HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
1 Ekim 2017 Pazar Saat: 12:22

Akademik Yılı Açılışı, Külliye’de Gerçekleştirildi

2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da teşrifleriyle YÖK himayesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayında gerçekleştirildi. Törene YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, ilgili bakanlar, tüm üniversite rek
Akademik Yılı Açılışı, Külliye’de Gerçekleştirildi

2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrifleriyle YÖK himayesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Törene YÖK Başkanı M. A. Yekta Saraç, ilgili bakanlar, tüm üniversite rektörleri, çok sayıda dekan ve senato üyelerinin yanı sıra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Bostancı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sakal, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Tokur katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, Yükseköğretim tarihinin ilk akademi ödülleri olan "YÖK Üstün Başarı Ödülleri" sahiplerini buldu.

"Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında belirlenen araştırma üniversitelerinin de Cumhurbaşkanı tarafından ilk kez açıklandığı "2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni"ne tüm üniversite rektörlerinin yanı sıra ilgili Bakanlar, ilgili Kurum Başkanları, Büyükelçiler, devlet protokolünden birçok kişi ile üniversiteleri temsilen belli sayıda akademisyen ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Törende YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma gerçekleştirdi.

2017-2018 Yükseköğretim Akademik Yılının açılışını Sayın Cumhurbaşkanı ve değerli devlet erkânının huzurunda gerçekleştirmekten onur duyduklarını bildirerek konuşmasına başlayan YÖK Başkanı Saraç, artık Külliyedeki akademik yıl açılış törenlerinin bu yıl ile birlikte teamül halini alacağını umut etmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Ülkemizin çok önemli bir dönemeçten geçtiği 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminden sonra üniversitelerimize yerleşmiş terörist yapının yarattığı tahribatın izalesi çalışmalarında önemli yol alındığını belirten Başkan Saraç, üniversitelerdeki huzur ve güven ortamının yeniden tesis edildiğini ifade etti.

YÖK Başkanı Saraç, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi, 100/2000 YÖK Doktora Projesi, Mühendislik ve Temel Bilim alanlarına yönelik YÖK destekleri, Şehit Eş ve Çocuklarına Özel Öğrenci Statüsü hakkının tanınması, Kalite Kurulunun kurulması ve İdari ve Mali Açıdan Özel Statü kazanması, YÖKDİL sınavları, ALES Sınavının köklü değişikliklerle yeniden düzenlenmesi, Engelli öğrencilere yönelik erişimi kolaylaştırıcı gibi çalışmalarından bahsederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Çalışmaları ve YÖK Üstün Başarı Ödülleri ana projeler olarak gündeme alındı ve pek çoğu sonuçlandırıldı. Özellikle arz etmek isterim ki ülkenin geleceği açısından önemine ciddiyetle inandığımız temel bilimler eğitiminde bu yıl üniversite girişlerinde doluluk oranı 0 e ulaştı. Bu sonucu takiben temel bilimlere has üstün başarı sınıfları oluşturuyoruz, bunu temel bilimler için yeni ve heyecan verici proje olarak değerlendiriyoruz.

Uluslararası ilişkiler alanında ise gerek akademik, stratejik ve istihdama yönelik işbirliğine, gerekse 15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası akademiye anlatılmasına yönelik ziyaretler ve ağırlamalar gerçekleştirildi. Uluslararası ilişkilerimizi basit bir fayda anlayışı ile değil insani ve vicdanı politikalar ile şekillendirdik.

Diğer bir önemli adım ise Haziran 2017'de Yükseköğretim politikalarında köklü yapılanmalara yönelik YÖK'ün tekliflerinin uygun görülmesi ve TBMM'nde kabulleriyle birlikte Türk Yükseköğretimin kronikleşmiş birçok ciddi sorununa çözüm sağlayan köklü bir reformun sessizce gerçekleşmesi oldu. Bu konuda zati alinizin huzurunda, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Milli Eğitim, Kalkınma, Bilim Sanayi Teknoloji, Maliye Bakanlarımıza ve hükümetimizin bütün diğer üyelerine önerilerimize sahip çıkarak destek verdikleri için teşekkürlerimi arz ederim."

2017-2018 akademik yılı için ise hedefleri arasında öne çıkan başlıklarının geçen yılki açılışta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat önemini vurgulamış olduğu "Araştırma Üniversiteleri" başlığının olduğunu dile getiren Başkan Saraç, "Araştırma üniversiteleri, akademinin, genç kuşakları, ülke kalkınmasına kazandırması sürecinde, Cumhuriyet tarihimizde gerçekleşen kazanımların, daha ileriye taşınması hedefimizin temel fazıdır." diye konuştu.

Araştırma üniversitesinin, misyonunu ve stratejik yol haritasını belirlemiş ve üniversitenin çalışma disiplinini bu plana uygun biçimde yürütebilen bir kurum olduğunun altını çizen YÖK Başkanı, üniversitenin yalnızca araştırma başlığında mükemmeliyeti amaçlamayacağını, eğitim ve bilginin üretimi, aktarımı ve paylaşımında da en iyiyi hedefleyeceğini vurguladı.

Son yıllarda büyük gelişme gösteren Türk yükseköğretim sisteminin bu proje ile özlenen sıçramayı da göstereceğine inancının sonsuz olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Saraç, şu şekilde devam etti:

"İfade etmek isterim ki; Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşması yolunda da çok önemli adımlar atıldı. Son üç yılda Yeni YÖK'ün bakan düzeyinde imzaladığı uluslararası mutabakat sayısı 32 yılda imzalanan mutabakat sayılarının neredeyse iki katıdır. Türkiye'de ilk defa uygulamaya koyduğumuz yeni bir konsept ile yabancı uyruklu öğrencilere burs verilmeye başlandı, artık YÖK olarak uluslararası araştırma projelerine imza atıyoruz, hedef ülkeler seçiyoruz, amaçlara yönelik anlaşmalar yapıyoruz. Bütün bu çalışmalar, ülkemizin dış âlemde görünürlüğüne ve gücüne önemli katkılar sağlayacaktır.

Devlet ve millet olarak bize güç verecek müesseselerin başında üniversitelerimizin geldiğini biliyoruz. Zaman zaman dile getirdiğiniz Halktan kopuk, şehirlerden kopuk, ülke ve milletin değerlerinden ve dertlerinden kopuk üniversitenin ne kendi öğrencisine ne de ülkeye bir faydası olmadığı tespitine içtenlikle katılıyoruz. Ecdadımızın marifet iltifata tabidir, sözünü hatırlayarak bugün burada devletinin ve ülkesinin güçlü yarınlarına katkı sunacak olan çalışmaları ödüllendirmek istedik. Vereceğimiz ödüller aşk ile dolu olduğumuz vatanımız için çalışan akademinin her ferdinin kıymetini bildiğimizin sade bir nişanesidir."

Akademi camiası olarak, hızla değişen dünyanın yaşadığı zorlukların aşılmasında ülkemizin kalkınma yolundaki ciddi gayretlerine destek olma konusunda kararlı olduklarını söyleyen YÖK Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tüm projelerinde ve hedeflerinde yol gösterici desteklerinden dolayı güç aldıklarını ileterek konuşmasını tamamladı.

Geçen yıl başlatılan bu etkinliğin artık her yıl devam edeceğine olan inancını dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni akademik yılın tüm akademisyenlere ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

Geçen yılki akademik yıl açılış töreninde, yüksek öğretim sisteminde kaliteyi yükseltmenin yollarından birinin, misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede YÖK'ün koordinasyonunda yürütülen projede yer alan bölgesel kalkınma odaklı 5 pilot üniversitenin ismini de açıkladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi uluslararası alanda en üst düzeyde temsil edecek araştırma üniversitelerinin tespit edilerek bunların özel olarak desteklenmesi, bununla birlikte uluslararası alanda çok daha güçlü, çok daha farklı bir konuma gelinmesi gerektiğini kaydettiğini anımsattı.

Bir önceki akademik yıl açılışında üstünde durduğu bir başka konunun da Yükseköğretim Kalite Kurulu oluşturulmasına yönelik ihtiyaç olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün tüm bu konularda önemli bir mesafe katedildiğini memnuniyetle görüyorum. Misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesi kapsamında araştırma üniversitelerinin belirlenmesiyle ilgili çalışma tamamlanmış durumda. Şimdi sizlere araştırma üniversitesi olarak tespit edilen 10 üniversitemizi alfabetik sıraya göre açıklamak istiyorum: Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Bu alanda yedek olarak belirlenen üniversiteler de şunlardır: Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi. Asıl ve yedek olarak isimlerini saydığım bu araştırma üniversitelerimize yükseköğretim alanındaki hedeflerimize ulaşma konusunda çok büyük görevler düştüğünü bir kez daha hatırlatmak istiyorum."

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK'ün üniversiteleri dünyada rekabet edebilir düzeye taşıyacak yenilikler konusundaki çalışmalarını da yakından takip ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yükseköğretim programları ve kontenjanlarıyla meslek yüksekokullarının planlamasının artık YÖK'ün koordinasyonunda belirlenecek olmasının, bu hususlarda yaşanan sıkıntıların önüne geçeceğine inanıyorum. Her dönemde sözü edilmesine rağmen bir türlü arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmayan üniversite-özel sektör iş birliği için de önemli adımlar atılıyor. Fen ve mühendislik alanlarındaki iş yeri eğitimlerinin teşviki için meslek yüksekokullarının organize sanayi bölgelerinde de kurulabilmesinin önü açıldı. Aslında bunlar 15-20 yıl önce bizim gündeme taşıdığımız konulardı fakat bu kadar gecikmeyle maalesef açıldı. Teknoloji transfer ofislerinden ücretli araştırma izinlerine ve doktora sonrası araştırmacı istihdamına kadar gelişmiş ülkelerdeki pek çok düzenleme ülkemize de böylece kazandırılmış oldu. Bu çalışmaları gerçekleştiren Yükseköğretim Kurumumuz ile sürece katkı veren ilgili tüm bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. Üniversitelerimizin diğer sorunlarının çözümü için de gereken adımları atmaya hazırız. Bunun karşılığında üniversitelerimizden tek bir talebimiz var, o da bilim üretmeye hız vermeleri ve ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı sağlamalarıdır. YÖK'ün üniversitelerimizin bilimsel performanslarını objektif olarak ortaya koymak suretiyle bu konuda hükümeti ve kamuoyunu bilgilendirmesi, çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesini sağlayacaktır.

Özellikle öğretmen kalitemizin yükseltilmesine yönelik çalışmalara da ihtiyaç olduğunu vurgulayan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde bu hususun masaya yatırılması ve etkin bir eylem planı ortaya konmasının şart olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğitim öğretimde istediğimiz neticeyi alamadıkça, tabii olarak yeni arayışlar içerisine giriyoruz. Sınav sistemlerini defalarca değiştirdiğimiz halde hala öğretmenlerimizi de öğrencilerimizi de velilerimizi de memnun edecek bir sonuca ulaşamadık. Biz bütün bu olaylara 'iki kere iki, dört' demek suretiyle bir matematik olarak bakamayız, sosyolojik bir olaydır. Yaptığımız son düzenlemeye rağmen müfredat ve ders kitapları hususunda da istediğimiz neticeyi elde edemediğimiz anlaşılıyor. Ne yapıp edip, eğitim öğretim meselesini çözmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üzerinde önemle durmaları gereken konulardan birinin de öğretmenlerin niteliği meselesi olduğuna işaret ederek, YÖK'ün temel bilimlerde, yani matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında ülkenin en başarılı öğrencilerini bir araya toplayarak, onlara üstün nitelikli eğitim verme projesinin, bu doğrultuda atılmış bir adım olduğunu bildirdi.

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı konusunda da öğrencilerin işlerini kolaylaştıracak formüller geliştirmenin faydalı olacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan YÖK Başkanı'nın konuşmasında verdiği bazı müjdelerden dolayı teşekkürlerini iletti.

Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Saraç, İstanbul, Ardahan, Konya Necmettin Erbakan, Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinin öğrencileri ile birlikte tüm öğrenci arkadaşlarını temsilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çiçek takdiminde bulundu.

Takdimin ardından tören, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Yükseköğretim Kurulunun çalışmalarıyla hayata geçirilmeye başlanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında ilan edilen "Araştırma Üniversiteleri"nin rektörlerine berat takdiminde bulunulmasıyla devam etti.

Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi "Araştırma Üniversitesi" olarak belirlenirken bu üniversitelerin rektörlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından berat takdiminde bulunuldu.

Araştırma üniversiteleri berat takdiminin ardından üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından bu yıl ilk kez hayata geçirilen "YÖK Üstün Başarı Ödülleri" uygulaması kapsamında ödül töreni gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ödüller, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride sahiplerini buldu. (Ordu Yeni Haber)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız