HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
26 Kasım 2016 Cumartesi Saat: 08:45

“10 YILDA DEVRİM GİBİ KANUNLAR ÇIKARTTIK”

AK Parti İl Kadın Kollar Başkanı Av.Rabia Gözpınar 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle parti binasında basın toplantısı düzenledi.
“10 YILDA DEVRİM GİBİ KANUNLAR ÇIKARTTIK”

AK Parti İl Kadın Kollar Başkanı Av.Rabia Gözpınar 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle parti binasında basın toplantısı düzenledi.

Kadın kolları ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşma yapan Av.RabiaGözpınar;  AK PARTİ İktidarı ile birlikte neler yaptık neler anlatmakla bitiremeyiz, birçoğumuzun çıkan kanunlardan haberi yok özellikle son 10 yılda devrim gibi kanunların çıkarttık. Kadınlarımızı baş tacı eden Kurucu Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımızı sunuyorum diyerek çıkarılan kanunları özetle anlattı.

Başkan Gözpınar konuşmasında şunları kaydetti: Kadına yönelik her türlü ayrımcılıkla mücadele amacıyla ilgili kamu kurum, kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları (STK) ile işbirliği yapılarak mevzuat önerileri oluşturulmakta ve gelen önerilere görüş sunulmaktadır.

2000’li yıllarda başta Anayasal düzenlemeler olmak üzere temel kanunlarda yapılan eşitlikçi reformlarla, Türkiye’de tüm mevzuatın, kadın erkek eşitliğini gözeten ve kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ilkesini benimseyen bir yapıya kavuşturulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda;

• 2004 yılında Anayasanın 10. maddesine; “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” hükmü eklenmiş olup, 2010 yılında yapılan son değişiklik ile “Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.” hükmü ile söz konusu madde pozitif ayrımcılık hususunu da içinde barından oldukça güçlü bir yapıya kavuşturulmuştur.

• 2004 yılında Anayasanın 90. maddesinde yapılan değişiklik ile Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) gibi uluslararası düzenlemeler ulusal mevzuat karşısında üstün konuma getirilmiştir.

• 2002 yılında yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanunu ile cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldıran düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

• 2005 tarihinde yürürlüğe giren İş Kanununda kadın-erkek fırsat eşitliğini gözeten ve işveren işçi ilişkisinde cinsiyet dâhil hiçbir nedenle temel insan hakları bakımından ayrım yapılamayacağına ilişkin önemli değişiklikler getiren birçok düzenleme yapılmıştır.

• 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Türk Ceza Kanununda cinsiyet eşitliği ve kadına karşı şiddet konusunda çağdaş düzenlemeler yapılmıştır. Kasten öldürme suçunun, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren nitelikli hallerinin düzenlendiği maddeye “töre saikiyle” ifadesi eklenerek töre cinayetleri faillerinin en yüksek ceza ile cezalandırılması kabul edilmiştir. Ayrıca 2014 yılında cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların cezaları ağırlaştırılmıştır.

• 5393 sayılı Belediyeler Kanunu ile Büyükşehir ve nüfusu 100 bini geçen belediyelere kadın ve çocuklar için koruma evleri açma yükümlülüğü getirilmiştir.

• 2006 yılında “Çocuk ve Kadına Yönelik Şiddet Hareketleri ile Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi için Alınacak Tedbirler” konulu 2006/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi yayımlanmıştır.

• Ülkemiz Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığımız döneminde İstanbul’da imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni (İstanbul Sözleşmesi) ilk imzalayan ülkeler arasında yer almış olup, 24 Kasım 2011 tarihinde parlamentoda diğer ülkelerden önce onaylamış ve Resmi Gazete’de yayınlanmasını takiben, 14 Mart 2012 tarihinde onay belgesini Avrupa Konseyi Sekretaryasına ileten ilk ülke olmuştur. İstanbul Sözleşmesi 1 Ağustos 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” 8 Mart 2012 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edilmiş; 20 Mart 2012 tarih ve 28239 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

• 6284 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği ise ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri doğrultusunda hazırlanmış, 18 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

• Kadın konukevlerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik 5 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

• 6284 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesi kapsamında kurulması öngörülen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)’nin kuruluşu, işleyişi yürüteceği işlemlere ilişkin usul ve esaslar ile ŞÖNİM’de çalışacak personelin görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri Hakkında Yönetmelik 17 Mart 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : “10, YILDA, DEVRİM, GİBİ, KANUNLAR, ÇIKARTTIK”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız