HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
26 Şubat 2018 Pazartesi Saat: 08:13

Ordu'lu çiftçiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluştu

Tarın ve hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz'ın da yer aldığı toplam Ordulu 18 çiftçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın ka
Ordu'lu çiftçiler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluştu

Tarın ve hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz'ın da yer aldığı toplam Ordulu 18 çiftçi,  Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın katılımlarıyla Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımızla buluşuyor" etkinliğiğnde bir araya geldiler.

Program kapsamında ilk olarak Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın organizasyonuyla  ATO Congresium' da  gerçekleştirilen  toplantıda üreticilere hitap eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba; "  Bakanlık olarak 7 gün 24 saat vatandaşların hizmetinde olduklarını vurgulayarak, "Tüm çalışanlarımız, tarlada, bahçede, ağılda, ahırda değerli çiftçilerimizle birlikte olmaya devam edecekler. 3 milyon çiftçimiz ve 75 bin personelimizle büyük bir aileyiz. Çalışmalarımızda çiftçi, tüketici, esnaf, tüccar, sanayici olarak tarımın tüm paydaşlarıyla ortak aklın bereketinden yararlanmayı kendimize şiar edindik." dedi.

Toprağı, tohumu, düveyi, kuzuyu önemsediklerini anlatan Sayın Bakanımız, "Büyükbaş hayvancılığın anası olan düve sayısının artması için birçok yeni projeyi hayata geçiriyoruz. Düve adayı olan buzağıların korunması ve geliştirilmesi için ciddi önlemler aldık. 2018'i 'Buzağı Yılı' ilan ettik. Amacımız, hayvan hastalıklarını önlemek ve buzağı kayıplarını azaltarak hayvan varlığımızı artırmaktır. Küçükbaş hayvancılığımızın geliştirilmesi ve ihtiyacımız olan anaç koyun sayısını elde etmek için projelerimizi yakın zamanda uygulamaya başlayacağız. Hayvansal üretimde, yerli ve yeterli üretimi gerçekleştirmeyi ve net ihracatçı bir ülke olmayı hedefliyoruz." Dedi.

Bu bilinçle göreve geldikleri günden beri "Su olmadan ot olmaz, ot olmadan ana olmaz, ana olmadan dana olmaz, dana olmadan et, süt olmaz" düşüncesiyle çalıştıklarının altını çizen Bakan Fakıbaba, esas amaçlarının insanların doğduğu yerde doymasını, huzurla yaşamasını sağlamak olduğunu bildirdi.

Bunu sağlayabilmenin yolunun da kadın, erkek, genç çiftçilerin refahını artırmak ve onları toprağında, köyünde tutabilmek olduğuna dikkati çekeN Bakan Fakıbaba, "Bunun için Birlikte Üretim Modeli ve Sözleşmeli Aile İşletmeciliği projelerini yakın zamanda hayata geçiriyoruz." ifadesini kullandı.

Programın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geçen çiftçiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluştu. Burada üreticilere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Bir millet stratejik önemi yüksek alanlarda başarı sağlamadan, geleceğine ümitle bakamaz. Güçlü ülke, sadece ordusu, ekonomisi, diplomasisi güçlü olan ülke değildir. Güçlü ülke, tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında da kendini ispatlamış ülkedir." dedi.

Ülkenin 81 vilayetinden gelerek Külliye'yi onurlandıran çiftçilere teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sözlerimin hemen başında sizlerin vasıtasıyla ülkemizdeki tüm çiftçilerimize olan minnettarlığımızı ifade etmek istiyorum. 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinde çiftçilerimiz gerçekten takdir edilecek bir duruş sergilediler. Ak koyun ile kara koyunun belli olduğu o gece, çiftçilerimiz en ön safta FETÖ'cü hainlere karşı mücadele ettiler" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatanı ve bağımsızlığı uğruna kiminin bir yıllık hasadını, kiminin traktörünü, kiminin canını, kiminin de canından aziz bildiği evladını feda ettiğini de söyledi.

"Güçlü ülke, tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında da kendini ispatlamış ülkedir"

Açıklanacak yeni teşviklerin, ülkedeki hayvan yetiştiriciliğine yeni bir soluk ve ivme kazandıracağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

 "Zira günümüzde, şu gerçeği artık hepimiz net bir şekilde görebiliyoruz. Bir millet stratejik önemi yüksek alanlarda başarı sağlamadan, geleceğine ümitle bakamaz. Güçlü ülke, sadece ordusu, ekonomisi, diplomasisi güçlü olan ülke değildir. Güçlü ülke, tarım, hayvancılık ve gıda alanlarında da kendini ispatlamış ülkedir. Bir devlet için savunma ve yerli silah sanayi ne kadar önemliyse gıda güvenliğinin de aynı derecede ehemmiyetlidir. Bir milletin özgürlüğü için ekonomik imkânları ne kadar elzemse tarım ve hayvancılığın da kendi kendine yeter olmasının o derece şarttır.

Sofrasında tükettiği gıdayı dışarıdan alan, en temel ihtiyaçlarını ithal eden bir ülkenin 'bağımsızlık' iddiası havada kalmaya mahkûmdur. Gerek kendi tarihimizde gerekse dünya tarihinde bunun sayısız örneğini görürüz. Nüfus, silah ve asker bakımından güçlü olduğu halde, gıda kaynakları yeterli olmadığı için yeryüzünden silinen toplumların, devletlerin olduğunu biliyoruz. Bunun için Türk milletinin tarih boyunca iki ana mesleğe çok büyük önem verdiğine şahit oluyoruz. Bunlardan ilki askerlikse, diğeri de rençperliktir, tarım ve hayvancılıktır. Biz bu iki özelliğini daima korumuş, muhafaza etmiş bir milletiz. Biz, Aşık Veysel'in ifadesiyle 'Benim sadık yarim kara topraktır.' diyen, toprağa sevdalı, toprağa gönülden bağlı bir milletiz. Onun için dikkat edin, toprak bizde anadır, toprak ana. Kaldı ki biz topraktan geldik, tekrar toprağa gideceğiz. Bin yıldır onca saldırıya, ihanete rağmen Anadolu'da tutunmamızın sırrı işte buradadır, bu sevdadır.

Tarih boyunca sömürgeciler, bizi vatan kıldığımız bu topraklardan söküp atamamışsa bunda askerlik yanında tarım alanındaki gücümüzün, zenginliğimizin de çok büyük payı vardır. En güçlü olunan dönemlerde dahi toprak ihmal edilmemiştir. Toprakla bağımızın kopmasına izin vermedik. Coğrafi olarak sınırlarımızı genişletirken, tarım konusunda da tımar sistemi gibi yenilikleri, yeni yöntemleri uygulamaya koyduk."

"Güçlü Türkiye'nin yolu, güçlü tarımdan geçer"

Ülkelerin yükselişi de çöküşü de tarımla başlıyor. Bunun için güçlü Türkiye'nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini asla unutmamak zorundayız diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizler, ekmeğinizi topraktan çıkarıyorsunuz. Sizler, her bahar ilahi bir müjdeye, bir mucizeye şahitlik ediyorsunuz. Sizler, toprağa atılan ölü tohumun filizlenmesindeki o ilahi hikmeti bizzat görüyor, toprağın bereketi ile ailelerinizi geçindiriyor, ülkemizi doyuruyorsunuz. Gönül dostları ne güzel söylemiş; (Gökte uçan huma kuşu ne bilir dalın kıymatın, kargayı kondurman dala ne bilir gülün kıymatın, çift sürüp ekin ekmeyen, meydana sofra dökmeyen, arının kahrını çekmeyen ne bilir balın kıymatın.)" Toprağın kahrını çekmeyenlerin onun kıymetini bilemez, toprakla hemhal olmayan, vakit geçirmeyen ve yaşamayan insanın toprağı anlamasını da mümkün değildir” diye konuştu.

"Türkiye'nin en başarılı olduğu alanlardan biri"

Türkiye'nin en başarılı olduğu alanlardan birinin tarım ve hayvancılık olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra şunları dile getirdi; "Bunun en yakın şahidi de sizlersiniz, çiftçilerimiz... Bu ülkenin son 15 senede tarım ve hayvancılıkta nasıl mesafe kat ettiğini en iyi sizler biliyorsunuz. Son 15 yılda, nasıl ekonomide, ulaşımda, sağlık ve eğitimde ülkemizde çağ atlatmışsak hamdolsun tarım, hayvancılık ve gıda alanında da Türkiye'yi çok farklı bir noktaya taşıdık. Tarım, Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde görmediği ilgiye, alakaya ve desteğe bizim zamanımızda kavuştu. Tarım politikalarımızı, günübirlik veya popülist yaklaşımlarla değil, planlı, programlı, kısa, orta, uzun vadeli hedefleri olan kapsamlı projelerle belirledik. Çiftçilerimizi, tarım politikalarımızın merkezine koyarak onlara hak ettikleri değeri verdik. Üreticilerimize son 15 yılda 103 milyar lira nakit hibe desteği verdik. Bu 103 katrilyon demek. 2002'de göreve geldiğimizde 1,8 milyar lira olan yıllık tarımsal destek rakamını 2016'da 13 milyar liraya çıkardık. O da eski rakamla 13 katrilyon."

Çiftçilere mazot desteği müjdesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerin üretim maliyetini azaltmak için 2003 yılında ilk kez mazot desteğini başlattıklarına dikkati çekerek, "Şimdi de 23 Şubat 2018 tarihinden itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız. Hayırlı olsun. Rabbim inşallah bununla birlikte bereketini de versin." ifadesini kullandı.

Gübre desteğini 2005 yılında ilk kez doğrudan çiftçilere kendilerinin verdiğini, 2002'de sadece 4 ürüne verilen prim desteğini 21 ürüne çıkardıklarını, bu kapsamda 2013-2017 döneminde toplam 30 milyar lira prim desteği verdiklerini belirten Erdoğan, ayrıca üreticilerin uygun şartlarda finansmana ulaşmasını sağlayarak çiftçilerin omuzlarındaki faiz yükünü hafiflettiklerini söyledi.

"Daha güçlü bir tarım sektörü için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz"

Diğer taraftan her köyü bir işletme mantığıyla ele alıp bitki üretimine de farklı bir vizyon kazandıracaklarını bildiren Erdoğan, şöyle konuştu: "Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üreticilerimizin girdi teminlerini kolaylaştırıyor, elde ettikleri ürünlere yine alım garantisi veriyoruz. Böylece inşallah Bakanlık ve çiftçinin üretimin her aşamasında birlikte hareket ettiği, koordineli çalıştığı bir sistemi hayata geçiriyoruz. Girdi teminiyle çiftçilerimizin ekim sezonu öncesindeki finans problemini çözüyor, aracılara olan bağımlılığı azaltıyoruz. Ayrıca bizim en önemli geleneklerimizden olan imece sistemini, yani çiftçilerin kendi aralarında birlikte çalışma kültürünü geliştireceğiz. Tüm bu yeni hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 15 yıldır olduğu gibi ilerleyen süreçte de çiftçilerin yanında olup onları tüm güçleriyle desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız