HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Nisan 2016 Cumartesi Saat: 06:13

FINDIK ÜRETİCİLERİNE ‘FINDIK KURDU’ UYARISI

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılıkİl Müdürlüğü bir açıklama yaparak üreticileri uyardı.
FINDIK ÜRETİCİLERİNE  ‘FINDIK KURDU’ UYARISI

Fındık bahçelerine zarar veren "Fındık Kurdu" zararlısına karşı mücadele döneminin yaklaşması üzerine Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılıkİl Müdürlüğü bir açıklama yaparak üreticileri uyardı.

Fındık kurdu mücadelesi ile ilgili yapılan açıklamada; “ Fındık ürününün ana zararlısı olan fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar yapmaktadır. Fındık kurdu erginleri kül renginde 6-7 mm boyunda ince uzun hortumlu bir böcektir. İlk erginler iklime bağlı olarak mart ayı içerisinde görülür. Ergin çıkışı mayıs başlarında fazlalaşır, çıkan erginler 16°C'den düşük sıcaklıklarda fazla aktif değildir.

Mayıs ayında ergin çıkışı tamamlanmış olur. Yumurtlayıncaya kadar uzun bir süre beslenirler. Ancak sıcaklık 20°C'ye erişinceye kadar böcekler uçamadığı için aynı ocak üzerinde beslenmek zorunda kalırlar. Mayıs sonu haziran başında yumurtlamaya başlar. Bir dişi ortalama 42 yumurta bırakır. Yumurta kuluçka süresi 8 gündür. Yumurtalarını meyve kabuğunun hemen altında hazırladığı bir yuvaya bırakır. Yumurta bırakılan meyvelerin kabuğu üzerinde 4-5 mm uzunlukta kahve renkli bir çizgi görülür. Yumurtadan çıkan larva iç fındık üzerinde bir ay kadar beslenip gelişir. Gelişen larva, kabuk üzerinde 1,5-2 mm çapında bir çıkış deliği açıp toprağa iner. Burada 1-3 yıl kaldıktan sonra ergin olarak çıkar. Aynı yıl toprağa geçen larvaların % 18'i bir yıl sonra, % 75'i ikinci yılda ve % 7'si de üçüncü yılda ergin olarak toprağı terk ederler.

Erginler öncelikle karanfillerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir. Normal iriliğe erişinceye kadar zarar gören meyvelerde kabuk içindeki etli kısım bozularak sarı bir renk alır. Sonradan bu renk kabuk üzerinde belirir. Meyve beslenemediği için kabukta çöküntüler oluşur.

Bu zarar şekline halk arasında "sarı karamuk" denir. Meyve normal iriliğe eriştikten sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır. Bu zarar şekline de halk arasında "kara karamuk" denir. Bir ergin beslenme yoluyla yaklaşık 80 meyveye zarar verir. Meyve içerisinde beslenen larvalar meyve içini tamamen yedikten sonra bir delik açarak dışarı çıkar. Böylece fındıkta çok yüksek ekonomik zararlara neden olur.

Fındık kurdu zararlısının Erginleri nisan ve mayıs aylarında, elma, kiraz, karayemiş, armut, döngel, muşmula ve birçok çiçekli ve çiçeksiz bitkiler üzerinde beslenmektedir. Bu nedenle kimyasal mücadele çok önem arz etmektedir.

Kimyasal Mücadele

Fındık kurdu mücadelesi, meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanmaktadır. Kimyasal mücadele ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde, bahçedeki hâkim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir; güneş doğmadan, sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 Ocakta 2'den fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi takdirde ilaçlama yapılmamalıdır.

Fındık kurdu popülasyonun yüksek olduğu yerlerde, yumurta koyarak yaptığı zararı engellemek için çiftleşme döneminde (mayıs sonu-haziran başı) ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır.

Bu zararlıya karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun olarak aşağıdaki dönemlere göre ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce yapılan tespitlere göre İlimizde fındık kurdu mücadele zamanı;

-Sahil kesimde (0-250 m. rakım)                                 : 05 MAYIS - 10 MAYIS 2016

tarihleri arasında

-Orta kesimde (250-500 m. rakım)                              : 11 MAYIS - 16 MAYIS 2016

tarihleri arasında,

-Yüksek kesimde(500 m. ve üzeri rakım)                    : 17 MAYIS - 22 MAYIS 2016

tarihleri arasında, tespit edilmiştir.

Fındıktan sonra ilimizin diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. Fındık kurdu ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlamalar akşamüzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır.

Ayrıca arıcılarımızın İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programlan hakkında bilgi alarak, mevcut imkânlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 6 km. uzaklaştırmaları gerektiği kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız