HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Aralık 2016 Pazar Saat: 16:56

KIRSAL KALKINMAYA 1 MİLYAR AVRO DESTEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Önümüzdeki dönemde 801 milyon avrosu Avrupa Birliği (AB) katkısı olmak üzere, ulusal bütçeden yapacağımız katkıyla yaklaşık 1 milyar avroluk kaynağı vatandaşımızın, yat
KIRSAL KALKINMAYA 1 MİLYAR AVRO DESTEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "Önümüzdeki dönemde 801 milyon avrosu Avrupa Birliği (AB) katkısı olmak üzere, ulusal bütçeden yapacağımız katkıyla yaklaşık 1 milyar avroluk kaynağı vatandaşımızın, yatırımcılarımızın kullanımına sunacağız." dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) programının birincisinin kapanışı, IPARD II programının da tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Daniş, Türkiye'de gerçek bir başarı hikâyesine dönüşen IPARD deneyiminin tarım ve kırsal kalkınma alanında yeni bir sayfa açtığını ifade etti.

Daniş, 2011 yılından bu yana IPARD-I kapsamında 15 ayrı çağrı ilanına çıkıldığını belirterek, bu süreçte yaklaşık 11 bin yatırımcı proje sahibi ile sözleşme imzalandığını bildirdi.

Bu projeler için sağlanan toplam hibe tutarının yaklaşık 3,4 milyar lira olduğuna dikkati çeken Daniş, ayrıca faydalanıcılara IPARD yatırımlarının bazı vergilerden muaf tutulması sebebiyle 1 milyar 181 milyon liralık dolaylı bir katkının daha sağlandığını vurguladı.

Daniş, bu destekler sayesinde Anadolu'nun 42 ilinde faydalanıcı katkılarıyla beraber toplamda yaklaşık 7 milyar lirayı bulan yatırım gerçekleştirildiğini belirterek, tamamı AB standartlarında olmak üzere bin 106 süt, 379 kırmızı et ve 725 kanatlı eti üretimi gerçekleştirilen tarımsal işletme kurulduğunu söyledi.

Ayrıca 117 süt işleme, 51 süt toplama, 111 et işleme ve 143 meyve-sebze işleme tesisinin IPARD fonları ile Türkiye'ye kazandırıldığını ifade eden Daniş, programdan yararlanan 20 işletmenin 20 farklı ülkeye yıllık 80 milyon liranın üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.

Daniş, IPARD II'nin 2020 yılına kadar süreceğini belirterek, tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine daha yüksek oranlardaki desteklerle devam edileceğini bildirdi. Daniş, "Önümüzdeki dönemde 801 milyon avrosu AB katkısı olmak üzere ulusal bütçeden yapacağımız katkıyla birlikte yaklaşık 1 milyar avroluk kaynağı vatandaşımızın, yatırımcılarımızın kullanımına sunacağız." ifadesini kullandı.

"IPARD AB'ye katılım sürecine katkı sağlayacak"

Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Uluslararası İkili İlişkiler Direktörü John Clarke da Türkiye'de TKDK'nın ve IPARD programının, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliğine büyük katkısı olduğunu ifade ederek, "IPARD, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine önemli katkılarda bulunacak. Bizce IPARD, finansal iş birliği konusundaki başarı hikâyesinin önemli bir örneği." diye konuştu.

Clarke, IPARD'ın Türkiye'de kırsalda yaşayan insanların hayatına önemli katkılar sağladığına dikkati çekerek, bu alanlarda tahmini olarak 50 bin istihdam sağladığını vurguladı.

Türkiye'nin AB'nin kilit bir ortağı olduğunu dile getiren Clarke, şöyle devam etti:

"Dış politika, enerji, mülteci krizi, terörle mücadele gibi bütün konularda iş birliğini devam ettirmek bizim için çok önemli. AB, yakın zamanda gerçekleştirilen darbe girişimini net bir şekilde kınıyor. Türkiye'nin demokratik kurumlarını destekliyoruz ve bu terörist faaliyeti kınıyoruz. Türkiye'nin karşılaştığı güçlükleri yenmesini umuyoruz. AB ülkeleri AB'ye katılım konusunda Türkiye'yi desteklemeye devam edecek. Yaklaşık yılda 600 milyon avro harcanarak bu desteği sunuyorlar. Bunun yanı sıra demokrasi, yönetişim, temel haklar ve hukukun üstünlüğü konularında yaklaşık 1,5 milyar avro da Türkiye'ye ayrıldı. 2014-2020 dönemi içinde bu başlıklar altında bu finansman kullanılacak."

"IPARD II'nin ilk çağrısına 9 bin başvuru alındı"

TKDK Başkanı Ahmet Antalyalı da 2011'de IPARD'ın ilk çağrısına sadece 41 başvuru geldiğini, 2016'da ise IPARD II'nin ilk çağrısına yaklaşık 9 bin başvuru aldıklarını belirtti.

Antalyalı, geçen dönemde program kapsamında yapılan yatırımların yanı sıra 350 bin tarımsal alet, ekipman ve 5 bin 354 traktör alımı gerçekleştiğine dikkati çekerek, genç girişimciler ve kadın yatırımcılara pozitif ayrımcılık yaptıklarını, binin üzerinde kendi işinin sahibi olan kadın yatırımcı tarafından kurulan işletmenin ülke ekonomisine kazandırıldığını vurguladı. Antalyalı, 2017'de yaklaşık 110 milyon avroluk proje için sözleşme imzalanacağını bildirdi.

IPARD II'nin 2020 yılına kadar süreceğinin altını çizen Antalyalı, IPARD II ile yeni dönemde destek verilen mevcut sektörlere, makine parkları, yumurta tavukçuluğu, fide-fidan, mantar üretimi, manda sütü, manda eti ve kaz yetiştiriciliğinin de eklendiğini söyledi.

Antalyalı, yeni dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarının da destek kapsamına alındığına işaret ederek, program kapsamında işletmelerin gerek kendi ihtiyacına yönelik gerekse ticari amaçlı enerji yatırımlarına yüzde 50 ile 65'e varan oranlarda hibe desteği sağlanacağını kaydetti. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : KIRSAL, KALKINMAYA, 1, MİLYAR, AVRO, DESTEK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız