HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Ocak 2019 Perşembe Saat: 10:00

DİYABET HASTALARINA KIŞ UYARILARI

Kış ayları diyabet hastaları için çok daha zor geçer. Artan enfeksiyon hastalıkları şeker yüksekliğine sebep olur ve hastalandığınız zaman kan şekerini yönetmek daha zorlaşır. Bu nedenle diyabet hastalarının kış mevsiminde dikkat e
DİYABET HASTALARINA KIŞ UYARILARI

Kış ayları diyabet hastaları için çok daha zor geçer. Artan enfeksiyon hastalıkları şeker yüksekliğine sebep olur ve hastalandığınız zaman kan şekerini yönetmek daha zorlaşır. Bu nedenle diyabet hastalarının kış mevsiminde dikkat etmesi gereken hayati pek çok risk bulunur; bunlara karşı hastaların önceden alacağı bazı önlemler hem korunmasına hem de önemli hastalıkları daha çabuk atlatmasına yardımcı olur. Özellikle sık karşılaşılan gribal enfeksiyonlar ve akciğer enfeksiyonlarının diyabetliler için hayati riskler yaratabildiğini söyleyen Özel Ordu Sevgi Hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ayhan Kaya, kış mevsiminde diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken önemli konular hakkında bilgi verirken hastaların hayatını kolaylaştıracak önerilerde bulundu. İşte onlardan bazıları:

 

Grip Aşısı olun!

Öncelikle bu hastalıklardan korunmak için grip aşısı ve zatürre aşısı olmak gerekir. Tabi her yıl uygulanması gereken aşı değişkendir. Bu nedenle doğru aşı için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

 

Düzenli Ölçüm Yapın!

Kış aylarında diyabetli hastaların en sık düştüğü yanlışların başında diyabetlilerin hastalanınca iştahsızlıktan dolayı az yemek yiyerek kan şekeri değerinin artmadığını düşünmesi ve dolayısı ile kan şekerini düzenli ölçmemek ve ilaçları düzenli almamak gelir. Bu düşünce çok yanlıştır. Enfeksiyondan kurtulmaya çalıştığı için herhangi bir hastalık, bünyede strese yol açar.

Bu da belli hormonların yükselmesine böylece çok az yemek yeseniz bile kan şekeri değerlerinin artmasına neden olur. Üstelik hastalandığınızda ateşiniz yükselirse kan şekerinizi kendinizi nasıl hissettiğinize bağlı olarak değerlendirmek zordur.

 

Diyabetlilerde hastalığa erken müdahale ve teşhisin önemi!

Olası hastalık durumlarında erken teşhis ve tedavi diyabetliler için hayati öneme sahiptir. Hastalık belirtileri başladığında erken dönemde tedavi yaptırmak gerekir. Kullanılan ilaçların katkı maddesi olarak şeker içermemesi gerekir. Özellikle öksürük şuruplarında şeker olabilir. Bazı grip ilaçlarında tansiyon yükseltici içerik olabilir buna dikkat etmeli!

 

Kan şekerinizi farklı zaman dilimlerinde ölçün!

*Sabah yemekten önce açlık şekeri: Vücudumuzun kan şekerini gece ne kadar iyi düzenleyebildiğini gösterir.

*Yemekten iki saat sonraki kan şekeri: Yemekteki besin ve porsiyon seçimlerinin kan şekerini nasıl etkilediğini gösterir. Dolayısıyla ilacımızın yemek sonu şekeri kontrol etmeye uygun olup olmadığını gösterir.

*Bir sonraki yemekten önce kan şekeri ölçümü: Kan şekerinin yemekten sonra hedeflenen değere geri dönüp dönmediğini gösterir.

*Fiziksel aktiviteden önce kan şekeri ölçümü: Fiziksel aktiviteye başlamak için bir atıştırmalığa ihtiyaç olup olmadığını gösterir.

*Hasta hissettiğimizde kan şekeri ölçümü: Hastalık veya stresin kan şekerini nasıl etkilediğini gösterir.

 

Yediklerinizi daha fazla gözden geçirin!

Kış aylarında diyabet hastaları yediklerine daha fazla özen göstermelidir. Özellikle karbonhidratlı yiyecekleri arttırdıysanız bunları kabul edilebilir düzeye indirmeniz gerekir. Şeker hastalarında günlük kalorinin %50 si karbonhidrattan oluşmalıdır. 1600 kalori alınıyorsa 800 kalorisi KH olmalı bu da 800/4 200 gr KH demektir. Bu karbonhidratında glisemik indeksi düşük olan yani şeker oranı düşük (%50 ve altında ) olanlar tercih edilmelidir ( yiyeceklerin glisemik indeksleri listesine online ulaşmak mümkündür).

Rafine şeker, şeker ile yapılan tatlılar, beyaz unla yapılan gıdalar, pilav, patates, börek, çörek vb tüketilmemelidir. Günlük öğünlerin içermesi gereken 5 besin grubu vardır. Bunlar; tahıl ve nişasta, et ve alternatifleri, sebze, meyve, süt ve alternatifleridir. ¼ tabak meyve, ¼ tabak sebze, ¼ tabak protein, ¼ tabak tahıl ve bir bardak süttür.

 

Gerektiğinde mutlaka doktorunuzu arayın!

Hafif geçen hastalıklarda günde en az dört kez kan şekerinizi ölçmeniz gerekir. Daha ciddi durumlarda her üç saatte bir ölçülmeli. Ne yapabileceğiniz konusunda kuşkulanırsanız hemen uzman danışmanınızı arayın.

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : DİYABET, HASTALARINA, KIŞ, UYARILARI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız