HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
2 Nisan 2019 Salı Saat: 09:34

OTİZMDE ERKEN TANI OLDUKÇA ÖNEMLİ

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olması nedeniyle Özel Ordu Sevgi Hastanesi Psikolog Ecem Altaylı Otizm hakkındaki görüşlerini paylaştı.      Altaylı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “ Yaygın gelişimsel bozuklu
OTİZMDE ERKEN TANI OLDUKÇA ÖNEMLİ

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olması nedeniyle Özel Ordu Sevgi Hastanesi Psikolog Ecem Altaylı Otizm hakkındaki görüşlerini paylaştı.

     Altaylı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “ Yaygın gelişimsel bozukluk (YGB); birden fazla bozukluğu içeren genel bir tanı grubu olup erken çocukluk döneminde başlayan sosyal etkileşim, iletişim, dil gelişimi ve davranış alanlarında çoklu temel fonksiyonların gelişmesinde gecikmeleri de içeren bir spektrum bozukluğudur. Bu grupta yer alan ve en çok bilinen yaygı gelişimsel bozukluk otizm spektrum bozukluğudur.

     OSB genel olarak belirtileri yaşamın yılları içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden; etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanır. Bu bozukluğun nedeni olarak da hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.

Belirtileri nelerdir?

Göz teması kurmamak

Dönen nesnelere karşı aşırı ilgi

İşaret parmağını kullanarak istediği şeyi göstermemek

İsmi söylendiğinde cevap vermemek

Konuşmasında gerilik yaşamak

Tekrarlayıcı davranışlar sergilemek

 

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ!

 

      Yaşamın ilk 3 yılı içinde belirtileri kendini göstermeye başlar. Otizmin tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir. Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, gelişim sağlanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmekte ve hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabilmektedir. Bunun için ebeveynler olarak çok iyi bir gözlemci olmak şarttır.Otizm belirtilerinden herhangi birini hissettiğinizde mutlaka bir çocuk ruh hastalıkları uzmanına veya çocuk nöroluğuna başvurun. Ve unutmayın ki  otizm,  ailenin yanlış bir hareketinden veya davranışından kaynaklanmaz. Otizmli olmak da bir hastalık olarak nitelendirilmemelidir. Otizm bir farklılıktır. Bu farklılığın erken farkına vardıktan sonra yaşamı daha kaliteli hale getirmek mümkün.”

 

 

Anahtar Kelimeler : OTİZMDE, ERKEN, TANI, OLDUKÇA, ÖNEMLİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız