HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Kasım 2018 Cumartesi Saat: 09:09

AKCİĞER KANSERİNE DİKKAT!

17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü olarak bilinmektedir. Özel Ordu Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Turgut Yayla; akciğer kanseri türünün erkeklerde bir, kadınlarda ise ikinci en sık ölüm nedeni olduğunu söyledi. U
AKCİĞER KANSERİNE DİKKAT!

17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü olarak bilinmektedir. Özel Ordu Sevgi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Turgut Yayla; akciğer kanseri türünün erkeklerde bir, kadınlarda ise ikinci en sık ölüm nedeni olduğunu söyledi.

Uz. Dr. Turgut Yayla; 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü" nedeniyle açıklamalarda bulundu. Uz. Dr. Turgut Yayla yaptığı açıklamada; "Akciğer kanseri hakkında toplumu bilinçlendirmek amacıyla 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü olarak kutlanmaktadır" dedi.

"Akciğer kanseri yüzde 90-95 oranında sigara kullanımı ile ilişkili bir kanserdir. 20. yüzyıl ortalarından itibaren akciğer kanseri tüm dünyada çok hızlı bir artış göstermiştir" diyen Uz. Dr. Turgut Yayla; günümüzde dünyada erkeklerde en sık rastlanan kanser türü olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türü olduğunu hatırlatan Aslan, "Tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon ölüme neden olmaktadır. Tüm dünyada kanser olgularının yüzde 12,8'inden ve kanser ölümlerinin yüzde 17,8'inden akciğer kanseri sorumludur. Akciğer kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Kansere bağlı ölümlerde ise her iki cinste de birinci sıradadır. Bunun nedeni kötü prognozu ve tedavilere rağmen yaşam süresinde beklenen uzamanın elde edilememesidir" diye konuştu.

Akciğer Kanseri Nedir?

Uz. Dr. Turgut Yayla; akciğer kanserini, risk faktörlerini, hastalığın belirtilerini ve tedavisini kısaca anlattı:

"Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile sonuçlanabilir.

Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir?

Akciğer kanseri birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Son araştırmaların ışığında, akciğer kanseri riskini artıran en önemli faktör tütün kullanımı ve kanserojen maddelerin uzun süre boyunca solunumudur. Akciğer kanseri gelişiminden % 94 oranında sigara sorumludur, sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlerden 24-36 kat daha fazladır. Pasif sigara içiminde risk % 3,5'tur. Sigaraya başlama yaşı, sigara içme süresi, içilen sigara sayısı ile tütün ve sigara tipi akciğer kanseri gelişme riskini etkiler. Bu nedenler arasında; genetik faktörler, radon gazı, asbest ve hava kirliliği, tütün ürünleri, endüstriyel ürünler (uranyum, radyasyon, asbest), hava kirliliği, beslenme eksiklikleri, çevresel (pasif) tütün içiciliği, akciğer hastalığı, daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak kanserin oluşmasında rol alan faktörlerdendir. Kadınlarda sigara alışkanlığındaki artışa paralel olarak akciğer kanseri sıklığı da artış göstermektedir.

Akciğer kanserinden korunmanın bilinen en iyi yolu Sigarayı Bırakmak veya hiç içmemektir. Akciğer Kanserinin Belirtileri: Hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli şikayete yol açmayabilir. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktördür. Eğer sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olan biriyseniz, mevsimsel öksürük ve balgam şikayetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı kanser için şüphe uyandırması gereken şikayetlerdir. Ancak hastalığın ilk aşamalarında, çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikayetler görülmektedir. En sık görülen belirtileri, nefes darlığı, öksürük ve kilo kaybıdır.

Tedavi: Tedavi kanserin türü, boyutu, yerleşimi, tümörün yaygınlığı ve hastanın genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlıdır. Birçok farklı tedavi ve tedavi kombinasyonu akciğer kanserini kontrol etmek ve/veya semptomları azaltarak hayat kalitesini düzeltmek için kullanılabilir. Akciğer kanseri, önlenebilir bir kanserdir. Başta sigara olmak üzere tütün ve tütün ürünleriyle mücadele, akciğer kanserini önlemenin en önemli basamağıdır. Dünya Akciğer Kanseri Günü'nde özellikle sigara ve zararlarına dikkati çekmek ve halkı bilinçlendirmek amaçlanmaktadır"

Anahtar Kelimeler : AKCİĞER, KANSERİNE, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız