HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Haziran 2018 Cumartesi Saat: 11:17

“MİLLETİMİZİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

HAFTANIN RÖPORTAJI
“MİLLETİMİZİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkan yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, gazetemiz muhabiri Semra Gençosmanoğlu’na verdiği röportajda partisinin fındık ve tarım politikalarını değerlendirdi.

Ekonomi ağırlıklı geçen röportajda Torun, CHP’nin de seçimlere hazır tek parti olduğunu iddia etti.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Torun, gazetemizin haftanın röportajı sayfasına hoşgeldiniz. CHP ‘nin Cumhurbaşkanı adayı Muarrem İnce eğer ben cumhurbaşkanı olursam fındık 15 lira olacak dedi. Siz bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Seyit TORUN: Hoşbulduk Semra hanım. Evet bu konu zaten bizim seçim bildirgemizde vardı. Sayın cumhurbaşkanı adayımızda Düzce’nin bir fındık bölgesi olması nedeniyleböyle bir açıklamayı yapmış biz en az 15 lira diyoruz. Bakın fındık ürünü 8 milyon insanı ilgilendiren 500-600 bin ailenin direkt ilgilendiği bir ürün. Bu bölgenin en önemli geçim kaynağı fakat bu hükületin yıllardır yaptığı insanalrı kandırmak her yıl bir beklenti içine sokarak maalesef üreticiyi hayal kırıklığı yaratmak. Doğrudan gelir desteği vererk sanki bütün sorumluluğu üzerinden atmış gibi düşünüyorlar. Kaybeden hepimiziz. Üretici kaybediyor manav kaybediyor ihracatçı kaybediyor topyekün kaybediyoruz. Bütün kazanç haline dönüştürebiliriz. Sonuçta fındık çok büyük bir ihracat getirir.

Ve 3 yılda kaybettiğmiz ihracat gelirimiz 1.5 milyar dolara dayandı. Sonuçta bu devletin kaybı. Bunu herkesin kazandığı bir ürün haline getirebiliriz. 

Fındığın kalitesi dönüm başına verim gibi bütün bu sorunların çözülmesi lazım tek sorun fındığın fiyatı değil. Bunun akabinde mutlaka maliyetin üstünde bir fiyatında oluşmadı lazım. Bu anlamda biz dersimize çalıştık sadece fındık için değil bütün tarım ürünleri için yaptık bunu.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Tüm tarım ürünleriyle alaklı Türliye’deli durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Seyit TORUN: Yıllardır bize şunu öğrettiler Türkiye tarımda kendi kendine yeten bir ülkedir diye. Biz samanın ithal edileceğini hayal bile edemezdik etin ithal edileceğini hayal bile edemezdik eğer doğru politikalar uygulanmazsa fındığı bile ithal eder hale geleceğiz. Bu geniş bereketli Anadolu topraklarında biz neden üretmiyoruz bir sene soğanı döküyoruz bir sene bir sene sarımsağı bir sene dometesi. Teknoloji son aşamada böyle bir teknolojide biz hala ne kadar tarım ürünü üreteceğiz ne kadar satacağız bunu bilmiyoruz bu doğru değil. Mutlaka tarımda bir bir planlama yapacağız. Türkiye’yi tarımdan elde eden ihraç edieln ürünler içersinde önemli bir yere getireceğiz.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Bildiğiniz gibi döviz çok yüksek seviyelere ulaştı. Türkiye böyle bir durumda nasıl tedbirler almalı sizce?

Seyit TORUN : Biz bugünün gelişini önceden haber vermiştik. Ekonomik modelin dopğru olmadığını bu süreçin bizi felakete sürükleyeceğini söylemiştik. Hükümet döviz rezervleriyle övünüp Türkiye’yi 16 yılda ne hale getirdiklerini böbürlenerek anlatıyorlardı ama dövizin bittiğini gördük. Maalesef de durduramıyorlar debei de şu artık Türkiye’de maalesef ekonomide bir güvence yok demokrasinin hukukun olmadığı bir ülkede yatırım gelmez. Türkiye hazırı tüketerek bu günlere geldi. Umarım yanlıştan dönerler. Her hatayı kandırıldık aldatıldık ya da dış güçlerin oyunu demeden sorumluluğu alarak ve çözüm üreterek devam ederler.

Ortada bir gerçek var Türkiye kötü yönetiliyor hatta yönetilmiyor bile. Türkiye’nin her anlamda ciddi sorunları var ve bu hükümet sadece süreci geçiştiriyor.  Biraz bu vatandaşı düşünsünler sadece kendilerini düşünmesinler.

Semra GENÇOSMANOĞLU: CHP’nin cumhurbaşkanı adayı CHP seçime en hazır parti şeklinde ifadeler kullandı. Bunu iddiasını neye pekiştirerek söylüyor?

Seyit TORUN: Biz hazırlıklarımız her seçim olacak gibi yaptık. Birçok ilde toplantılar ve çalıştaylar yaptık. Eğitimle ilgili daha geçen ay toplantı yaptık. Toplumun her kesimini ilgilendiren her soruna değinen çözüm de üreten çalışmalar yaptık. Bu ülkeyi nasıl yöneteceğimizi ve sorunları nasıl çözeceğimizi biliyoruz. Milletimizin desteğine ihtiyacımız var. O sandıktan 24 Haziran akşamı CHP olarak ve Cumhurbaşkanlığını kazanmış olarak çıktığımız da  ülkenin nasıl değişeceğini hep beraber göreceğiz. Sorunların bizim kaderimiz olmadığını nasıl çözüleceğini ve refah içinde nasıl yaşanılabileceğini hep birlikte göreceğiz.

Semra GENÇOSMANOĞLU: CHP bu seçimde kadın aday kotasını yüksek tuttu. Bunun böyle olması gelecek için ne vaad ediyor sizce?

Seyit TORUN: 18-24 Temmuz seçimlerinin bir kadın devrimi olacağını söylüyoruz. Kadınların sağduyularına inanıyoruz. Analık kucaklayıcılık hissiyatlarına inanıyoruz. Gençler bizim yarınlarımız. Gençlere diyoruz ki biraz daha mücadele edin biz her zaman arkanızdayız.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Efendim geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyor, bundan sonra ki süreçte başarılar diliyorum.

Seyit TORUN: Bende çok teşekkür ediyor, size ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız