HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
22 Eylül 2018 Cumartesi Saat: 10:43

“DÜNYADA 20 MİLYON ALZHEİMER HASTASI VAR”

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Gülçin Karacakurt Dünya Alzheimer Gününde açıklamalarda bulundu. Gülçin Karacakurt Alzheimerın nasıl bir hastalık olduğu ve belirtileri hakkında
“DÜNYADA 20 MİLYON ALZHEİMER HASTASI VAR”

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Gülçin Karacakurt Dünya Alzheimer Gününde açıklamalarda bulundu.

Gülçin Karacakurt Alzheimerın nasıl bir hastalık olduğu ve belirtileri hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Alzheimer, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlıktır. Yakın zamana ait bilgileri hatırlamada ya da yeni bilgiler öğrenmede güçlük görülür. Ayrıca konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi başka zihinsel sorunlarda baş gösterebilir.”

Hastalığın seyri ve kimlerde ne sıklıkla görüldüğü hakkında ise Karacakurt şu bilgilere yer verdi:

“Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Hem kadın hem de erkekte görülen bu hastalığın, kadınlarda biraz daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır. Alzheimer hastalarının yaklaşık 300 bini ülkemizdedir ve hastaların sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ve yaşlı insan sayısı artmaktadır.

Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen, ancak zaman içinde günlük yaşamı etkileyerek, hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır.”

Alzheimer hastası ve yakınlarının bilmesi gerekenler ile ilgili Dr. Gülçin Karacakurt şu bilgilere yer verdi:

“Öncelikle hastanın kendisine, cesaret ve güven duygusunu aşılamak gerekiyor. Hastaya her zaman yardım edilmeli ve bu yardımın ona kabul ettirilmesi gerekiyor. Onun hislerini paylaşmamız gerekiyor. Gerekirse hasta, doktora nasıl bir durumda olduğunu anlatmalı ve bu yönde de tedavi uygulanmalıdır. Yapılacak işler için bir kâğıda notlar alınmalıdır. Aynı şey, eşyaların yerini bulmak için de yapılmalıdır. Alzheimer hastalarının araba sürmesi tehlikelidir. Bu yüzden bir kişinin, hastaya eşlik etmesi (şoför olarak) gerekir. Hastanın sağlığına ve beslenmesine dikkat edilmelidir. Hobileri kısıtlanmamalı, önceden yaptıklarını, yapmaya devam etmelidir. Fakat artık çalışmayı bırakması gerekir. Hastalık ilerlemeden, hastanın ilerideki bakım durumu görüşülmelidir. Alzheimer, sadece kişinin kendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, bu hastalıkla yaşamaya alışmak ve baş edebilmek için destek almak gerekir. Herkese sağlıklı günler diliyorum.”

 

Anahtar Kelimeler : “DÜNYADA, 20, MİLYON, ALZHEİMER, HASTASI, VAR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız