HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Mayıs 2019 Cuma Saat: 08:34

İnmede erken müdahale hayat kurtarır

Özel Ordu Sevgi Hastanesi, Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Nuri Yüzgül, 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü Dolayısıyla, inmenin belirtilerini, inmede en önemli risk faktörlerini ve erken müdahalenin hayati önemini anlattı.
İnmede erken müdahale hayat kurtarır

Özel Ordu Sevgi Hastanesi, Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Nuri Yüzgül, 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü Dolayısıyla, inmenin belirtilerini, inmede en önemli risk faktörlerini ve erken müdahalenin hayati önemini anlattı.

"İnme, tüm dünyanın önleme ve erken dönemde tedavi etmek için uğraştığı en önemli hastalıklardan biridir” diyen, Uz. Dr. Nuri Yüzgül, “İnme, tüm dünyada kalp hastalıkları ve kanserden sonra en sık görülen üçüncü ölüm nedenidir. Ayrıca ciddi özürlülük yaratacak sonuçları olabilmektedir. Bu nedenle 10 Mayıs tarihi, Dünya İnmeyi Önleme günü olarak kabul edilmekte ve bu günde inme konusunda toplum bilincini arttırmaya yönelik çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir" dedi.

 İNMENİN BELİRTİLERİ

Beyinin damarlarıyla ilgili olarak ortaya çıkan hastalıklara inme denir.  İnme temel olarak iki tipe ayrılır. Birinci tipi ‘tıkayıcı inme’ dir.  Beyine giden atardamarların genellikle bir pıhtı ile tıkanması sonucunda gelişir.  Tüm inmelerin yüzde sekseni bu tiptedir.  Diğer tipi ise de kanamalardır. Nörolojinin esas uğraşı alanı daha sık olan tıkayıcı inmelerdir.  İnmenin temel belirtilerinin herkes tarafından bilinmesi ve tanınması, hastaların erken tedaviye ulaşmaları ve uzun dönemdeki kalıcı hasarların azaltılması için çok önemlidir.  İnme sırasında hastada ani olarak yüzde, kolda ve bacakta genelde bir taraflı kuvvet veya his kayıpları, görme bozukluğu (görememe veya çift görme), konuşma bozukluğu (peltek konuşma, konuşamama veya söylenenleri anlamama), yüzde eğilme, yürüme bozukluğu, dengesizlik, bilinç bulanıklığı veya kaybı görülebilir.  Bu belirtilerin ani olarak gelişmesi olası bir felç olayı için en önemli uyarıcıdır.  İnme belirtilerinin kısa süreli olarak ortaya çıkıp tamamen düzelmesine de geçici iskemik atak denmektedir.  Şikâyetler geçmesine rağmen acil olarak doktora başvurulmalıdır.  Geçici iskemik atağın, kalıcı bir inmenin ilk habercisi olabileceği unutulmamalıdır. 

 

“Dünyada her yıl 15 milyon kişi inme geçiriyor”

İnme dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubudur. Dünyada her yıl 15 milyon kişi inme geçirmekte bunun içinde 5 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmekte ve 5 milyon kişide de inme nedeni ile kalıcı özürlülüğe neden olmaktadır. Birçok gelişmiş ülkede inmeye bağlı ölüm oranlarında kademeli bir düşüş saptansa da, inme dünyada ölüm ve özürlülüğün ana nedenidir. Ülkemizde yılda yaklaşık 200 bine yakın hasta inme geçiriyor.

 

 

İNMENİN EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİ

 

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı, kolesterol yüksekliği, kalp hastalıkları gibi nedenler inme için en önemli risk faktörleridir.  İnmenin oluşmadan önlenmesi, en önemli hedefimizdir.  Bu nedenle kontrol edilebilir bu risk faktörlerinden korunmak oldukça önemlidir. 

 

"55 yaşından sonra her on yılda inme riski 2 katına artmaktadır”

Yaş ilerledikçe inme riski artmaktadır. 55 yaşından sonraki her on yılda bu risk 2 katına çıkmaktadır. İnme erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Ancak 35-44 yaş arası ve ≥ 85 yaşındaki kadınlarda inme intisna erkeklere göre daha yüksek oranlardadır. Gebelik ve oral kontraseptif kullanımı genç kadınlarda riski attırırken, ileri yaşta ise erkeklerin kardiyovasküler hastalıklar nedeni ile daha erken yaşta ölümü neden olarak gösterilmektedir.

“Düzenli kontroller inme riskini azaltır”

İnme hastalığının önlenmesinde ilk aşama inmeye dair risk faktörlerinin öğrenilmesidir. Bazı risk faktörlerinizi değiştirebilir veya tedavi edebilirsiniz. Düzenli kontroller yaptırarak ve riskinizi bilerek, neleri değiştirebileceğinize odaklanabilir ve inme riskinizi azaltabilirsiniz.

Yüksek kan basıncı hem iskemik hem de hemorajik inmenin bir numaralı sebebidir. Kan basıncı ne kadar yüksekse, inme riski de o kadar artmaktadır. Kan basıncınızı bilin ve en az 2 yılda bir kontrol ettirin. Normal kan basıncı 120/80’in altındadır. Eğer düzenli olarak 140/90 ve üzerindeyse bu çok yüksek demektir. Doktorunuzla bu durumu yönetmek için konuşun.

 

Anahtar Kelimeler : İnmede, erken, müdahale, hayat, kurtarır

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız