HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
27 Haziran 2016 Pazartesi

ODÜ’DEN ‘KENE’ UYARISI!

Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Altunçekiç Yıldırım, yaz aylarında sık görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KENE) Hastalığı hakkında bilgiler verdi.
ODÜ’DEN ‘KENE’ UYARISI!

Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Arzu Altunçekiç Yıldırım, yaz aylarında sık görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KENE) Hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Altunçekiç yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Yaz ayları ile birlikte  Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarını görmeye başlıyoruz. Önemli ve ölümcül olabilen bir hastalık olması nedeniyle bu hastalık ile ilgili halkımızın daha dikkatli olması gerekmektedir.

 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?  

Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA), keneler tarafından taşınan bir virüsün neden olduğu yüksek ateş, cilt ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, ölüm oranları hala yüksektir. 

Kene nedir? Nasıl Tanınır ve Nerelerde Bulunur?

Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sırada hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.

Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Türlere göre değişmekle beraber keneler, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara (özellikle devekuşları) kadar çeşitli hayvanların üzerinde de bulunabilirler.

 Hastalık için Kimler Risk Altındadır?

Kırsal bölgelerde yaşayan ve kene teması olan kişiler risk altındadır. Ayrıca meslek hastalığı şeklinde de karşımıza çıkabilir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları ve sağlık personeli özellikle risk gurubudur.

Keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza eder; ergin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerken bulaştırır.

Kuluçka Süresi Ne Kadardır? 

Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, vücut sıvısı veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gün olabilmektedir

Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateş, kırgınlık, baş ağrısı, halsizlik, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir. Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile olmaktadır.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?

Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaş önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir.  

Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak yada kısa giysiler ile gidilmemelidir.  Bu alanlara çeşitli nedenlerle gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları gerekmektedir. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymeleri önemlidir.

Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar (repellent) olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir.)

 Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır.  Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde  kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kene teması olduktan sonra kişilerin 10 gün süre ile belirtiler açısından dikkatli olması ve bu belirtilerden herhangi birini fark ettiğinde yine en yakın sağlık kuruluşuna hastalık açısından değerlendirilmek üzere başvurması önemlidir.” (Haber Merkezi)

 

Anahtar Kelimeler : ODÜ’DEN, ‘KENE’, UYARISI!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız