HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
31 Temmuz 2017 Pazartesi Saat: 08:29

‘Kuşdili’ ile UNESCO’ya Ordu’da aday

Islıkla haberleşme yöntemi olarak bilinen ‘kuşdili’nin Ordu’da konuşulduğunun ortaya çıkmasının ardından, ‘kuşdili’ UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine aday gösterildi. Yoğun olarak Giresun
‘Kuşdili’ ile UNESCO’ya Ordu’da aday

Islıkla haberleşme yöntemi olarak bilinen ‘kuşdili’nin Ordu’da konuşulduğunun ortaya çıkmasının ardından, ‘kuşdili’ UNESCO tarafından 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne aday gösterildi.

Yoğun olarak Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuş Köyü’nde konuşulan kuşdilinin Ordu’da da konuşulduğu ortaya çıktı. Son 20 yıldır da bu dili yaşatmak için hem yerel yönetimler, hem de Kuş Dilini Yaşatma Derneği tarafından bir festival düzenleniyor.

Her yıl temmuz ayında yapılan festival Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geniş bir ekiple çekim yapılarak kayıt altına alındı. UNESCO tarafından, 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne aday olan ıslıkla haberleşme yöntemi kuşdilinin değişik versiyonuyla Ordu’da da yaşadığı belirlendi.

Sonuç aralık ayında belli olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Gültekin Dündar, UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde acil koruma gerektiren bir liste olduğunu, bu listede de ‘kuşdili’nin yer aldığını söyledi.

‘Kuşdili’ olarak bilinen ıslık dilinin 2017 Aralık ayında UNESCO’nun hükümetler arası toplantısında çıkan sonuca göre listeye girip girmeyeceğinin belli olacağını belirten Dündar, “Türkiye adına bu unsurumuzu orada kaydettirmek istiyoruz. Böylece ıslık dilinin hem tanıtımını yapmak, hem de ülke olarak korumakla bir yükümlülük ve taahhüt altına gireceğiz. Biz listeye gireceğimize dair çok umutluyuz. Böylece onu yaşatacağız. Bu dil dünyanın birçok yerinde görülmeyen, nadir görülen bir kültürel unsur. Bunda coğrafya şartları da engebeli arazi gibi etkili olmuş.“ dedi.

Ordu’da da koruma altına alınacak

Islık dilinin yaşatılarak nesilden nesile aktarılması gerektiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Dündar, “UNESCO’nun listesine girdikten sonra korumak için bir eylem planı oluşturduk. Bunda Giresun tabi ki merkez, ancak sadece Giresun’da yok. Değişik versiyonları ile Ordu’da da, Gümüşhane’de de var. Biz Ordu’da bunları kayıt altına alacağız.

Yalnız Ordu’daki ıslık dili biraz daha çoban dili tarzında. Hala bu dili konuşan insanlar var, ancak hayvanlarla iletişimi ya da çobanların birbirleri ile iletişimini kapsayan bir şekilde. Zaten biz UNESCO’ya verdiğimiz listede yoğun olarak Giresun Kuş Köy’de konuşulduğunu, ancak Ordu ve Gümüşhane’de de görüldüğünü belirtmiştik. Listeye girdiğinde değişik adlarıyla ıslık dili, ışlak dili ya da kuşdili Ordu’da koruma altına alınmış olacak.” diye konuştu. (Ordu Yeni Haber)

 

 

Anahtar Kelimeler : ‘Kuşdili’, ile, UNESCO’ya, Ordu’da, aday

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız