HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Mart 2018 Cuma Saat: 07:33

TORUN’DAN YEREL BASIN İÇİN KANUN TEKLİFİ

            CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunda değişiklik yapmasını öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklif yasalaşırsa yerel
TORUN’DAN  YEREL BASIN İÇİN KANUN TEKLİFİ

            CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunda değişiklik yapmasını öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklif yasalaşırsa yerel gazetelerin ayakta kalmasını sağlayan resmi ilan fiyatlarının artışı için Bakanlar Kurulunun kararına gerek kalmayacak.   Hükümetin iki yıldır, özellikle yerel gazeteler için hayati öneme sahip resmi ilanlara ilişkin fiyat tarifesinde hiçbir artışa gitmediğini belirten Torun, yerel basının ekonomik dar boğaza sürüklendiğini belirtti. TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde; gazetelerin özellikle yerel gazetelerin toplumsal, kültürel ve katılımcı demokrasiye ilişkin bilinen işlevlerini yerel ve bölgesel anlamda gerçekleştirmek açısından önemli kitle iletişim araçları olduğunu söyleyen Torun, yerel basının uzun yıllardır pek çok olumsuz etkiyle mücadele ederek yaşama savaşı veren kurumlara dönüşmüş olduğunu belirtti. Resmi ilanlara ilişkin fiyat tarifesinin her yıl Basın İlan Kurumu Genel Kurulunun tavsiyesiyle, Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiğini ifade eden Torun, 1 Mart 2016’dan bu yana bir santimetresinin tek sütundaki yayın ücretinin 10,40 TL; günlük fiili satış ortalaması 50 binden fazla olan gazeteler için 36,50 TL olan fiyat için Hükümetin hiçbir artış yapmadığını belirterek “1 Mart 2016’dan bu yana Türk lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybetmiş, gazeteler kağıt, kalıp, film, boya gibi zorunlu malzemeleri dövizle satın alıyor, maliyetler hızla artıyor ama gazetelerin geliri iki yıldır yerinde sayıyor zorunlu giderlerini bile ödeyemez duruma geldiler, nasıl ayakta duracaklar, borç batağına sürükleniyorlar” dedi.

 

BAKANLAR KURULU KARARINA GEREK KALMAYACAK

 

            CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, “195 sayılı Kanuna göre her yıl santim sütun fiyatları Basın İlan Kurumunun, Genel Kurulu tarafından belirleniyor ve Bakanlar Kuruluna sunuluyor. Kurumun “Basın”, “Hükümet” ve “Tarafsızlar” olmak üzere toplam 36 üyesi var.Bu genel kurul  araştırıyor, artışı belirliyor. Kurum 2017 yılı için %8 artış teklif etmiş uygulanmamış, 2018 yılı için %20 lik artış belirlemiş, hala Bakanlar Kurulundan ses yok. Yerel basın gözünü kırpmadan Bakanlar Kurulundan çıkacak kararı bekliyor.”dedi. Genel Kurulun aldığı kararın yeterli olması ve uygulanması gerektiğini belirten Torun, verdikleri kanun teklifiyle Bakanlar Kurulunun kararına artık gerek kalmayacağını belirtti.

 

Teklif 195 sayılı Basın İlan Kurumunun Teşkiline Dair Kanunun 39. Maddesinde değişiklik yapıyor. Teklif yasalaşırsa, resmi ilanların fiyat tarifesi, Basın - İlan Kurumu Genel Kurulu tarafından tespit edildikten sonra Resmi Gazetede yayımlanacak.  Parasal tutarlar her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) yıllık değişim oranını geçmemek üzere her yıl Genel Kurul tarafından arttırılacak.

 

 

 

Anahtar Kelimeler : TORUN’DAN, YEREL, BASIN, İÇİN, KANUN, TEKLİFİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız