HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Eylül 2017 Cuma Saat: 09:23

OKULLARA DA KARNE VERİLECEK

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bu yıl ilk defa mesleki ve teknik eğitim okullarının performanslarını izleyeceğiz. Kriterleri belirlendi. Her okula bir karne vereceğiz ve başarılı olanları da ödüllendireceğiz. dedi.
OKULLARA DA KARNE VERİLECEK

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Bu yıl ilk defa mesleki ve teknik eğitim okullarının performanslarını izleyeceğiz. Kriterleri belirlendi. Her okula bir karne vereceğiz ve başarılı olanları da ödüllendireceğiz." dedi.

 

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Organize Sanayi Bölgesi Üst Kurulu tarafından düzenlenen "OSBÜK 3. Mesleki Teknik Eğitim Zirvesi" programına katıldı.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, meslek eğitiminin memleket meselesi olduğunu söyledi.

Mesleki eğitimin ülkenin hedeflerine ulaşması için şart olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Mutlaka mesleki eğitim olacak ama nitelikli olacak. Ülkenin sürdürülebilir kalkınması için de mesleki eğitim olmazsa olmaz." ifadesini kullandı.

 

Mesleki eğitimde hedef yüzde 60

Yılmaz, Türkiye´de mesleki eğitim oranının yüzde 44 olduğunu dile getirerek, "Hedifimiz yüzde 60. Yakalayabilir miyiz? Yakalarız. Bursa´da bu oran yüzde 61, İstanbul´da yüzde 54. Zaten İstanbul´da yakalarsanız Türkiye´nin çoğunu hedeflemişsiniz demektir. Gaziantep´te de yüzde 36 olduğunu söylemek isterim. Yüzde 44, Avrupa Birliği´ne denk bir değer ancak yüzde 60´a çıkarırsak aranan eleman ihtiyacını karşılarız." diye konuştu.

 

Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerine devlet teşviki

Eğitimin Türkiye´nin gündemine alındığı takdirde ülkenin yarınının bugününden daha iyi olacağını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Mesleki eğitimi daha iyi yapmak için tematik liseler açıyoruz. Bu yıl 12 ilde 19 tematik meslek lisesi açtık. Ankara, İstanbul, Rize´de toplam 8 mesleki ve teknik orta öğretim okulumuzda, sivil havacılık, yer hizmetleri konusunda eğitim vermeye başladık. 12 ilimizde 13 mesleki ve teknik eğitim okulumuzda da madencilik eğitimi vermeye başladık. Bunlardan Sivas´ta da iki tane var. Bu yıl ilk defa mesleki ve teknik eğitim okullarının performanslarını izleyeceğiz. Kriterleri belirlendi. Her okula bir karne vereceğiz ve başarılı olanları da ödüllendireceğiz. Öğrencilerimize beceri ve staj için kapılarını açan işletmelerimize devlet desteği veriyoruz.

Bu daha önceden yoktu. Biz geldikten sonra kanunu çıktı. Meslek lisesi mezunlarına teknisyen unvanını veriyoruz. Öğretim programlarımızı yeniledik. Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerine devlet teşviki veriyoruz, 4 bin 270 ila 6 bin 900 lira arasında. Hangi alanlara destek vereceğimizi Bakanlar Kurulu kararıyla belirliyoruz. 27 alanda destek veriyoruz, 59 okula destek verdik. Bu 59 okulda da 30 bin 579 öğrenci eğitim görüyor."

Bakan Yılmaz, "Mesleki eğitimde olan öğretmenlerimizin kendi alanlarındaki yabancı dillerini geliştirmelerini istiyoruz. Bu amaçla İngiltere´ye bu yıl 64, gelecek yıl da 100 meslek öğretmenini dil için gönderiyoruz. 81 ilimize gerek sektör temsilcileriyle gerekse üniversitelerimizle protokoller yapıyoruz ki kendi mesleki öğretmenlerimizi eğitelim diye. Bu yıl 10 bin öğretmenimizin eğitimini planladık. 6 binini bu ana kadar gerçekleştirdik, geri kalanını da yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık. 76 bin olan çıraklığa giden öğrenci sayımız 117 bine çıktı." şeklinde konuştu.

 

"Eğitimin amacı toplumunu refah toplumuna götürmek"

Beşeri sermayeyi başarılı, nitelikli kılanın eğitim olduğunu vurgulayan Yılmaz, "eğitimimiz iyi" söylemini de beşeri sermayeye güvenerek sarf ettiğini dile getirdi.

Eğitimin amacının ülkenin milli gelirine, toplumunun refahına ne kadar katkıda bulunduğuyla ölçüleceğine değinen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğitimin amacı toplumunu refah toplumuna götürmek. Hem kendin mutlu olacaksın hem de çevrene katkıda bulunacaksın, mutlu edeceksin. Türkiye´nin eğitimi iyi bir yerde. Eksik yerlerimiz var mı, var. Daha iyi olmasını istiyor muyuz, istiyoruz. Çok doğru. Eleştirenler var mı, var. Niye eleştiriyor? Çok net söyleyeyim, Türkiye´nin yıllık ihracatı 153 milyar dolar, niye 500 milyar dolar değil. Ben katılırım, kesinlikle doğru söylüyor. Kişi başına düşen milli gelir satın alma gücü paritesi bakımından 25 bin dolar, niye 50 bin dolar değil, katılırım. Eğitimden dolayı 50 bin dolar değil. İddiamız şu, her şeyi yaptık demiyoruz ama çok şeyi yaptık. 80 yılda yapılanlardan kat kat fazlasını yaptık. Biz sizden aldığımızda kişi başına düşen milli gelir 3 bin, 3 bin 800 dolar civarındaydı, 4 bin doların altındaydı. Şimdi 11 bin dolar. Siz bize 11 bin dolarlık bir Türkiye bıraktınız da biz bunu 30 bin dolara 50 bin dolara mı çıkarmadık? 80 yılda yapılanlardan kat kat iyisini yaptık iddiamız bu ama daha iyisini de yapmak için çok daha fazla çalışmamız lazım. Yapar mıyız? Hiç şüpheniz olmasın yaparız. Kendimize güveniyoruz."

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu Başkanı (OSBÜK) Memiş Kütükcü, konuşmaların ardından Bakanlar Yılmaz ve Özlü´ye hediye takdim etti.

 

 

Anahtar Kelimeler : OKULLARA, DA, KARNE, VERİLECEK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız