HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
21 Eylül 2018 Cuma Saat: 10:00

UNUTKANLIĞI HAFİFE ALMAYIN!

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nuri Yüzgül ile 21 Eylül Dünya Alzheimer günü nedeniyle genç yaşlı herkesin büyük sorunu olan Unutkanlık hakkında bilgilendirmede bulundu.
UNUTKANLIĞI HAFİFE ALMAYIN!

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nuri Yüzgül ile 21 Eylül Dünya Alzheimer günü nedeniyle genç yaşlı herkesin büyük sorunu olan Unutkanlık hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

UNUTKANLIK CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR SAĞLIK SORUNU MUDUR?

Unutkanlık, kişiler tarafından genellikle bir sağlık sorunu olarak görülmese de her yaştan insanda çok sık görülen bir yakınmadır. Kişilerin günlük yaşantısında, okul hayatında, iş hayatında önemli kısıtlılığa yol açabileceğinden ve altta yatan başka hastalıkların bulgusu olabileceğinden mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

HER UNUTKANLIK BUNAMA BELİRTİSİ MİDİR?

Unutkanlık yaşlanma ile normalde görülebilir bir durumdur. Ancak bunamanın ilk belirtisinin de unutkanlık olduğu bilinmelidir. İleri yaşta unutkanlık en çok demans yani bunama nedeniyle olabilse de başka çok sayıda hastalığa bağlı olabilir. Genç yaşlarda ise altta yatan diğer nedenler unutkanlığa yol açmaktadır.

GENÇLERDE HANGİ NEDENLER UNUTKANLIĞA YOL AÇMAKTADIR?

 Yüzgül, genç yaşta görülen  unutkanlığın en sık sebebi psikiyatrik sorunlardır. Günümüz günlük yaşantı ve iş hayatından kaynaklanan yoğunluk, stres, depresyon, dikkat eksikliği gibi durumlar kişilerde unutkanlığa yol açmaktadır. Bu nedenle oluşan unutkanlıkta depresyon tedavi edilirse unutnalık tamamen düzelebilir.

Beslenme bozukluğuna bağlı gelişen özellikle B12 vitamini olmak üzere vitamin ve minerallerin eksikliği genç yaşlarda görülen unutkanlığın sık sebeplerindendir. Ayrıca Tiroid bozuklukları yani guatr, hipoglisemi ya da şeker hastalığı, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi sistemik hastalıklar da beyni etkileyerek unutkanlığa yol açabilir. Bu hastalıkların tesbiti ve tedavisi ile unutkanlık düzelebilir.

Genç yaşlarda beyin hasarına yol açan beyin operasyonları, kazalar ya da epilepsi yani sara hastalığı gibi durumlar da unutkanlık nedenleri arasındadır.

İLERİ YAŞLARDA UNUTKANLIK HANGİ SEBEPLERLE OLMAKTADIR?

İleri yaşlarda başlayan unutkalıklar demans hastalığının ilk bulgusu olabileceği gibi; beyin damar hastalıkları, parkinson hastalığı gibi beyin hasarına yol açan hastalıklarda ya da beyin travmaları veya operasyonlarına bağlı beyin hasarlarında görülebilir. Bunu dışıbda gençlerde unutkanlığa yol açan nedenler de ileri yaşlarda unutkanlığa yol açabilir. İleri yaşlarda başlayan unutkanlıklar hayati önem taşıyabileceği için mutlaka detaylı inceleme yapılmalıdır.

UNUTKANLIK HANGİ DURUMLARDA ÖNEMSENMELİDİR?

Gençlerde ya da ileri yaşlarda sebebi ne olursa olsun günlük yaşamı etkileyen tüm unukanlıklar önemsenmelidir.. Özellikle yeni yaşanan olayları unutan, söyleyeceği sözleri unutan, yeni tanışılan insanları unutan, gideceği yeri karıştıran, para ya da hesap işlerini karıştıran, aynı şeyleri sık sık soran ya da tekrarlayan kişilerde unutkanlık daha ciddi bir durumdur.

UNUTKANLIK ŞİKAYETİ OLAN KİŞİLER NE YAPMALIDIR?

Yüzgül,gerek gençlerde gerek ileri yaşlarda unutkanlık şikayeti olan kişiler unutkanlığa yol açan altta yatan  durumun tesbiti ve tedavisi için uzman doktora başvurmalıdır. Unutkanlık yakınması ile başvuran kişlerde detaylı bir görüşme ve muayene sonrası; unutkanlığa yol açabilecek kan tetkikleri, beyin hasarına yönelik beyin BT veya MR ve gerekirse EEG tetkikleri yapılarak unutkanlığa yol açan nedene yönelik tedavi uzman doktor tarafından planlanmaktadır.

 

Anahtar Kelimeler : UNUTKANLIĞI, HAFİFE, ALMAYIN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız