HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Kasım 2018 Perşembe Saat: 08:06

DİYABET HASTALARINA SOĞUK HAVA UYARISI

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Dahiliye Bölümü Uz. Dr. Abdurrahman Tomakin kış mevsimin yaklaşması ve havaların soğuması nedeniyle diyabet hastalarına uyarılarda bulundu. Uz. Dr. Abdurrahman Tomakin yaptığı açıklamada bu ifadelere yer verdi:
DİYABET HASTALARINA SOĞUK HAVA UYARISI

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Dahiliye Bölümü Uz. Dr. Abdurrahman Tomakin kış mevsimin yaklaşması ve havaların soğuması nedeniyle diyabet hastalarına uyarılarda bulundu.

Uz. Dr. Abdurrahman Tomakin yaptığı açıklamada bu ifadelere yer verdi: “Havaların soğuması pek çok hastalığa davetiye çıkarırken bu dönemde diyabet hastalarının da sağlıklarına ekstra özen göstermesi gerekiyor. Diyabetlilerin kan şekeri düzeylerindeki değişkenlik nedeni ile beslenme düzenlerinden, spor aktivitelerine, vücut bakımlarından kıyafet tarzlarına kadar bazı noktalara dikkat etmesi büyük önem taşıyor.

DİYET VE İLAÇLARIN KIŞ AYARI YAPILMALI

Kış mevsimi yaklaşırken hava sıcaklığının düşmesi ve günlerin kısalması nedeniyle vücudun kalori harcaması azalır, buna bağlı olarak da metabolizma yavaşlar. İnsanların daha hareketli olduğu yaz aylarında kan şekerinin normal olmasını sağlayan diyet ve ilaçlar, kış mevsiminde daha az etkili olabilir. Kış aylarında vücut, ısısını koruyabilmek için metabolizmasını yavaşlatır. Bu da kan şekeri ayarının bozulmasına yol açar. Diyabet hastaları soğuk havalarda kan şekerini sık sık kontrol etmeli, diyet ve tedavide oluşabilecek değişiklikleri doktoruna danışmalıdır.

ARA ÖĞÜNLER İHMAL EDİLMEMELİ

Kış aylarında diyabet hastaları uzun süre aç kalmamalıdır. Diyabetliler az ve sık yiyerek vücut dengelerini korumalıdır. İnsülin ve şeker düşürücü ilaç kullanan hastaların, bu ilaçların etkilerinin maksimum olduğu dönemlerde ara öğünlerini atlamamaları çök önemlidir. Kışın azalan aktivite ve buna bağlı olarak öğün saatlerinin aksatılması, hastalarda “hipoglisemi” denilen şeker düşüklüğüne neden olabilmektedir. Hipoglisemi, diyabet hastaları için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Diyabet hastaları, bu duruma düşmemek için uzun sürebilecek aktivitelerde ara öğünlerin atlanmaması için yanlarında kesiklikle yiyecek taşımalıdır. Uyku düzeni ve süresine dikkat etmelidir. Alkol, kan şekeri düzenini olumsuz etkileyen bir faktör olduğundan, alkolsüz ve şekersiz sıvı gıdaların tüketimine önem verilmelidir.

C VİTAMİNİ ALIRKEN KAN ŞEKERİ DENGESİNE DİKKAT

Soğuk havanın da etkisiyle evde geçirilen zamanın uzaması beslenme alışkanlıklarında da değişikliğe neden olmaktadır. Kışın diyabet hastaları, bu süreçte genellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmekte ve portakal, mandalina gibi turunçgilleri sıkça tüketmektedir. Uzun kış akşamlarında vitamin ve enerji deposu olan turunçgillerin çok

fazla yenilmesi vücudun şeker dengesini bozabilir. Turunçgilleri tüketmeden önce kalori değerleri göz önünde bulundurulmalı, ara öğünlerde doktor tavsiyesi alınmalıdır. Vücudun ihtiyacı kadar tüketildiğinde yarar sağlayan diğer meyveleri de çok miktarda yemek, kan şekerini yükseltir. Genelde kışın yenilen lezzetli ve ağır tatlılar da kan şekerinin ayarını bozabilir. Şekersiz üretilmiş, diyet, yağsız sütten yapılmış tatlıların da doktor tavsiyesi ile tüketilmesi gerekir. Bu tür tatlılarda kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır. Çünkü bu ürünlerde normal şeker olmasa da fruktoz, gibi daha düşük kalorili şekerler ve tatlıların yapıldığı besinlerin kalorileri vardır. Kış aylarında vücut metabolizması yavaşlayacağından bu tür tatlıların tüketilmesi önerilmemektedir.

KIŞIN ORTOPEDİK AYAKKABI KULLANIN

Diyabet hastaları için ayak sağlığı da çok önemlidir. Soğuk havalarda iç astarlı ve ortopedik ayakkabılar tercih edilmeli, kalın ve sık örgülü olan, ayağı rahatsız edebilecek çoraplar giyilmemelidir. Ayaklar her gün yıkanmalı ve oluşabilecek yara ya da renk değişiklikleri kontrol edilmelidir. Bu konuda diyabetik nöropati gelişmiş hastaların ayaklarında sürekli üşüme hissi oluşabilir. Bu hastaların soba ve diğer ısıtıcılara ayaklarını yakın ve uzun süre tutması, bu da ayak yanıklarının kışın fazlaca görülmesine yol açmaktadır.

Anahtar Kelimeler : DİYABET, HASTALARINA, SOĞUK, HAVA, UYARISI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız