HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
7 Ekim 2018 Pazar Saat: 10:14

GRİP AŞISININ TAM ZAMANI

Uzmanlar grip aşısı konusunda vatandaşları uyararak aşının Eylül-Kasım arası yapılması gerektiğini belirttiler. Gribin genellikle kış aylarında görülen ve insanların öksürerek ve hapşırarak çıkardıkları virüslerle yayılan, ol
GRİP AŞISININ TAM ZAMANI

Uzmanlar grip aşısı konusunda vatandaşları uyararak aşının Eylül-Kasım arası yapılması gerektiğini belirttiler.

Gribin genellikle kış aylarında görülen ve insanların öksürerek ve hapşırarak çıkardıkları virüslerle yayılan, oldukça enfeksiyöz bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar “Grip aşısı virüsten korunmanın en iyi yoludur. Genelde son baharda yapılır (Eylül-Kasım arası) ve gelecek kış beklenen grip virüsünün zayıflatılmış halinden elde edilir. 65 yaş ve üstüyseniz, hastalanmanız halinde sağlığı riske girecek birisine bakmakla yükümlüyseniz veya bir bakım evinde ya da huzur evinde yaşıyorsanız ücretsiz olarak grip aşısı olabilirsiniz. Ayrıca 6 aylıktan büyükseniz ve uzun vadeli (kronik) bir hastalığınız varsa ya da bağışıklık sisteminiz AIDS veya kanser tedavisi gibi bir nedenle zayıflamışsa da ücretsiz grip aşısı olmaya hakkınız vardır.

Grip aşısı bir yıl süreyle koruma sağlar. Korunmaya devam ettiğinizden emin olmak için, her yıl grip aşısı olmanız gerekir. Neden gereklidir Grip soğuk algınlığına göre daha ciddi bir hastalıktır. Grip aşısının temel amacı komplikasyon geliştirme yönünden en yüksek risk grubunda olanları korumaktır. Bazı insanlarda grip bronşit veya zatürree gibi daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıkların meydana gelmesi halinde, hastanede tedavi gerekebilir. Pek çok yaşlı insan her kış gripten ölmektedir. 65 yaş ve üstündeyseniz veya ciddi (kronik) bir hastalığınız varsa, grip aşısı olmanız gerekir.

Bu hastalıklar kalp yetmezliği, böbrek veya karaciğer hastalığı, astım ve diyabettir. Ayrıca bağışıklık sisteminiz HIV veya AIDS gibi bir hastalık nedeniyle veya kemoterapi gibi görmekte olduğunuz bir tedavi nedeniyle zayıflamışsa da grip aşısı olmanız gerekir. Uzun süreli bir hastalığı olan bir çocuğunuz (6 aydan büyük) varsa, grip aşısıyla ilgili olarak GP’nizle konuşun. Çocuğunuz grip olursa hastalığı daha da kötüleşebilir. Ne zaman yapılmalı Grip aşısı için en iyi zaman sonbaharda Eylül sonu ve Kasım başı arasıdır. Grip salgını olduğunda kış gelene kadar beklemeyin. Grip aşıları her yıl değişime uğradığından, aşılar da değişir. Bu nedenle sizin de her yıl grip aşısı olmanız gerekir” dediler.

Her yıl kaç kişinin grip olacağını tahmin etmek imkânsız olduğunu kaydeden uzmanlar şunları söyledi:” Çok sayıda insan grip olursa, buna salgın denir. Bazen grip salgınları bütün bir kıtayı etkileyebilir. Bunlara pandemik adı verilir. Her yıl kaç kişinin grip olacağını tahmin etmek imkânsızdır. Risk grubundaysanız, grip aşısı yaptırmanız yararlı olacaktır. Eğer bir grip aşısına ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız, GP’nize veya hemşireye danışın. Eczacınıza da sorabilirsiniz. Nasıl etki eder? Grip aşısı olduktan sonraki 7-10 günlük süreç içinde vücudunuz antikor (enfeksiyonla savaşan hücreler) üretmeye başlar.

Bu antikorlar temas ettiğiniz benzer virüslere karşı korunmanızda yardımcı olur. Ancak bu her yıl ortaya çıkan pek çok farklı virüsten korunmanız için yeterli olmayacaktır. En son grip türlerinden korunduğunuzdan emin olmak için her yıl grip aşısı olmanız gerekir. Modern grip aşıları genellikle sorunlara neden olmaz. Ancak, aşının ardından kolunuzda hafif bir ağrı hissedebilirsiniz. Zaman zaman yaklaşık bir gün süreyle hafif ateşe ve kas ağrılarına da neden olabilir. Grip aşısı içinde aktif virüs olmadığından, aşının gribe yol açma ihtimali yoktur. Ancak, insanlar zaman zaman grip benzeri başka hastalıklara veya çok nadir olmakla birlikte aşı etkisini göstermeden gribe de yakalanabilmektedir.

Aşıya karşı alerjik reaksiyonlar çok nadiren görülür. Riskler Grip aşısı tavuk yumurtasından yapılır. Tavuk yumurtasına karşı ciddi alerjiniz varsa (nadiren görülür), grip aşısı olmamanız gerekir. Daha önce grip aşısına karşı alerjiniz olduysa da (çok nadir görülür) grip aşısı olmamanız gerekir. Gebeyseniz ve yüksek risk grubundaysanız, aşı olmayla ilgili olarak GP'nize veya hemşireye danışın. Ancak, grip aşısı olan gebe kadınlarla ilgili herhangi bir sorun bildirilmemiştir. Sağlıklıysanız ve 65 yaşın altındaysanız, aşı olmanıza gerek yoktur (hastalanmanız halinde sağlığı riske girecek birine bakmakla yükümlü değilseniz). Pek çok insan için grip rahatsız edici olmakla birlikte çok ciddi bir hastalık değildir.

Anahtar Kelimeler : GRİP, AŞISININ, TAM, ZAMANI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız