HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Eylül 2017 Pazar Saat: 12:02

TEMİZ; "ÜRETİCİYİ DÜZ DUVARA TIRMANDIRIYORSUNUZ"

Saadet Partisi (SP) Ordu İl Başkanı Erkan Temiz, fındıkla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Türkiyenin acilen tarım politikasının yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Gazetemiz muhabirlerinden Mehmet Keskine verdiği röportajda
TEMİZ; "ÜRETİCİYİ DÜZ DUVARA TIRMANDIRIYORSUNUZ"

Saadet Partisi (SP) Ordu İl Başkanı Erkan Temiz, fındıkla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'nin acilen tarım politikasının yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gazetemiz muhabirlerinden Mehmet Keskin'e verdiği röportajda fındık fiyatlarına da değinen Temiz, Gümrük Birliği ve IMF anlaşmalarının da acilen tek taraflı iptal edilmesi gereğini savundu.

Mehmet KESKİN: Sayın Erkan Temiz, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Siz 2017 yılı fındık sezonunda fındık fiyatlarının belirlendiği andan beri gerek serbest piyasa koşullarını, gerekse hükümetin TMO aracılığı ile müdahalesini başından beri yanlış bulduğunuzu ifade ediyorsunuz. Şu anki seyri ve gidişatı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Erkan TEMİZ: Hoşbulduk sayın Keskin. Bu anormal gidişin normal bir sonucu olarak ortaya çıktı. Türkiye de 1999 yılında o günkü iktidarın yaptığı bir anlaşma var. Bu topyekûn ekonomiyi ilgilendiren bir anlaşma. Daha sonra 2004 yılında yeni kredi imkânları IMF den alındı. IMF bu kredileri ben sana veririm ama kendi istediğin gibi değil bizim istediğimiz gibi kullanacaksın dediler.

Bu anlaşma bütün tarım kredi kooperatiflerinin köküne kibrit suyu döken bir anlaşmaydı. Bunun yanı sıra 1995 yılında AB ile gümrük birliği anlaşması yapıldı.

Bu anlaşma ile zaman içerisinde bütün tarımsal destekler kaldırıldı. Türkiye piyasası bütün Avrupa piyasasına açıldı. Gümrük vergisi düşürüldü hatta önümüzdeki günlerde bu anlaşma revize edilecek ve tarım alanında bütün gümrükler tamamen sıfırlanmış olacak eğer siyasi iktidar bu şekilde devam ederse fındığın ve diğer tarımsal ürünleri çok ciddi bir tehlike bekliyor. Eğer gümrükler tamamen sıfırlanırsa biz tamamen Pazar olmaya üretmeyen bir ülke tehlikesine düşmeye karşı karşıyayız.

AB şu anda Türkiye’den bunu istiyor. Geçen Sayın Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada şöyle bir ifade kullandı. Bugüne kadar siz istediniz de yapmadık siz söyleyin biz yapalım. Buda şu anlama geliyor anlaşma revize edilecek ve AB’den gelen her şey meclisten geçerek kanun olarak uygulamaya konuşacak. Buda başta fındık ve diğer ürünlerde tarımsal üretimin sonu anlamına gelecek.

Siz şimdi IMF’nin politikalarına göre hayvancılığınızı tarımızı yapılandırırsanız gelecek sonuç bu olur. AB’nin politikalarına göre yapılandırırsanız onlar kendi çıkarları doğrultusunda talepte bulunacaktır ki talepte bulundular. Bu günkü durum ortaya çıktı.

Mehmet KESKİN: Peki şu anda hükümetin fındık alımı konusunda neler diyeceksiniz? Üretici bu durumdan memnun kalır mı?

Erkan TEMİZ: Hükümet TMO aracılığı ile bir fiyat belirledi ve fındığı alıyorum dedi. Baktığımız zaman oluşan tabloda bu bir destekleme alımı değil köstekleme alımıdır. Bir taban fiyat değil tavan fiyat oluşturuldu. Neye göre belirlediniz bu fiyatı üretici memnun değil. Maliyet ortaya. Sadece sermayenin ihracatçının isteği doğrultusunda böyle bir fiyat koydunuz.

Milli görüşün öteden beri dile getirdiği husus şudur. Biz kendi insanımızın talepleri doğrultusunda ekonomiyi dış politikayı eğitimi kültürü sanayiyi kendi yapılandırmamız gerektiğini de hep iddia ettik. Fındık konusunda da FKB o zaman devredeydi. FKB’ye bir miktar kaynak aktarıldı. Bu kaynaktan bir taban fiyat uygulaması yapıldı. 165 bin lira fiyat verildi o günün fiyatıyla fındık serbest piyasa da 200- 300 bin lira gibi rakamlara ulaştı. Daha sonra iktidara gelen bu milli ekonomiyi bir kenara bırakıp sermayenin planları doğrultusunda plan yapınca 1999 da ki IMF ortaya çıktı.

O gün bir kilo fındık satan üretici 22 adet ekmek alıyordu. Bugün serbest piyasadaki fiyata baktığınız zaman 6 ila 8 ekmek alabiliyorsun. Hiç olmazsa şunu yapın fındığın maliyetini ortaya çıkarın. İlaç gideri gübre gideri temizlik gideri taşıma gideri toplama gideri çıkarıp bunu devletin kurumu yapsın. Resmi rakamlar ortaya çıksın bunun üzerinden üreticiyi memnun edecek bir refah payı koyun.

Mehmet KESKİN: Yani süreci tıkayan ve üreticinin önünü kesen taraf hükümet mi oldu?

Erkan TEMİZ: İktidar bunların önünü kesti, ne maliyet, ne de rekolte açıklanabiliyor. Bu noktadan hareket ettiğimizde 9-9.50 civarında bir maliyetten bahsediliyor bunun üzerine yüzde otuz kırk bir refah payı koymak suretiyle bir fiyat belirlemiş olsanız serbest piyasa ister istemez fiyatı artırır. Üretici bugün fındığını TMO’ya götürüyor ve olmadık engellerle karşılaşıyor.

Üreticiyi düz duvara tırmandırıyorsunuz. Almamak için her türlü yola başvuruyorsunuz. Fındıkla ilgili hiçbir alt yapısı elemanı olmayan TMO ya bunu verdiniz ihtiyaç doğdu yeniden TMO‘yu devreye soktunuz. Türkiye’de yılardan beri ihtisaslaşmış FKB varken neden üretici kuruluş olan bu FKB ile bunu desteklemiyorsunuz? Depoları eksperleri teknik ekipleri var her türlü donanıma sahip. FKB aracılı ile bu desteklemeyi yapın üreticiye zorluk çıkarmasın. Üretici en rahat şekilde fındığını yatsın parasını alsın.

Fındığın çoğunu biz üretiyoruz ama sadece bizde yok, İtalya’da var İspanya’da var Amerika’da var Çin’de var yani 34 değişik ülkede. AB komisyonunun raporlarında dahi geçen tespit şu Türk fındığının yerini tutan başka bir fındık yok. Toprak yapısında ikliminden yağmurundan suyundan havasından ayrı bir aroması var. Burada diğer ülkeler gerek diğer ürünleri gerekse fındığı destekliyorlar.

Örneğin ABD 40 bin ton fındık üretiyor. Orada bir kooperatif birlik oluşturulmuş ve bu birliğe fındık konusunda her türlü yetki verilmiş. Fındığı alıyor gerekirse işliyor iç dış piyasaya satıyor. Aynı şeyi Türkiye’den FKB olarak neden yapmayalım. Hayatını fındık tarımıyla idame denelerin üye olduğu ve bu üyeler tarafından yönetilen ir yapıyı oluşturmak zor değil. Eskiden bir kişinin yapacağı işi 5 kişi yapar oldu. Kaynaklar heba edildi.

O zaman bunu en şeffaf şekilde denetlenen kurumsal bir yapı oluşturursunuz üretimden tüketime kadar bütün aşamalarda üreticilerin yetkili olduğu bir kurum haline getirirsiniz. Üreticiye ilaç gübre desteği verin gerekirse masrafları için avans desteği verin. Üretici tefecinin kucağına düşmeden sermayeye mahkûm olmadan kendi kuruluşu aracılığı ile ayakta durur pazara iner.

Mehmet KESKİN: Peki size göre nasıl bir çözüm yolu izlenmeli?

Erkan TEMİZ: Bir kere milli ekonomi modeli bir an önce hayata geçirilmeli. Buna neden ihtiyaç var bu sıradan bir ürün değil dünyada 75- 80 milyar dolarlık çikolata piyasasının en önemli birinci hammaddesi olan bir ürün ve bizim aldığım pay 2 milyar dolar niye bu kadar büyük pastadan hak ettiğimiz payı almayalım. Neden üreticimiz bunu üretip de karşılığını almasın.  

Küresel sermaye hep tekelleşmenin peşinde, kazanmanın peşinde. En ucuza mal edip pahalıya satıp kar elde etmek. Birtakım şirinlik projelerle üreticiyi doğrudan bağlıyor. Kendi üreticimiz kendi topraklarımızda köle haline getirilecek. Milli bir ekonomik modelini hayata geçirmedi hükümet. Ama hükümet IMF’den AB’den vazgeçmedi.

80 milyonun refahını ortaya koyup bunu yaparsanız başarırsınız. Sermaye karşısında üreticinin emeğini hakkını koruyacak mekanizma iyi oluşturulmalı. Bütün mesele bu.

Gerçekten TMO üreticinin emeğinin karşılığını alsın deseydi, rekolte tespitini yapardı, teknik ekipmanlarını zamanında yapardı. Üretici getirdiğinde mağdur olmazdı. TMO dan ocak ayına gün veriliyorsa bu demek oluyor ki git fındığını tüccara sat.

Mehmet KESKİN: Sayın Temiz, verdiğiniz bu bilgiler için çok teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyoruz. Umarız fındık üreticisi bu sezonda hak ettiği alın teri ve emeğinin karşılığını alan taraf olur.

Erkan TEMİZ: Sayın Keskin, bende başta şahsınız ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine şahsıma,partime ve fındık üreticileri adına bu imkanı sağladığınız için çok teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız