HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Şubat 2018 Cuma Saat: 08:17

“TOPLU ULAŞIM SİSTEMİ FAYDALI OLACAK”

Ordu Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı ve TŞOF Ordu Şube Başkanlığına aday olan Adem Yavuz, gazetemize verdiği röportajda, Ordu’nun yeni geçiş sağladığı toplu taşıma sistemi ve sistemin getirdiği yenilikler üzerine açıklam
“TOPLU ULAŞIM SİSTEMİ FAYDALI OLACAK”

Ordu Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı ve TŞOF Ordu Şube Başkanlığına aday olan Adem Yavuz, gazetemize verdiği röportajda, Ordu’nun yeni geçiş sağladığı toplu taşıma sistemi ve sistemin getirdiği yenilikler üzerine açıklamalarda bulundu.

TŞOF Ordu Şubesi Başkanlığına da aday olduğunu açıklayan Yavuz, kazandığı takdirde hedef ve projelerini de kamuoyuna paylaştı.

Mehmet KESKİN: Sayın Yavuz, gazetemizin haftanın röportajı sayfasına hoşgeldiniz. Ordu, artık Toplu Ulaşım Merkezi (TUM) vasıtasıyla ulaşımda yeni bir döneme başladı. Sizin de projede ortak bir paydanız olduğunu biliyoruz. Bu anlamda hedeflerinizi gerçekleştirebileceğinize inanıyor musunuz?

Adem YAVUZ: Hoş bulduk sayın Keskin. Evet 1987 yılında hatları 1.2.3.4. hat Ordu Belediyesi ihale yapmak şartıyla taksi taşımacılığı yapmaya başladı. Daha öncesinde bu hizmeti Ordu’da kişiler almıştı belediyenin ihale almıştı, bunların süresi dolmadan Ordu Belediyesi bunların elinden ihaleyi aldı. Daha sonra Ordu Belediyesi sözleşme yaptı bu sözleşmeler doğrultusunda 3-4 sene biz beraber çalışmaya başladık 1994 senesinde biz 1.2.3.4. hatlar bir araya gelerek dolmuşlar kooperatifini kurduk.

         2001 yılına geldiğimizde zamanın belediye başkanı Fikret Türkyılmaz dolmuştan taksi taşımacılığına, otobüs taşımacılığına geçilmesi konusunda bizlerle bir arya geldi konuştuk. Ve 2001 yılında biz herkesin birebir araba alma şartıyla taksi taşımacılığına dolmuş taşımacılığına geçmek süratiyle biz hizmet vermeye başladık. Geldiğimiz noktada bütün büyükşehirleri de gözden geçirdiğimizde toplu ulaşım sisteminin toplum yararına iyi bir hizmet olduğu kanaatine bizlerde vardık. Çeşitli şehirlerde yaptığımız araştırma ve gözlemler sonucunda bu sistemin Ordu’da da çok faydalı olacağına şimdiden inanıyoruz.

Mehmet KESKİN: Sizin buradaki kâr mecranız nasıl olacak? Büyükşehir bunu nasıl ayarlayacak?

Adem YAVUZ: Akıllı bilet uygulaması başlayacak yeni güzergâhlar belirlendi bu güzergâhlar sistem uygulamaya geçtiğinde bu güzergâhlarda çalışılacak. Haliyle bütün araçların çalışacakları güzergâhlarda biz 4 tane ana güzergâh oluşturduk. Bir tanesi sahil bandı bir tanesi şahincili mahallesi bir tanesi Civil havzası bir de üniversite havzası 4 ana güzergâhta 4 ana bölgede 161 arabayı ve 16 otobüsü çalıştırmaya başlayacağız.

Bu araçlar kendi içerisinde dönüşümlü olarak çalışmaya başlayacaklar 7 gün bir araba bir güzergâha gittiğinde 2. Haftasında başka güzergâha gidecek. Akıllı bilet uygulaması var bu uygulama olduğu zaman toplanan para havuza toplanacak dolayısıyla sez para topladın ben çok para topladım şu anda asfalt üzerinde veya diğer güzergâhlarda hiç beğenmediğimiz yolcu kaptan kavgaları geçiyor.

 Çünkü toplanan para havuzda dediğimiz gibi çalıştığı güzergâhta fazla verimli olmayabilir yani yolcu kapasitesi fazla olmayabilir ama sen görevlendirilmişsin orada çalışmak zorundasın, diğer güzergâhta da aşırı bir yolcu vardır oradaki arabalar fazla para kazanır. Her halükarda bütün esnafın kazandığı para tek bir havuza toplandığı için bunu paylaşmada problem olmayacak.

Mehmet KESKİN: Neden Mor Beyaz?   

Adem YAVUZ: Mor beyaz biliyorsunuz Orduspor’la özdeşmiş bir renk bize de soruldu denildi ki mor beyaz renk olarak beğendik sizlere sunuyoruz dedi. Sağ olsun yani bizde beğendik yani Manisa da farklı renklerde Balıkesir de farklı renklerde Kastamonu da yine mor beyaz gördük. Bunun takdiri tamamen büyükşehir belediye başkanımıza aitti bizimde hoşumuza giden beğendiğimiz bir seçimdi.

Mehmet KESKİN: Dolmuşlarda ki zamların yapılmasın da bir etkiniz oldu mu?

Adem YAVUZ: Talep bizden geldi zaten bu sezonun başlangıcında biz dolmuşa zam talep ettik, büyükşehir belediye başkanımız dedi ki; Ben size zam verirken yüksek oranda zam verme şansım olmaz, ama şimdi göstermelik bir zam alın ama sistem kurulurken biz tekrar ayarlarız dedi.

 Yani bizim beklediğimiz beklediğimiz bir şey olmadı yani biz daha yüksek bir talep yapmıştık ama bu konu da büyükşehir belediye başkanımız halkı düşünen bir oranda zam yaptı yani öğrenci fiyatında daha yüksek bekledik istedik talep ettik ama hayır sizin dediğiniz olmayacak bizim dediğimiz olacak dedi.

Mehmet KESKİN: Duraklar yeterlimi? Durak ilave edilecek mi?

Adem YAVUZ: Araçlarımız şuanda 1.2.3.4. hat Toki’ye çalışan kooperatif araçları Sağra Meydanı ve Kuğu kent kooperatif araçları günlük km.si 70000 km yeni güzergâhlar yapıldı bu güzergâhlarda 30000 km.ye düşüyor. Yani fazla güzergâh ila fazla para toplama işi bitiyor, günde 70000 km yapan bir sistemle 30000 km yapan bir sisteme geçiş yapıyoruz.

Az km ile para kazanmak bu gün büyükşehir belediye başkanımız bize TV’de meydanda söyledi. Bizlerde bir araya geldiğimizde bize de söyledi ve bunu kendi aramızda toplandığımızda biz de söylüyoruz, yani biz çok km yapmakla çok para kazanmıyoruz.

Mehmet KESKİN: Sürücü eğitimleri olacak mı?

Adem YAVUZ: Sürücülerle alakalı şu anda 322 tane araba var, bu arabalara çalışan şoför arkadaşlarımız var. Burada biz yeni sistemi oluştururken bu sistemi tasarım eden bu sistemle alakalı otorite sahibi ulaşma koordine merkezi kısaslar şu ehliyeti yeterli olacak sabıka kaydı olamayacak belirli bir yaş aralığı olacak.

Mehmet KESKİN: Bir halk otobüsünün donanımlı olması ne demek?

Adem YAVUZ: Halk otobüsünde öncelikle bu sistemin başlangıcında engelli vatandaşların ulaşıma erişimi olması lazım tüm araçlar buna erişimli olacak manüel rampalarla oluşan araçlardır abralarda kamera olacak, arabalarda yön levhaları var yani daha önceden arabaların önüne kendimizin yaptırdığı arabanın nereye gittiğini gösteren levhalar oluyordu bu levhaları çevirip güzergâhına göre ayarlıyorduk.

         Arabaların önünde ışıklı levhası gidiş ve geliş yönünü yazan levhalar olacak, takip sistemleri var şoförleri takip eden sistem var, şoförün arkasında bir ekran olacak yol durumu ve kayıp ilanları gibi ilanlar gösterilecek. Yani yolcular bankalarda nasıl bazı haberleri, ilanları görebiliyorsa aynı şekil de görebilecek.

Herkesin parasını okutacağı bir sistem var bu sistemin içerisinde otokontrol var. Otokontrol, nedir örnek veriyorum 65 yaş üstü bir amca-teyzemiz arabaya bindiğinde kendisinin 65 yaş üstü kartı var ve ücretsiz, arabaya bindiğinde kartı okutacak şoförün ekranında kendi resmi çıkıyor, farz etki bunu torununa verdi torunu okuttu hem farklı bir ses çıkarıyor hem de resmi farklı çıkıyor.

Mehmet KESKİN: TŞOF Ordu Şube Başkanlığa aday oldunuz. Projeleriniz neler?

Adem YAVUZ: Ben dolmuşlar başkanlığı kooperatifi 1994 senesinde kurucu başkanı bu zamana kadar geldik dolmuşçu arkadaşlarımız teveccüh gösterdiler bu zamanlara kadar geldik 1992 yılında da yönetici olan ağabeylerimiz bizi Ordu şoförler odası yönetim kurulu için davet ettiler.

Bu zamana kadarda Ordu şoförler odasındayım geçen dönemle alakalı şoförler odası 2. başkanı olarak devam ettim. Bu dönem seçildiğimizde Hamdi Bey’in başkanlığında ve Mesut Çınar Bozdağ arkadaşımızın 2. Başkanlığında hizmet veriyoruz.

İlgimiz, becerimiz ve tecrübemiz olduğuna inanıyoruz bu yüzden şoförler odası başkanlığına adayız. Herkesin problemi ile ilgilenmek temel amacımızdı bizler Allah nasip ederse şoför arkadaşlarımız teveccüh gösterdiğinde 1. Önceliğimiz şu herkesin hakkına saygı göstermek.  

Mehmet KESKİN: Sayın Yavuz, röportaj sayfamıza konuk olduğunuz için tekrar teşekkür ediyor, bundan sonraki süreçte ve başkanlık yarışında başarılar diliyorum.

Adem YAVUZ: Sayın Keskin, bende şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi camiasına, bana bu şansı ve fırsatı verdiği için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

        

 

 

 

 

                                         

 

Anahtar Kelimeler : “TOPLU, ULAŞIM, SİSTEMİ, FAYDALI, OLACAK”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız