HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
22 Kasım 2018 Perşembe Saat: 08:50

AKSOY: BURUN YÜZE İFADE KATAR

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kbb uzmanı Op.Dr. Mehmet Akif Aksoy, burun ameliyatı hakkında bilinmeyenleri anlattı.
AKSOY: BURUN YÜZE İFADE KATAR

 

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kbb uzmanı Op.Dr. Mehmet Akif Aksoy, burun ameliyatı hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Burun ameliyatı yani diğer adıyla Rinoplasti, yüz kemik gelişiminin tamamlandığı 17 yaş sonrası dönemde yapılmaktadır. Ancak bunu yaparken beklentilerin gerçekçi ve mantıklı olması gerekir. Uç kısmı çok kalkık veya sırtı çok oyulmuş ve yapıldığı çok belli olan burunlar tercih edilmez. Tam tersi yüzdeki diğer yapılarla denge halinde olan, yüz ile uyumlu, yapıldığının farkına varılmayan ve nefes alırken zorlanmayan bir burun yapısı hedeflenir.

Ameliyat öncesindeki süreci anlatan Op. Dr. Mehmet Akif Aksoy sözlerine şu şekilde başladı, “Ameliyat öncesi muayene yapılır ve yapılan muayenede burunda değiştirilmesi istenen özellikler doktor ile açık bir şekilde karşılıklı konuşulur. Bu ameliyatı düşünen kişiler genellikle aynaya baktığında burnundan başka bir şey görmeyen ve bu durumdan dolayı hoşnut olmayan kişilerdir. Estetik burun cerrahı yüzün diğer yapıları ile uyumlu genel olarak yüze yakışan bir burnu düşünerek operasyonu ele alacaktır. Bu nedenle burunla ilgili ekstra yapılacak bir şey varsa cerrah bunu hastaya da aktaracaktır. Tüm bu parametreler bir yerde değerlendirilip hareket edilmez ise genel yüz ifadesi amaçlanandan uzak olacaktır.” dedi.

Bilgisayardaki burun ile ameliyat sonrası burunda farklılık olabilir

Yapılacak operasyon öncesinde hastanın 6 açıdan yüz fotoğrafları çekilir ve bilgisayar ortamında bu fotoğrafta oynamalar yapılarak nasıl bir değişim sürecinden geçileceği gözler önüne serilir. Bu uygulama sadece fikir verme açısından yapılır. Yani bilgisayarda görülen görüntünün son süreçte aynı haliyle kişide de olacağı anlamına gelmez. Kişilerin yüz yapısı ve cilt dokusu farklıdır. O nedenle beklentiyi bu aşamada çok yüksek tutmamak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse bir ünlünün fotoğrafını alıp doktora giden, aynı burunu isteyen pek çok kişi var. Bu günümüzde sıklıkla yapılan hatalardan birisidir. Herkesin yüz yapısı farklıdır ve kişiye özel bir çalışma yapılmalıdır.

Gerekli durumlarda tampon kullanımına gerek duyulur

Burun ameliyatı açık ya da kapalı teknik olarak iki türde yapılmaktadır diyen Op. Dr. Mehmet Akif Aksoy, “Bu ameliyat yapan cerrahın tercihinden ziyade avantaj ve dezavantajlarına göre değerlendirilerek gerçekleştirilir. O nedenle gerekli muayeneler yapıldıktan sonra hangi tekniğin kullanılacağına karar verilir. Ben genelde birçok hastamda kapalı yöntem ile ameliyat yapmayı tercih ediyorum. Genel anestezi ile yapılacak ameliyatın ortalama süresi 2– 3 saat aralığındadır. Eğer yalnızca burun ucundaki kıkırdaklara bir müdahale söz konusu ise lokal anestezi tercih etmek mümkündür. Ameliyat sonlandırıldığında gerek görülürse şayet burun deliklerine silikon tamponlar yerleştirilir. Bu tamponlar ortalama 3 ila 5 gün sonra çıkarılır. Burun sırtına yerleştirilmiş olan atel ya da alçı da ortalama 9-10 gün sonrasında çıkarılabilir. Eğer burun ucuna müdahale söz konusu ise alçıya gerek duyulmaz, bantlar yeterli olacaktır. Burun estetiği ameliyatı sonrası hafif ve orta düzeyde ağrılar meydana gelebilir. Bu ağrılar ağrı kesiciler ile giderilebilir. Operasyondan sonra herhangi bir komplikasyon görülmez ise kişi aynı gün evine gidebilmektedir. Ancak yine de tedbir amaçlı 1 gece kalış tavsiye edilir.” dedi.

Sigara bırakılmaz ise iyileşme gecikebilir

Ameliyat sonrasında morluk ve şişlikler gözlemlenebilir. Bu durum kişinin bünyesine ve ameliyat boyutuna göre farklılık gösterebilir. Sigara içenlerde öksürükle beraber gelen basınç artılı şişlik ve morluklara daha çok etki eder ve iyileşme sürecini geciktirir. Bu şişlik ve morlukları minimum düzeye indirgemek için burun çevresi ve göz kapakları üzerine soğuk kompres uygulanmalıdır. Bunu 3 gün boyunca yapmak yeterli olacaktır. Ödem oluşumunu azaltmak için başın yüksekte durması da önemlidir. Ameliyat sonrasındaki ilk gün ve haftalarda solunum oluşacak olan ödem ya da burun içi yara kabuğu nedeniyle rahat olmayabilir. Doktorun önereceği bazı damla ya da krem kullanımları bu yaraların çabuk kuruyup temizlenmesinde etkili olabilir. Gözlük kullanan kişiler operasyon sonrası 2 ay boyunca gözlük kullanımına ara vermelidirler. Ayrıca burnu 3 ila 6 ay arasında şiddetli olabilecek darbelerden korumak önemlidir.

 

Anahtar Kelimeler : AKSOY:, BURUN, YÜZE, İFADE, KATAR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız