HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
15 Mart 2018 Perşembe Saat: 08:44

TORUN; “SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI SORUNLU”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun,  doktorların yorgun, tükenmiş ve endişe içerisinde görev yaptıklarını söyledi. Torun, doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.
TORUN; “SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI SORUNLU”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun,  doktorların yorgun, tükenmiş ve endişe içerisinde görev yaptıklarını söyledi.

Torun, doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

“Hayatımızı emanet ediyorsak, sorunlarına da sahip çıkıp bir an önce çözüme kavuşturmalıyız” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 15 yıldır uygulanan “Sağlıkta dönüşüm” programıyla sorunların çığ gibi büyüdüğünü belirtti.

Torun; “TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde, “Sağlıkta dönüşüm programı daha çok niceliğe önem veren, hekim hasta ilişkisinin niteliğini göz ardı eden bir sağlık ortamına yol açmıştır.

Doktorlar performans kaygısıyla zor ve kronik hastalar ile yaşlıları tedaviyle uğraşmak yerine bu vakaları başka kurumlara sevk eder ve mesailerini daha az riskli daha az zaman isteyen hastalara ayırır hale gelmişlerdir” dedi.

Doktorların yorgun, tükenmiş ve endişe içerisinde görev yaptıklarını, diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte sorunlarının her geçen gün artarak devam ettiğini ifade  eden Torun; “Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 2015 yılında acil servislere başvuran hasta sayısının ülke nüfusunun yaklaşık 1,5 katına ulaştığını kaydeden Torun, “Acil sistemi düzenli olan ülkelerde yüzde 5-6 olan acil servislere başvuru oranı bizim ülkemizde yüzde 30'lardadır.

Genel Sağlık Sigortası primini ödemesi gerekenlerin yüzde 60'ı bu primi ödeyememektedir. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak ve katkı payı ödememek için geceleri acil servislere başvuranlar gereksiz hasta kalabalığı oluşturmaktadır. Acile başvuran hastaların 6'da 1'i gerçek acil hastası olduğu açıklanan verilerden anlaşılmaktadır. Bu yoğunlukta hekimler hata yapabilme olasılığı artmakta, gerçek hastalar mağdur olabilmektedir” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığının acil servislerle yeni bir düzenleme yaptığını açıkladığını söyleyen Torun, bu geçici düzenlemelerin yeterli olmadığını, sağlık sisteminin yeni ve radikal yasal düzenlemelere ihtiyacı olduğunu kaydeden Torun; “Türkiye'nin hemen her yerinde hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının yaşandığını görüyoruz.

Doktorlara yönelik şiddet olaylarında siyasi iktidarların, sağlık sisteminde yaşanan tüm sorunların sorumlusu olarak hekimleri açık veya üstü örtülü bir şekilde hedef göstermesinin de büyük payı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Sağlık sistemindeki aksamaları düzeltecek yaklaşımlar yerine halkı hekimlere karşı kışkırtan bu tarz söylemlerin sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti meşrulaştırdığını ifade eden Torun; “Doktorlar, OECD raporlarına göre Avrupalı meslektaşları arasında en düşük maaşı almakta, bu maaş üzerine eklenen sisteme kazandırdıkları para üzerinden hesaplanan performans tutarlarıyla ancak geçinebilmektedirler.”diyen Torun, doktorların emekli olurken emekli maaşları, çıplak maaşları üzerinden hesaplandığından yoksulluk sınırı altında kaldığını, bu nedenle derin bir mağduriyet yaşamaktadırlar. Doktorların özlük hakları konusunda da bir an önce yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor” diye de konuştu.

 Torun, 15 yıldır uygulanan “Sağlıkta dönüşüm” programının yarattığı sorunların, doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu çalışma şartları ile özlük haklarının yetersizliğinin, sağlıkta yaşanan şiddetin tüm yönleriyle araştırılması, alınacak tedbirlerin ve buna yönelik politikaların belirlenmesi amacıyla hazırladığı Meclis Araştırması önergesini TBMM Başkanlığına  sundu.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız