HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Nisan 2016 Cumartesi Saat: 10:21

FINDIK YANMAYA DEVAM EDİYOR!

ORDU’NUN EKONOMİDE KAYBI 800 MİLYON
FINDIK YANMAYA DEVAM EDİYOR!

HAFTANIN RÖPORTAJI: ŞAFAK DELİÇAKAR

‘Fındığı soğuk değil, sahipsizlik yakar ve yanmaya devam ediyor..!’ sözlerinin sahibi Onur Şahin’le çok özel röportaj.

Fındık fiyatlarında bir yandan sert düşüşler devam ederken, bir yandan da fındık piyasalarının ve üreticilerin, hükümet müdahale alımlarında bulunmaz ve fındık tekele kurban giderse miting yaparız söylemleri hala etkisini sürdürüyor.

2015 yılı fındık sezonunun ardından yaşanan bu gelişmeler sonrasında gelinen noktada çözüm yollarını gazetemiz editörü Şafak Deliçakar ile paylaşan eski Ziraat Odası Başkanı ve eski Ulusal Fındık Konseyi Başkan Yardımcılarından Onur Şahin, 2016 yılı fındık sezonu içinde reçeteyi sundu.

2016 yılı fındık sezonu için oynanan senaryolara dikkat çeken Onur Şahin, milli ürünümüze sahip çıkılması noktasında da hükümet temsilcilerine önemli uyarılarda bulundu.

Deliçakar’ın sorduğu sorulara Şahin’in verdiği yanıtlar ise şu şekilde kaydedildi;

Ş.D.: Fındık fiyatı nihayet 7.80 TL’yi gördü. Her kesimden, her ağızdan aynı tepkiler çıkıyor. Zira çözüm noktasında kayda değer bir gelişme yok. Bu tepkilere baktığımız zaman kaybımız nedir?

Onur Şahin: Zira fındık konusunda evet ağzı olan herkes konuşuyor. Cümlelerin çoğu aynı. Fazla lafa gerek yok.. Basit bir örnek..15 lira demiyorum..Örneği makul bir seviyeden veriyorum. 12 lira … 12 lira olması gereken fındığın 8 liradan işlem görmesinin 200 bin ton rekoltesi olan Ordu iline yansıması 800 milyon lira kayıp.
800 milyon lira …Üreticinin cebine girecek olan ve Ordu piyasasında harcanacak 800 milyon lira olmayacak..Esnafa olan borç ödenemeyecek..Ordu ekonomisi 800 milyon lira küçülecek..
Sadece Ordu değil 600 bin ton üretimi olan Karadeniz dikkate alındığında 2,4 milyar lira fındık üreticisinin cebine ve o illerin ekonomisine girmesi gereken 2 milyar 400 milyon lira girmeyecek, buhar olacak…
Ülke ihracatı 1 milyar dolar eksik oluşacak…. Cari acık 1 milyar dolar artacak, ülkem kaybedecek….

Ş.D.: Fındık ve Fındık üreticisi neden bu kadar sahipsiz? Üretici bu sahipsizliği hak ediyor mu? Temsilde güçlü bir bölge olmamıza rağmen, temsil kanadına neler söylemek istersiniz?
Onur Şahin: Ve sahipsizlik….Fındıktaki yangını seyrediyoruz…. Sadece kendi kendimize konuşuyoruz..
Ordu, İktidara desteği % 63 diğer fındık illeri de aynı..Fındık üreticilerin yoğun olduğu yerlerde ise destek % 75…..
Ak Parti iktidarına en büyük desteği veren üretici kesimi fındık üreticilerinin olduğu seçim bölgeleridir.. Araştırın görürsünüz..
Hükümet kanadında da en fazla temsili olan da fındık bölgesi
Ordu : Numan Kurtulmuş
Trabzon: Süleyman Soylu
Giresun : Nurettin Çanikli
Artvin : Faruk Çelik
Samsun : Akif Çağatay Kılıç
Rize : İsmail Kahraman ( Meclis Başkanı )
Sadece Doğu Karadenizden 1 başbakan yardımcısı, 2 bakan 1 meclis başkanı ve 1 grup başkan vekili..
Fındık bölgesi hiç bu kadar güçlü temsil edilmedi...

Ş.D.: Siz aynı zamanda siyasetinde içinde olan önemli bir isimsiniz. İnsanların bakış açısını etkilememek adına fındık üzerinden hiç siyaset yapmadığınıza da tanık oluyoruz. Eleştirilerinizin haklı noktalarında hükümete ve hükümette ki bölge kanadının temsilcilerine son olarak neler demek istersiniz?
Onur Şahin: Eleştirmiyorum, Siyaset yapmıyorum.. Fındık üzerinden hiçbir zaman siyaset yapmadım. Her zaman en iyi şekil değerlenmesi içi mücadele ettim..Zira konu fındık..Yüz binlerin umudu..Esnafın can suyu.. Milli ürünümüz…
Umudumu kaybetmek istemiyorum…

Zira 7 haziranda Ak Partinin yere düşen iktidar umudunu 1 kasımda ayağa kaldırılmasında büyük desteği olan fındık üreticilerini, iktidarın yüzüstü bırakacağına inanmak istemiyorum .Ve de inanmıyorum..
Ve son bir çağrı yapmak istiyorum..Size destek veren fındık üreticilerini yüzüstü bırakmayın ..Sahip çıkın..Fındık üreticilerinin sizlere sahip çıktığı gibi…

 

Anahtar Kelimeler : FINDIK, YANMAYA, DEVAM, EDİYOR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız