HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Temmuz 2018 Salı Saat: 10:04

SAÇ EKİMİNDE YENİ TREND

Saç ekimi ile birlikte kellik tarihe karıştı. Uygulamaya artan taleple birlikte yeni teknikler de gelişti. FUE ‘İğneli kalem’ tekniği daha sık saçlar için geliştirilen yeni tekniklerden biri... Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzman
SAÇ EKİMİNDE YENİ TREND

Saç ekimi ile birlikte kellik tarihe karıştı. Uygulamaya artan taleple birlikte yeni teknikler de gelişti. FUE ‘İğneli kalem’ tekniği daha sık saçlar için geliştirilen yeni tekniklerden biri... Medical Park Ordu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kemal Tekeş saç ekim yöntemleri ve bu yöntemlerle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

 

10 yıl öncesinde uygulanan saç ekimi ile şimdi uygulanan saç ekimi arasındaki farklar nelerdir?

Modern saç ekimi uygulaması ilk kez bir Dermatoloji Uzmanı olan Dr. Orentreich tarafından 1950’lerde başlatılmıştır. O dönemde 4 mm punch denilen yuvarlak kesme aletleri ile saçlar alınıp ekiliyordu ve kozmetik görüntü iyi olmuyordu. Daha sonra 1990’larda micro greftleme yöntemiyle ekim yapılmaya başlandı. FUT (Follicular Unit Hair Transplantation) denilen bu yöntemde ince çizgisel saçlı alanlar alınarak ekim yapıldı. Bu metodda özellikle kısa saç modeli kullananlarda, saç alınan bölgede çizgisel izler oluyor, estetik görünüm sağlanamıyor ve kozmetik olarak da başarılı olmuyordu. Günümüzde ise hasta memnuniyeti en yüksek yöntemlerden biri olan FUE (Follicular Unit Extraction) yöntemi saç ekimi yapılıyor.

 

En çok tercih edilen FUE yöntemi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Hastanın sahip olduğu ense bölgesindeki saçların yoğunluğuna, ekilecek alanın genişliğine ve sahip olduğu saç yoğunluğuna göre ekim planlanıyor.

İlk olarak kişi, saçlı deride ekime engel olacak egzama, sivilce vb. dermatolojik rahatsızlıklar yönünden muayene edilir. Daha sonra saçlar 1 mm uzunluğuna gelecek şekilde traş edilir. Hem donor yani saçların alınacağı alan hem de ekilecek alana lokal anestezi yapılır. Saçları almak için kullandığımız, ucunun genişliği ve devir sayısı ayarlanan mikro motor ucu ile uygun teknikle saçlar ve deri birlikte olacak küçük silindirler şeklinde foliküler yapıda çıkarılır. Her bir foliküler ünite genellikle ortalama 2 ile 3 saç kökü barındırır. Bir çeşit  cımbız olan mikro penset ile nazikçe çekilir ve gevşek tabanından nazikçe saç folikülleri alınır. Bu yöntem sayesinde saç foliküllerine zarar verilmeden kısa sürede çok sayıda saç folikülü elde edilir. Bu şekilde elde edilen folüküller açılan küçük deliklere yerleştirilir.

FUE yönteminin diğer yöntemlere göre bazı üstünlüklerini şöyle sıralanabilir:

  • Greftlerin alındığı bölgede FUT yöntemindeki gibi herhangi bir doku alınmadan sadece saç kökleri üzerinde çalışılıyor. 
  • Saç alınan bölgede FUT yöntemindeki gibi kesi ve dikiş işlemi olmaz. Köklerin alındığı bölgede 1mmden daha küçük çaplı minik delikler oluşur. Bunlar hızla genellikle bir kaç günde iz bırakmadan kapanır. 
  • Ense bölgesinden alınan foliküler saç greftleri saç ekiminde kullanıldığı gibi kaş, bıyık, sakal ekiminde de kullanılabiliyor.
  • Aynı seansta saçların alındığı ense bölgesinin ve ekilecek yerin durumuna bağlı olarak 3.000 ila 6000 adet saç grefti alınıp ekilebilir.
  • Ekilen alana her santimetrekare için 50 – 60 saç kökü ekmek mümkündür.
  • İşlem sonrası ağrının az olması ve iyileşmenin hızlı olması FUE yönteminin en önemli üstünlüklerinden biridir.

FUE yöntemi ile saç ekiminde önemli olan konulardan birisi de ekimin doğal gözükmesidir. Bu görüntüyü sağlamak için saç ekiminin, saçın doğal yönüne göre ve öndeki saç çizgisinin yapısına uygun ekim yapılması gereklidir. Ekim yapan merkezlerin başarılarının en önemli farkı buradan geçer. FUE tekniği ile ekim yapılan her yerde aynı sonuç alınamayabilir, bunu belirleyen tecrübe ve kalitedir.

 

Bir hasta, ortalama ne kadar sürede sağlıklı saçlara kavuşuyor?

Hastaya uygulanan FUE yönteminden sonra kliniğimizde genellikle üçüncü günde yıkama yapıyoruz. Eğer hasta il dışından geldiyse ve tekrar dönecek ise nasıl yapacağını kendisine tarif ediyoruz, kendisi de yapabiliyor. Daha sonraki günden itibaren yumuşak bir şampuanla nazik bir şekilde saçlarını kendisi yıkayabilir ve bastırmadan yumuşak bir havlu ile kurulama yapabilir.

İlk 1 ayda ağır spor yapmayı, hamam, sauna gibi ortamlarda bulunmayı, denize ve havuza girmeyi önermiyoruz. İlk saç tıraşını da eğer gerekiyorsa 40 gün sonra yaptırabilir. Ortalama 1-1,5 ay içerisinde ekilen saçlar dökülür. Bu dönemde hastalar ekimin başarısız olduğuna kanısına kapılabilir. Ancak bu dönemden sonra saçlar her bir kökten sağlıklı bir şekilde gelişmeye başlar. Genellikle 6. ay sonunda tüm foliküllerden sağlıklı saçlar çıkar. Ekilen saçların ekildiği bölgeye uyumu 1-1,5 yılda tamamlandığından doğal ve güzel bir görüntü bu dönemde ortaya çıkar. Enseden alınan saçlar genetik olarak dökülmeye dirençli olduğundan ekim sonrasında dökülme görülmez. Destekleyici yöntem olarak ekim işleminden 1 ay sonra başlayarak PRP ve saç mezoterapisi uygulamaları  yapılırsa, hem  henüz dökülmeyen eski saçların dökülmesi önlenir hem de yeni ekilen saçlar güçlü ve sağlıklı olur.

 

 

Anahtar Kelimeler : SAÇ, EKİMİNDE, YENİ, TREND

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız