HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
14 Aralık 2017 Perşembe Saat: 08:41

“Tarımdan Asla Vazgeçmemeliyiz”

Akkuşta, Bitkisel Üretimin Altyapısının Geliştirilmesi ve Organik Fasulye Üretiminin Yaygınlaştırılması Projeleri kapsamında eğitim semineri düzenlendi.   
“Tarımdan Asla Vazgeçmemeliyiz”

Akkuş'ta, "Bitkisel Üretimin Altyapısının Geliştirilmesi ve Organik Fasulye Üretiminin Yaygınlaştırılması Projeleri" kapsamında eğitim semineri düzenlendi. 

 

Akkuş Öğretmenevi Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitim seminerine, Vali Seddar Yavuz, Akkuş Kaymakam Vekili Ali Recai Yerlikaya, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Tarım Kredi Kooperatifi Samsun Bölge Birliği Müdürü Mustafa Doyurucuoğlu, Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, Ordu Üniversitesi Akkuş Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri, muhtarlar ve Akkuşlu çiftçiler katıldı.

 

Vali Yavuz; “Çok Üretmeye, Çok Çalışmaya İhtiyacımız Var”

Düzenlenen eğitim semineri programında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Türkiye’nin etrafındaki tehdit ve tehlikelere dikkat çekerek, “Ülkemiizn içinde bulunduğu tehditleri, fırsatları doğru değerlendiremezsek, doğru anlayamazsak, korkarım bu faaliyetlerin hiçbir anlamı olmaz. Her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Birbirimizi sevmeye ihtiyacımız var. Çok üretmeye, çok çalışmaya ihtiyacımız var. Bu ülke zengin olmak zorunda. Bu ülke güçlü olmak zorunda. Aksi takdirde bu topraklarda barınamayız. Eğer caydırıcılığınız yüksek değilse, bilim ve teknoloji üretmiyorsanız, o zaman büyük bedeller ödemek zorunda kalırsınız. 1915’te Çanakkale’de ödediğimiz gibi, son 30 yıldır PKK belasıyla uğraştığımız gibi. O yüzden üniversitelerimizin, bilim adamlarımızın ve tüm bürokrasinin, herkesin  güzel çalışmalar gerçekleştirmesi, özellikle Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi, üniversitelerde üretilen ilimin ve bilginin süratle sanayide, tarımda ve her sektörde uygulanabilir hale gelmesi gerekir. Teorik çalışmalar elbette kıymetli ve değerlidir. Ama teorik çalışmaların nihai hedefi o toplumda sonuç doğurmasıdır” dedi.

 

İnsanların tarımla uğraşmak istemediğinden, kırsal kesimdeki nüfusun hızla azaldığını ifade eden Vali Yavuz, “Toplumun en büyük sorunlarından bir tanesi de, insanların süratle kırsal alanı terk ediyor olmasıdır. İnsanlar kırsalda yaşamak istemiyor. Tarımla uğraşmak istemiyor. İnsanlar asgari ücretle bir iş bulup, şehirlerde yaşamaya başlıyor. Dünya nüfusu 10 milyar olacak. Dünyadaki nüfusu besleyecek gıdayı kim sağlayacak. Gıda, yani beslenme, en stratejik alanlardan bir tanesidir. Biz hep teknoloji konuşuyoruz ama tarım çok daha önemli bir alan. O yüzden bu projeyi gerçekten çok önemsiyorum.  Tarımdan asla vazgeçemeyiz, vaçgeçmemeliyiz. Çünkü, Anadolu coğrafyası, bu bereketli topraklar, bu konuda en güçlü yerleşim yerlerinden biridir” diye konuştu. 

 

Akkuş Belediye Başkanı Demirci; “Organik Tarıma Geçildiğinde, Çiftçilerimizin Cebine Daha Fazla Para Girecektir”

Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci de programda yaptığı konuşmada, "Belediye Başkanı olarak göreve geldiğimiz günden bu yana insanlarımıza yol, su, altyapı hizmetlerinin dışında da görevimiz olduğu bilinciyle çalışıyoruz. İlçemizde belirli bölgede yetişen Akkuş Şeker Fasulyesinin tanıtım ve pazarlama sorunu yoktur. İlçemizde fasulye tarımını etkileyen büyük sorun, sulama sorunudur. Akarsularımızın derin vadilerden akması nedeniyle sulamada yeterince faydalanamıyoruz. Bunun için mutlaka sulama sorununu çözmemiz gerekiyor. Sorunun çözümü için de DSİ Genel Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Akkuş Belediyesi olarak ortak bir çalışma başlattık. Peki sulama sorunu çözüldüğünde ne olacak? Üretim artar, nadas olayı ortadan kalkar, tarımda iklime bağlılık büyük oranda azalır, üretimde süreklilik sağlanır, daha önce fasulye tarımı yapılmayan arazilerde fasulye tarımı yapılmaya başlanır, tarım ürün çeşidi artar, üründe kalite ve randuman artar. Organik tarıma geçildiğinde çiftçilerimizin cebine daha fazla para girecektir. Sulama sorunu çözülür ve organik tarıma geçildiğinde bu ilçenin kaderi değişir. Çiftçi eğitimlerine önem vermeliyiz, çiftçilerimizi hibelerle, teşviklerle ve kredilerle desteklemeliyiz. Böylece köyden kente göç azalır" dedi.

 

DOKAP Başkanı Yüce; “Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız”

Programda, DOKAP İdaresi hakkında bilgi veren DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, “Bugün burada Akkuş Belediyesi, Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı tarafından DOKAP Kalkınma İdaresi Başkanlığına teklif edilen ve Başkanlığımızın uygun görüşü ile 2017 yatırım programında uygulamasına karar verilen ‘Organik Fasulye Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi’ kapsamında gerçekleştirilecek eğitim semineri münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu eğitim seminerinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Organik fasulye üretiminin Akkuş ilçemizde yaygınlaşmasını ve bunla ilgili DOKAP idaresi olarak her daim üreticimizin, çiftçimizin yanında olduğumuzu, her türlü desteğe hazır olduğumuzu ve sizin gayretlerinizin boşa çıkmaması için bize düşen ne varsa onu yapmaya hazır olduğumuzu buradan duyurmak istiyorum” şeklinde konuştu.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz; “Akkuş Şeker Fasulyesinin Marka Değeri Var”

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz da programda bir konuşma yaparak, “Akkuş Şeker Fasulyesinin 2011 yılında tescil aldığı süreci başından itibaren takip ettik. Akkuş Ziraat Odası başkanımızın ve Akkuş Belediye başkanımızın bu süreçte çok ciddi katkıları, çalışmaları var.  2011 yılında 100 dekar civarında bir üretim alanı varken, bugün 1100 dekar civarında bir üretim alanına ulaştı. Akkuş şeker fasulyesinin şu an bir marka değeri var. Bu marka değeri Akkuş fasulyesinin pazar payını artıracak, pazarlamasının önündeki sıkıntılarda ortadan kaldırılmış olacak. Artık bize düşen, daha çok üretmektir. Bu fasulyeyi daha çok üreterek, buradaki üreticilerimizin daha çok gelir elde etmesini sağlamış olacağız. Şu anki üretim yapılan alanlarda sulama problemi olduğunu biliyoruz. Bu sorunu çözmek adına da belediye başkanımız ve ziraat odası başkanımızla birlikte çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

 

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Kaya; “Akkuş Şeker Fasulyesi, Erken Pişmesi ve Lezzetiyle Beğeni Toplamaktadır”

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya da programda bir konuşma yaparak, “Akkuş şeker fasulyemizle ilgili coğrafi tescil çalışmalarını başlattık. Yöresel ürün çeşitliliği açısından zengin bir potansiyele sahip olan ülkemizde, son yıllarda hem üretici, hem de tüketici kesiminden coğrafi işaret kavramının önemi pek çok açıdan fark edilmeye başlanmış ve buna bağlı olarak coğrafi işaret başvuruları artmıştır. Biz de buna dayanarak Akkuş ilçemizin milli ürünü olan şeker fasulyemize coğrafi işaret tescili almak için 24.11.2009 tarihinden kolları sıvadık. Uzun ve meşakkatli çalışmalarımızın sonucu 20.05.2011 tarihinde Akkuş şeker fasulyesinin tescili yapıldı. Akkuş şeker fasulyesi, halkımız tarafından şeker fasulye olarak adlandırılan ürün, erken pişmesi ve lezzetiyle çok beğeni toplamaktadır” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlileri tarafından Akkuşlu üreticilere, çiftçilere organik fasulye üretim teknikleri, metotları hakkında eğitim verildi.

 

Anahtar Kelimeler : “Tarımdan, Asla, Vazgeçmemeliyiz”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız