HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Mayıs 2018 Salı Saat: 11:34

“ FINDIĞI TEKRAR SEVDİRECEĞİZ”

Ordu siyasetindeki en genç aday olarak dikkat çeken İYİ Parti 27. dönem Ordu milletvekili adayı Barış Candan, fındık üreticisinin son dönemlerde kendini sahipsiz ve değersiz hissettiğini ifade ederken üreticiye fındığı tekrar sevdirmeyi
“ FINDIĞI TEKRAR SEVDİRECEĞİZ”

Ordu siyasetindeki en genç aday olarak dikkat çeken İYİ Parti 27. dönem Ordu milletvekili adayı Barış Candan, fındık üreticisinin son dönemlerde kendini sahipsiz ve değersiz hissettiğini ifade ederken üreticiye fındığı tekrar sevdirmeyi amaçladığını söyledi.

Fındığın Ordu’daki en büyük ekonomik sorunlarından olduğunu belirten İYİ Parti 27. dönem Ordu vekil adayı Barış Candan, “Ordu’da fındık yetiştiriciliğinin çok büyük önemi var ancak üretici son dönemlerde kendini sahipsiz ve değersiz hissediyor. Biz, kendimiz de fındık ticareti yaptığımız için fındığın değerli kılınması için çalışmalar yürüteceğiz. Üreticiye fındığı tekrar sevdirmeyi amaçlıyoruz. Üretici fındığı sevdiğinde bahçesiyle daha çok uğraşacak ve dolayısıyla da verim artacak, verim arttığında ise ürünün kalitesi artmış olacak. Hükümetin şu anki yaptığı desteklemeleri yetersiz görüyoruz. Uzun yıllardan beri bu desteklemeler var ancak hiçbir artış yok. Ancak değerler, enflasyon ve maliyetler artıyor, insanlar yine çaresiz kalıyor. Geçen yıl insanlar fındığını 13 ila 14 liradan sattığında işçilik maliyetleri düşüktü.  Bu dönem 9 ila 10 liradan satış yaptılar, maliyetler yükseldi. İnsanların maruz kaldığı bu çaresizlik için biz elimizden geleni yapacağız.” dedi.

“Yeni teşvikler gerekiyor”

Ordu’ya sanayi yatırımlarının yapılması gerektiğini belirten Barış Candan, “Gençler üniversiteye gidiyor, mezun oluyorlar fakat geldiklerinde kendi alanlarında iş sahibi olamıyorlar. Günü kurtarmak adına başka iş dallarında çalışıyorlar. Tabii ki her biri saygın meslekler ancak gençler eğitim gördüğü ve uzmanlaşabileceği alanlarda istihdam edilmeli. Ordu bir turizm şehri. Turizmin değerlendirilmesi veya sanayi olarak yeni tesislerin kurulması için çabamızı sürdüreceğiz. Ordu turizm şehri fakat sadece yaz dönemlerinde turizm sektörü daha canlı olduğu için yaz sezonu da 3 aylık kısa bir dönemi kapsıyor. Geriye kalan 9 ayda şehir biraz daha sessiz ve durgun kalıyor. Bu nedenle de gençlerimiz şehirde işsizlik sorunu yaşıyor. Bunun için de sanayi kurulmalı ancak şöyle bir durum var, Ordu’nun sanayideki istihdam sayısı 7 ila 8 bin civarlarında. Fakat Ege’deki küçük illerimizde bile, örneğin Uşak ilinde, Büyükşehir olmamasına rağmen sanayi istihdamı 25, 30 bin civarlarında. Yani biz burada yeni OSB’ler kurarak, yeni teşviklerle birlikte büyük firmaları ve yatırımcıları Ordu’ya çekebilir, bilhassa yerli yatırımcıları Anadolu’ya çekmek amaçlı teşviklerde bulunabiliriz. Bunlar için çaba ve girişimlerimiz olacaktır.” diye konuştu.

 

Alternatif gerek!

“Ordu’da her dönem hükümet yetkilileri büyük mega projelerden bahsediyor fakat hiçbiri hayata geçmedi” diyen Candan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanayici Ordu’ya ulaşamıyor, 150 yıldır devam eden bir demiryolu projesi var ve hala nihai sürece ulaşamadı. Maliyetler çok yüksek. Şöyle örnek vereyim: Ordu’da fındık üretimiz yapan entegre tesisleri var. Entegre tesisleri hammaddeyi bulmak için bile büyükşehirlerden İstanbul’dan, Ankara’dan veya Ege tarafındaki firmalardan alım yapıyor. Bunların maliyetleri var, bir tırın gidiş gelişi bile maliyetlere yansıyor. Bu yüzden Ordu’ya yatırım yapılacak projeler için maliyet yükünü azaltmak ve yeni bir istihdam alanı da sağlamak açısından projelere bağlı ve ilişkilendirilmiş fabrikalar kurulabilir. Ordu sadece fındıkla geçiniyor. Fındığa bağlı bir şehir olmuş durumda. Tekel bir piyasa var. Bunun alternatiflerinin yaratılması gerekiyor.”

Barış Candan kimdir?

1993’de Ordu'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ordu'da tamamladı. 2011 yılında İngiltere’de dil eğitimi aldı. 2016 yılında Başkent Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümünden mezun oldu. Fındık üretimi yapan bir tesiste tedarik zinciri bölümünde stajını ve Ankara Ticaret Odası’nda Dış Ticaret Uzmanlığı eğitimini tamamladı. Askerlik görevini Tekirdağ'da yaptı. 2017 yılında Ordu'da uzun yıllardır fındık sektöründe faaliyet gösteren aile şirketinde göreve başlayan Candan, halen aynı şirkette yönetici olarak çalışıyor. 2017’de İYİ Parti’de kurucu üye oldu. İl Başkanlığında muhasip olarak da hizmet veren 25 yaşındaki Barış Candan 27. dönem milletvekili seçimlerinde İYİ Parti’den aday gösterilerek aynı zamanda Ordu siyaseti tarihinin en genç milletvekili adayı oldu. Halen nişanlı olan Barış Candan iyi derecede İngilizce biliyor.

Anahtar Kelimeler : , FINDIĞI, TEKRAR, SEVDİRECEĞİZ”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız