.

Ordu’da verilen bu desteklemeler ve uygulanan projeler sonucunda 2009-2010 yıllarında büyükbaş hayvan varlığımız 100 bin civarlarında iken bugün büyükbaş hayvan varlığımız 124 bine ulaştı. Aynı yıllarda küçükbaş hayvan varlığımız 80 bin civarındayken şuan ki küçükbaş hayvan varlığımız 122 bin civarıdır.

Bu bilgiler doğrultusunda ilimizde hayvancılığın gelişim gösteren bir sektör olduğu anlaşılmaktadır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilimizde bugüne kadar birçok proje uygulanmış ve bundan sonrada birçok proje yapılmaya devam edeceği bildirildi. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : Ordu’da, hayvancılık, gelişiyor

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız