HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Ekim 2018 Cumartesi Saat: 09:22

HAREKETSİZ YAŞAM MEME KANSERİNİ TETİKLİYOR!

Meme kanseri hakkındaki farkındalığın, olabilecek bir meme kanseri riskini azaltmakta büyük rol oynadığını
HAREKETSİZ YAŞAM MEME KANSERİNİ TETİKLİYOR!

Meme kanseri hakkındaki farkındalığın, olabilecek bir meme kanseri riskini azaltmakta büyük rol oynadığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kenan URALKAN; 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

 

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Meme kanserindeki en belirgin özelliğin memede elle kontrol edildiğinde bir kitlenin ele gelmesinin olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kenan URALKAN; “Memede şekil bozukluğu ve kızarıklık, meme cildinde portakal kabuğu görünümü ve başında çekilme, koltuk altında ele gelen şişlik gibi belirtiler ile seyrediliyor. Meme kanserinde önemli olan, belirtiler ortaya çıkmadan hastalığı yakalayabilmektir çünkü belirtilerin önemsenmemesi halinde hastalık hızlı gelişebilmektedir.” dedi.

 

MEME KANSERİNİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Meme kanserinin kadınlarda, erkeklere göre daha fazla görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Kenan Uralkan, Meme Kanserinin Risk Faktörlerini şöyle sıraladı;

·        Cinsiyet:  Her 8 kadından birinin, hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanma riski vardır. Kadınlarda meme kanseri sayısı erkeklerin yaklaşık 100 katı seviyesindedir yani 100 kadın meme kanserine yakalanırken buna karşılık 1 erkekte meme kanseri görülmektedir.

·        Genetik Faktörler: Ailesinde meme kanseri olanlarda görülme sıklığı daha fazladır.  Meme kanserlerinin % 10 – 15 inin genetik olduğu bilinmektedir.

·        Yaş:  İlerleyen yaşlarda meme kanseri görülme riski artmaktadır.

·        Hormonel Değişim: Erken adet görme ve geç menopoza girme riski yükselten faktörlerdir.

·        Kullanılan İlaçlar: Herhangi bir nedenle östrojen hormon kullanımı meme kanserini tetikleyebilir.

·        Alınan Tedaviler: Herhangi bir nedenle göğüs bölgesine radyoaktif ışın uygulaması risk faktörünü artırmaktadır.

·        Beslenme Alışkanlıkları: Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi kötü beslenme ve bunun sonucu yağlanma yüksek risk faktörüdür.

·        Alışkanlıklar: Alkol ve sigara kullananların meme kanserine yakalanma ihtimali kullanmayanlara göre daha fazladır.

·        Yaşam tarzı: Hareketsiz yaşamak kanser hastalığının oluşması için uygun ortamı hazırlamaktır. Her yaşa uygun egzersiz ve hareketli bir günlük yaşam alışkanlığı meme kanseri riskini azaltacaktır.

 

 

MEMEDE FARK EDİLEN HER KİTLE KANSERE İŞARET EDER Mİ?

Kadınların kendi kendine fark ettiği veya mamografi sırasında memede fark edilen çoğu değişikliğin büyük bir bölümü iyi huylu meme lezyonlardır.  Bunlar arasında memenin basit kistleri fibroadenom (memede ortaya çıkan ve elle rahatlıkla fark edilebilecek sert kitleler), meme apsesi, memenin  fibrokistik hastalığı, adenozis  gibi lezyonları sayabiliriz. Bunlar iyi huylu değişikliklerdir. Kanser riskini oluşturmaz. Ancak zararsız yapılar ile riskli yapıların mutlaka uzmanlar tarafından ayırt edilmesi gereklidir.

 

MEME KANSERİNDE CERRAHİ YÖNTEMLERİN YERİ NEDİR ?

Erken teşhisin meme kanserlerinde, önemli olduğunu belirtmiştik. Kötü huylu yapıların tespit edilmesi halinde erken tanı konulan hastalarda biz meme koruyucu cerrahi uygulamayı tercih ediyoruz. Memeden tümörün çıkarılması ile birlikte koltuk altı bölgesindeki lenf nodlarını boyayarak sentineel lenf nodunu bulup patolojik incelemesini ameliyathanede yapıyoruz. Eğer tutulum yoksa ameliyatı bitiriyoruz. Bu sayede, ileride ameliyat sonrası oluşabilecek kolda ödem, hareket güçlüğü gibi riskleri ortadan kaldırıyor. Eğer tümör çok büyük meme küçük ise ve ileri evre meme kanseri tanısı konmuşsa Mastektomi dediğimiz memenin alınması işlemi ile birlikte koltuk altı, lenf nodlarının alınması işlemini uyguluyoruz.

 

MEMEDE ERKEN TANI İÇİN NE YAPMALI, TEŞHİS METODLARI NELERDİR ?

Erken tanı için her şeyden önce her kadının ayda bir defa tercihen adetten 1 hafta sonra kendi meme muayenesini yapması ve herhangi  bir farklılık hissettiğinde mutlaka hekimine başvurması  gereklidir. Kadınların 20’li yaşlardan itibaren yılda en az 1 defa ultrasonografi çektirmeleri, risk faktörlerine sahipse 35, değil ise 40 yaşından sonra yıllık ultrason ile birlikte mamografi çektirmesi erken teşhis açısından önemlidir. Mamografi meme hastalıklarının tanısında halen altın standart olma özelliğini korumaktadır. Bunlara ek olarak MR da tanı koymada en büyük yardımcıdır. Şüpheli görülen bir lezyon var ise biyopsi yapılması gerekli olabilir.

Meme kanseri büyük dikkat gerektiren bir hastalık. Bir rutin muayene bile meme kanserinin erken teşhis ve tedavisinde çok başarılı sonuçlar vermektedir. Bizler bu alanda çalışan hekimler ve Medical Park Ordu Hastanesi olarak kansere karşı mücadelede bütün kanser hastalarının yanındayız ve yılmadan tüm desteklerimizle yanlarında olmaya devam edeceğiz.

 

Anahtar Kelimeler : HAREKETSİZ, YAŞAM, MEME, KANSERİNİ, TETİKLİYOR!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız