HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Temmuz 2016 Pazar Saat: 10:13

ÇOCUĞUNUZ SAĞLIKLI YAZ GEÇİRSİN

ÇOCUĞUNUZ SAĞLIKLI YAZ GEÇİRSİN
ÇOCUĞUNUZ SAĞLIKLI YAZ GEÇİRSİN

ÇOCUĞUNUZ SAĞLIKLI YAZ GEÇİRSİN

Tatil sezonunun açılmasıyla parklar, bahçeler, sahiller saatlerce oyun oynayan çocuklarla doldu.

Hayal güçlerini geliştiren, sosyalleşmelerini ve farklı deneyimler yaşamalarını sağlayan bu sokak etkinlikleri; dikkatli olunmadığında önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Çünkü güneşten sıvı tüketimine, hijyenden kıyafet seçimine kadar birçok faktör çocuklar için özel bir dikkat gerektiriyor. Peki çocukların yaz tatilini sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için alınması gereken önlemler neler? İşte bu sorunun cevabı…Yaz geldi, ısınan havayla birlikte çocuklar artık parklarda, bahçelerde ve sahillerde daha fazla vakit geçirmeye başladı. Açık havada vakit geçirmek elbette ki çok keyifli ama bazı kurallara uymak kaydıyla… Çünkü güneşten sıvı tüketimine, temizlikten kıyafet seçimine kadar birçok konu çocuklar için tehlike oluşturabilir. Çocukların yaz aylarını sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için özel öneriler...

Bol su içirin

Sıcak havanın etkisiyle daha fazla terleyen çocuklar sıvı kaybeder. Dolayısıyla da su ihtiyaçları artar. Bu nedenle yaz aylarında çocuklarınıza daha fazla su içirin. Bebekler susuzluklarını ifade edemez. Küçük bebeğiniz varsa öğün aralarında mutlaka su teklif edin. Çocuklarınızın sıvı ihtiyacını çay, kola ve diğer yapay içeceklerle değil su, ayran gibi içeceklerle karşılayın.

Sebze ve meyveleri temiz suyla yıkayın

Yaz aylarında su ve besin hijyeni en çok üzerinde durulması gereken konulardan biri. Piknikte ya da plajda kaynağı bilinmeyen açık suların ve bunlarla yapılmış buzların kullanılması, bu sularla yıkanan sebze, meyvelerin tüketilmesi kusma, ishal ve sıvı kaybı ile seyreden hastalıklara davetiye çıkartır.

Açıkta satılan gıdaları tüketmeyin

Yazın sütlü, yumurtalı ve tavuklu besinler çok daha kısa sürede ve kolaylıkla bozulur. Bu nedenle bu tip yiyecekleri dış ortamda bekletmeden hızlı bir şekilde tüketmek gerekir. Ayrıca açıkta satılan gıdalar ve açık büfelerde uzun süre sıcakta bekleyen yiyecekler de mikrop üremesi için uygun bir ortam haline gelir.

Dondurma aldığınız yeri doğru seçin

Dondurma, çocukların en sevdiği yiyeceklerin başında gelir. Aslında faydalı bir besin olan dondurma uygun şartlarda saklanmadığında besin zehirlenmesine neden olan en önemli faktörlerden biri haline gelir. http://img3.mynet.com/1x1/grey.gif

Bu nedenle emin olmadığınız yerlerden çocuğunuza asla dondurma almayın.

Açık renkli giysiler tercih edin

Yaz aylarında çocuklarınıza kıyafet seçerken dikkatli olmalısınız. İnce, pamuklu, bol ve açık renkli giysiler tercih edin. Zira kalın ve sıkı giysiler isilik, pişik, mantar oluşumuna katkıda bulunur. Bu tip sorunlardan korunmak için kıyafet seçiminin yanı sıra çocuğunuzu her gün, gerektiğinde ise günde birkaç defa sadece ılık suyla duş aldırın.

Çocuğunuzun güneşe çıkacağı saatlere dikkat

Kemik sağlığı ve bağışıklığın kuvvetlenmesinde büyük rol oynayan D vitaminin en büyük kaynağı güneş. Eksikliği durumunda çocuklarda kemik eğrilikleri ile seyreden raşitizm hastalığı ve sık enfeksiyonlar görülür. Ancak bu faydalarının yanı sıra güneş ışınlarının bir takım zararları da bulunur. Kanserojen etkisi olan güneş ışınları ayrıca ciltte lekelenme ve erken yaşlanma gibi sorunlara da sebep olur. Bu nedenle çocuğunuzun güneşe çıkacağı saatlere dikkat etmelisiniz. 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe asla çıkartmayın. Güneşe çıkacağı zaman dilimini 15 dakikayla başlatıp yavaş yavaş artırın. Deniz kenarında gölgede otururken ve denizde geçirilen zamanlarda da güneşe maruz kaldığını unutmayın.

Güneş kremi, şapka ve gözlüğü unutmayın

Güneşe çıkartmadan 20 dakika önce en az 30 faktör UV koruyucu kremler sürün ve etkisinin 3-4 saat olduğunu unutmayın. Bebeklerde ve açık tenli çocuklarda kremler 50 faktör olmalı. Çocuğunuzun kafasında geniş siperlikli bir şapka ve uygun UV korumalı gözlük olmasına özen gösterin.

Havuz yerine denizi seçin

Hijyen tedbirleri alınsa da havuzlardan hepatit A, cilt mantarı, üriner enfeksiyon, dış kulak yolu enfeksiyonu, konjonktivit gibi hastalıkların bulaşması mümkün. Bu nedenle eğer seçim yapma şansınız varsa denizi tercih edin. Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra çocuğunuza mutlaka duş aldırın, havuza sokmadan önce ayaklarını mantara karşı özel solüsyonlu sularla yıkayın, yüzücü gözlüğü ve kulak tıpası kullandırın. (HABER MERKEZİ)

 

Anahtar Kelimeler : ÇOCUĞUNUZ, SAĞLIKLI, YAZ, GEÇİRSİN

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız