HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Mayıs 2018 Çarşamba Saat: 10:53

“SAHURU KESİNLİKLE ATLAMAYIN”

Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Esra Yancar Demir, Ramazan ayına ilişkin açıklama yaparak  vatandaşlara uyarılarda bulundu. Başkan Demir açıklamsında şu ifadelere yer verdi: Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yemek saatlerimiz,
“SAHURU KESİNLİKLE ATLAMAYIN”

Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Esra Yancar Demir, Ramazan ayına ilişkin açıklama yaparak  vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Başkan Demir açıklamsında şu ifadelere yer verdi: Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yemek saatlerimiz, yenen yemeğin çeşidi ve aktivite miktarımıza kadar hayatımızda birçok değişiklik meydana gelir. Aslında Ramazan ayında günlük almamız gereken kalori miktarı değişmemesine rağmen  genellikle kalori miktarı yüksek kırmızı et, pilav, makarna, ekmek, hamur işi ve tatlıların tüketimi artmaktadır.

 Bununla birlikte bireylerin  yetersiz sıvı ve sebze-meyve tüketimi Ramazan ayında karşılaşılan beslenme sorunlarından sadece birkaçıdır. Oysa Ramazan ayında da sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem verilerek, halsizlik, bitkinlik,  depresif duygu durumu, mide şikayetleri, hazımsızlık, tansiyon ve şeker düşmesi gibi birçok sağlık probleminin önüne geçilebilir.

Oruç, insan metabolizmada bazı değişikliklere sebep olmaktadır. Bunlardan bazıları uzun süreli açlık sonucu metabolizma az enerji harcamaya başlar, vücut hareketleri yavaşlar, bazal metabolizma hızımız düşer. Eğer oruç döneminde beslenme düzenine dikkat edilmezse fazla kilo alınır ve vücut yağ oranı artar.

Oruç döneminde yemekten sonra üşüme hissi ve ardından uyuklama oluşabilir, bunun sebebi aç kalan vücuda hızlı ve fazla miktarda besin girmesiyle kan şekerinin hızla yükselmesi ve ardından hızla düşmesinin yarattığı titremedir.

Ramazan ayında günde 3 öğün olarak tüketilmesi gereken ana öğün sayısı sahur ve iftar olarak 2 öğüne düşer. Sahurdan iftara kadar da uzun bir süre vardır. İnsanlar bu süreçte açlığı daha az hissetmek adına sahur öğününü kesinlikle atlamamalıdır. Sahur öğününü atlamak açlık süresini uzatacağından hem metabolizmayı yavaşlatacak hem de baş ağrısı, şeker düşüklüğü gibi sıkıntıların yaşanmasına sebep olacaktır. Sahurda mutlaka uzun süre tok tutacak; peynir, yumurta, süt, kuruyemiş ve özellikle kan şekerini uzun süre dengede tutan hurma gibi besinler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma işlemi görmüş besinlerden uzak durulmalıdır.

Yine kan şekerini hızla yükselten (glisemik endeksi yüksek) üzüm, kavun, incir, muz gibi meyveler daha hızlı bir acıkma sağlayacağı için tercih edilmemelidir. Yine aynı şekilde şeker ve şekerli yiyecekler, tatlı tüketmemeye dikkat edilmelidir.

İFTAR;

Özenle hazırlanan iftar sofralarına bir de gün boyu olan açlık hissi eklenince bireyde çok fazla miktarda yemek tüketimi olabilir. Alınacak basit önlemlerle gereksiz kalori alımının önüne geçilebilir.  Oruç 1 bardak oda sıcaklığında su ile açılmalıdır. Arkasından 1-2 adet zeytin, kayısı, hurma gibi iftariyeliklerden tüketilmeli, ardından 1 kase çorba içilip yemeye en az 15 dakika süreyle ara verilmelidir. Bundan sonra ana yemeye geçildiğinde açlık hissinin azaldığı fark edilecektir. Yemekte mutlaka sebze yemeyi veya salata bulunmalıdır.

 Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden, tuzlu ve baharatlı yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Bunların yerine ızgara, haşlama, buğulama yöntemleriyle pişirilen daha hafif yemekler tüketilmelidir.

Şerbetli tatlılar yerine daha az kalorili olan sütlü tatlılar tercih edilmelidir ve tatlı tüketimi iftardan 2-2,5 saat sonra olmalıdır. Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için iftar ile sahur arasına 1 avuç kuruyemiş, 1-2 porsiyon meyve gibi 1-2 ara öğün eklenmelidir.

Günlük tüketilmesi gereken 2-2,5 litre su iftar ile sahur arasına yayılarak yavaş yavaş tüketilmelidir. Bitki çayları ve ayranla sıvı alımı desteklenebilir. Çay içilecekse yemekten en az 45 dk sonra tüketilmelidir.

 

O yüzden kronik hastalığı olan herkesin sağlığına özen göstermesi, diyetine uyması ve ilaçlarını düzenli kullanmasının hem gerekli olduğu hem de dini sorumluluklarımız arasında olduğu unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler : “SAHURU, KESİNLİKLE, ATLAMAYIN”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız