HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Ocak 2018 Salı Saat: 08:39

KIŞIN BRONŞİOLİT’E DİKKAT!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı DR Nermin Eribol kış aylarında, akut bronşiolit vakalarında artış görüldüğünü belirterek , hastalık hakkında aileleri bilgilendirdi.
KIŞIN BRONŞİOLİT’E DİKKAT!

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı DR Nermin Eribol kış aylarında, akut bronşiolit vakalarında artış görüldüğünü belirterek , hastalık hakkında aileleri bilgilendirdi.

     Akut bronşiyolit  iki yaşından küçük çocuklarda sıklıkla viral etkenlerin neden olduğu, hışıltı , öksürük, hızlı solunum, göğüs kafesinde çekilmeler ile  seyreden bir hastalıktır. İki yaş altındaki çocukların %10-20’sinde görülebilir. 

Eribol, Akut bronşiyolit sıklıkla kış aylarında  salgınlara yol açar. Daha çok bir yaş altında olmak üzere özellikle düşük sosyo-ekonomik seviyesi olan ailelerde, kalabalık yaşam koşulları olan, sigara dumanına maruz kalan ve anne sütü almayan bebeklerde daha sık görülür. En sık etken respiratuar sinsityal virüs (RSV) olup, geç sonbahar ve kış aylarında görülmektedir.

      İlk bulgular burun akıntısı, öksürük ve hafif ateş gibi üst solunum yolu infeksiyonu şeklinde başlar. Bir-iki gün içerisinde bunu hışıltılı solunum, öksürük, solunum sayısında artış ve göğüs kafesinde çekilmeler  izler. Huzursuzluk, beslenme güçlüğü ve kusma gözlenebilir. Fizik muayenede solunum sayısı  ve kalp atım sayısı artmıştır. Vücut ısısı normal olabileceği gibi yüksek ateş de görülebilir. Konjonktivit, otit ve farenjit de bazı hastalarda eşlik edebilir. Ağır vakalarda  morarma ve solunum durması  görülebilir.  Akut bronşiyolit tanısı öykü ve fizik muayene bulgularıyla konulur, ağır vakalar dışında radyolojik tetkikler ve etkenin gösterilmesi için laboratuvar incelemelerinin yapılmasına gerek yoktur. Hastaneye  yatışı gereken hastalar  • Üç aydan küçük bebekler •   34 haftadan küçük   prematüre  olup 1 yaşın altında olanlar • Orta-ağır dereceli bronşiyolitler r • Toksik görünümlü bebekler • Takipnesi  (solunumu hızlı olan,) beslenemeyen bebekler •  • Altta yatan kardiyopulmoner hastalık/immünyetmezlik olan bebekler dir.

 Bebeğin hidrasyonun sağlanması ve beslenmesinin devamı çok önemlidir. Hastanede izlenen hastalarda aşağıdaki durumlardan birinin varlığında aspirasyon riski nedeniyle ağızdan beslenmeye ara verilmelidir; Solunum sayısı 60/dakikanın üzerinde devam ediyorsa,  sürekli kusmalarda,  Oksijen tedavisine karşın, beslenme sırasında oksijen satürasyonu %90’ın altına düşüyorsa,  Emme, yutma ve nefes alma eşgüdümlü yapılamı yor, solunum sıkıntısı artıyorsa. Bu bulgular düzelince en kısa sürede yeniden ağızdan beslenmeye başlanır.

Eribol,   Akut bronşiolit genel anlamda virüs enfeksiyonu olduğu için yaygın antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.Hafif seyirli vakalar, aile solunum sıkıntısı bulguları yönünden bilgilendirilerek evde tedavi edilebilir. Orta-ağır bronşiolitli vakaların mutlaka hastanede takip ve tedavileri gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler : KIŞIN, BRONŞİOLİT’E, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız