HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Ocak 2019 Perşembe Saat: 10:59

GENİZ ETİ İŞİTME KAYBINA YOL AÇIYOR

Özellikle kış aylarında geniz eti problemlerinin arttığını dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yılmaz; “Tedavi edilmeyen geniz eti büyümesi çocuklarda horlama, ağzı açık uyuma, alt-üst çene
GENİZ ETİ İŞİTME KAYBINA YOL AÇIYOR

Özellikle kış aylarında geniz eti problemlerinin arttığını dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Yılmaz; “Tedavi edilmeyen geniz eti büyümesi çocuklarda horlama, ağzı açık uyuma, alt-üst çene oranının bozulması, işitme kaybı, çok zor iyileşen sinüzit atakları ve orta kulak iltihaplarına yol açabiliyor.” dedi.

Geniz etinin belirtileri nelerdir?

Geniz etinin büyümesi halinde çeşitli belirtiler görülebilir. Burundan nefes almakta güçlük, sürekli ağızdan nefes alma, nefes alırken ses çıkması, uyku sırasında horlama ve birkaç saniye süreyle nefesini tutma (Uyku apnesi), sık tekrarlayan ve ilaca yanıt vermeyen burun akıntıları, sık üst solunum yolu enfeksiyonları bunların bazılarıdır.

Okul Başarısını Etkiliyor

Çocuğun yeterli ve kaliteli bir şekilde uyuyamaması, sağlıklı nefes alıp verememesi, uykuda apne atakları geçirmesi ya da işitme kabiliyetinin yetersiz kalması gibi nedenler; okul çağındaki çocuklarda, öğrenme sorunları, dikkat eksikliği, okulda başarısızlık ve sosyalleşme yetersizliği gibi sorunlar oluşturur. 

İşitme Kaybına Sebep Olabilir

Geniz etinin büyüyüp hava yolunu kapatması çocuğun sağlığı için çok risklidir. Çocukta büyüme, gelişme geriliği ve yüz yapısında bozulmaya kadar birçok soruna yol açabilir. Çocuk rahat nefes alamaz, horlama, ağız açıklığı gibi sorunlar yaşar, rahat yatamaz. Östaki borusu ağzı kapanır ve kulakta sıvı birikimine neden olur. Eğer önlem alınmazsa çocukta kalıcı işitme kaybına ve kronik kulak akıntısına sebep olur.

Antibiyotik Kullanılmalı mı?

Bademcik enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik kullanımı hastaya göre değişiklik göstermektedir. Geniz eti problemi olan çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan rinosinüzit nedeniyle sıklıkla antibiyotik kullanılmaktadırlar. Fakat burun havalanmasının bozuk olması nedeniyle rinosinüzit tekrarlar. Dolayısıyla antibiyotik kullanılmasına rağmen kalıcı olarak tedavi edilemez ve antibiyotik tedavisi bitirildikten kısa süre sonra burun akıntısı tekrar başlar. Sonuçta, uzun süre ve tekrarlayan antibiyotik kullanımı soruna kalıcı çözüm getiremediği gibi vücuttaki bakterilerin direncinin artmasına neden olur.

Ameliyat Ne zaman Gerekli

Çocukta özellikle nefes darlığı, uyku apnesi ve sık tekrarlayan geniz eti iltihabı gibi durumlardan biri veya birkaçı varsa geniz eti ameliyatı öneriyoruz. Genel anestezi verilerek uyutuyoruz. Büyüyen geniz etini çocuğun ağzının içinden alıyoruz. Ameliyat 15 dakika civarında sürer ve çocuk yaklaşık 20 dakika sonra uyanır. Geniz eti ameliyatında deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur. Aynı gün içerisinde 3-4 saat sonra taburcu olur.

Eğer çocuğunuzda geniz etinin büyüdüğünden veya iltihaplı olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız.

 

Anahtar Kelimeler : GENİZ, ETİ, İŞİTME, KAYBINA, YOL, AÇIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız