HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
25 Nisan 2019 Perşembe Saat: 08:43

"DÜNYADA HER YIL 660 BİN İNSAN SITMADAN ÖLÜYOR"

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Zafer Ünal, özellikle bataklıkların kurutulması gibi çalışmaların sıtmanın önlenmesinde son derece yararlı olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Zafer Ünal, Dünya Sıtma Günüyle
"DÜNYADA HER YIL 660 BİN İNSAN SITMADAN ÖLÜYOR"

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Zafer Ünal, özellikle bataklıkların kurutulması gibi çalışmaların sıtmanın önlenmesinde son derece yararlı olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Zafer Ünal, Dünya Sıtma Günü'yle ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzm. Dr. Zafer Ünal, özellikle bataklıkların kurutulması gibi çalışmaların sıtmanın önlenmesinde son derece yararlı olduğunu söyledi.  Uzm. Dr. Zafer Ünal, Dünya Sıtma Günü'yle ilgili açıklama yaptı. "Sıtma hastalığı anofel adı verilen sivrisinek aracılığıyla bulaşan endemik bir hastalıktır. Bu hastalık saptanabilir, tedavi edilebilir ve korunulabilinir bir hastalıktır. Özellikle afetlerde endemik olan bölgelerde riskli gruplar(5 yaş altı çocuklar, gebe kadınlar, loğusalar, çocuklar, yaşlılar, dışlanmış kişiler, toplumsal cinsiyet ayrımına uğrayanlar) kötü yaşam koşulları (barınak), beslenme problemlerinde daha sık görülmektedir" dedi.

"Dünyada her yıl 660 bin insan sıtmadan ölüyor" Uzm. Dr. Zafer Ünal,  "Bunların yüzde 90'ı Afrika'dan. Her 30 saniyede bir çocuğun ölümüne neden olan sıtma, önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen halen Afrika'nın en önemli sağlık sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye'de sıtma olgularının mevsimsel özelliği, subtropikal bölgede yer alması ve sivrisineğin aktivitesine bağlı olarak mart ayında artmaya başlamakta, temmuz-eylül aylarında en yüksek düzeylerine ulaşmakta ve ekim ayından sonra düşmektedir. Sıtma olgularının yaş gruplarına göre dağılımı yıllara göre bir değişiklik göstermemektedir.

Olguların büyük bir kısmı 15 yaş üstü gruptadır. 0 yaş grubunda yıllara göre olgu sayısında bir yükselme söz konusudur. Bu yükselme özellikle GAP Bölgesi'nde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Siirt illerinden kaynaklanmaktadır. Türkiye'nin diğer ülkelere göre tek avantajı yerli olguların antimalaryal ilaçlara (sıtmaya karsı ilaç) karşı direnç geliştirmemiş olmasıdır. Sıtma Türkiye için bugün olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da önemini sürdürecektir. Gelecek için planlamaların özenle hazırlanıp uygulaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Zafer Ünal, açıklamasını şöyle tamamladı: "Sıtma ile savaşın bir başka yanı da vektör (taşıyıcı) olan anofel (sivrisinek) ile savaştır. Bu amaçla olgun sivrisinekler ve larvaları ile mücadelede çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Özellikle bataklıkların kurutulması gibi çalışmalar sıtmanın önlenmesinde son derece yararlıdır. Yapılan tarımla ilgili olarak özellikle çeltik tarlaları olan ya da durgun suların bulunduğu yerlerde sıtma mücadelesi yapılması gereklidir. Sıtmanın yayılımı coğrafi olarak da kontrol edilebilir ve mutlaka yeni bir uygulama yapılırken bu açıdan da değerlendirilmelidir."

Anahtar Kelimeler : DÜNYADA, HER, YIL, 660, BİN, İNSAN, SITMADAN, ÖLÜYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız