HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Ekim 2018 Pazartesi Saat: 09:25

RUH SAĞLIĞI HAFTASI

  Dünyada ve ülkemizde 4-10 Ekim tarihleri arasında kutlanan  Ruh sağlığı haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan  Özel Ordu Sevgi hastanesi Psiki
RUH SAĞLIĞI HAFTASI

 

Dünyada ve ülkemizde 4-10 Ekim tarihleri arasında kutlanan  Ruh sağlığı haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan  Özel Ordu Sevgi hastanesi Psikiyatri Uzm.Dr. Zelkif Akgül

“Böyle bir hafta içinde maalesef sağlık çalışanları yine bir şehit vermiştir. Bu hafta hastanede bir cani tarafından öldürülen psikiyatri uzmanı Dr.Fikret Hacıosman meslektaşımıza rahmet diliyorum” dedi.

Ruh sağlığını koruma ve tedavi hizmeti veren hekimler ve diğer hekim ile sağlık çalışanlarının yoğun şiddet ve baskı altında olduğunu belirten Akgül, “Bu şiddet ve baskı altında sağlıklı ve yeterli hizmet vermeleri zorlaşmıştır. Hakim ve savcıları içeren hukuksal koruma hekimlerinde hakkıdır. Dünya da giderek artan ruhsal ve davranışsal sorunlar ve bunların sağlıklı bir şekilde tedavisi sadece sağlıkçıların emeği ile olmaz. Yönetimler ve yöneticilerde bu sürece dahil olmalıdır. Hem sağlık kurumları, hem sosyal yaşamsal alan ve hem de hukuksal koruma olmadan ruhsal alanda sağlıklılığı sürdürmek çok mümkün değil.

Toplumlar giderek artan teknolojik yalnızlık ve para kazanma kaygısı ile gerilmekte ve bu hem toplumların hem de bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. GİDEREK artan anksiyete (endişe -kaygı hastalığı),depresyon, alkol madde bağımlılıkları, psikozlar ve çocukluk ruhsal hastalıkları ülkelere hem ekonomik hem de toplumsal maliyetler getirmektedir. Gelişen vahşi bir süreç var. Bu süreçte hem hasta hem de tedavi olmamız istenmekte.

Dünya da ve bizde de artan ruhsal hastalık maliyet sebeplerinden biri zamanında ve doğru hekime başvurmamak. İnsanlar psikiyatriste başvururken akıl hastası damgası vurulmasından korkuyor. Fakat hacı, hoca, cinci, hacamatçı, muskacı, kurşuncu gibi yerlere başvurmaktan çekinmiyor. Doğru yere gitmeyen tedavi olamaz ve bizlere gelenlerin ancak % 3-5 i akıl hastası sayılacak ağırlıkta olur. Bu arada psikoloğa gidiyim de damgalanmayayım diyenler de, diş hekimi yerine diş teknisyenine gideyim demiş gibi olur. Psikologlar bizim teknisyenlerimizdir.

Hastalıkları tedavi işi hekimindir. Boş yere oralarda oyalanan binlerce insan var. Hastalık tedavisinde hekim kontrolünde klinik psikolog olanlardan tedavide destek için yararlanılabilir. Ruh sağlığı Dünya Sağlık Örgütünün sağlıklılık tanımının içinde net bir şekilde mevcuttur. Şöyle tarif eder Dünya Sağlık Örgütü; Sağlıklı olmak demek '' bedensel, ruhsal ve sosyal manada tam iyilik halidir'' .Bu tanımda sosyal iyilik de tanımlanarak ülke yöneticilerine görevleri hatırlatılmaktadır” diye konuştu.

Cinsel sağlık da ruh sağlığı alanında olan ve ihmali ciddi ailesel sorunlara sebep olan bir sağlık alanıdır diyen Akgül Şunları söyledi: “Toplumda çiflerde en az % 50 olan cinsel işlev sorunları çoğu zaman önemsenmez ve sorun olarak kalmaya devam eder. Hekime derdini anlatmazsan gözünün içine bakarak tanı koyamaz. Tabi göz hekimleri ve göz hastalıkları hariç )))).

Sağlığı koruma ve tedavi alanının önemli bir parçası olan ruhsal hastalıklar ve tedavisi için psikiyatriste başvurmadan yapılmaya çalışılan tedavi girişimleri başarısız olacaktır. Diğer branşlara başvuran ve aslında ruhsal alanda sıkıntısı olan ve tedavi olamayan binlerce hasta, hastane hastane, doktor doktor dolaşmaktadır.

Hekime saygı, sevgi ve güven ile kurulan tedavi ilişkisine yoğun ihtiyaç olan bir dönemdeyiz. Hekime şiddet hekimi değil hekimliği öldürür. Bundan hepimiz zararlı çıkarız. Ruh sağlığı haftasında herkese akıllı olmalarını dilerim.”

 

 

 


 

Anahtar Kelimeler : RUH, SAĞLIĞI, HAFTASI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız