HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
1 Ekim 2016 Cumartesi Saat: 09:56

SAĞLIKTA NEDEN ADIMIZDAN SÖZ ETTİREMİYORUZ?

HAFTANIN RÖPORTAJI
SAĞLIKTA NEDEN ADIMIZDAN SÖZ ETTİREMİYORUZ?

Gazetemiz editörü Şafak Deliçakar, Ordu’da ki sağlık sorunlarını Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt ile birlikte masaya yatırdı. Haftanın röportajı konuğu olan Enginyurt, Deliçakar’a yaptığı açıklamalarda çok önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Deliçakar ile Enginyurt arasında yapılan röportaj ise şu şekilde kaydedildi;

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Enginyurt haftanın röportajı sayfamıza konuğumuz olduğunuz için teşekkür ediyorum. Malumunuz üzere Ordu sağlık alanında hemen her konuda önemli sıkıntılar içerisinde.

İlk olarak son günlerde sıkça dilimizden düşürmediğimiz turizm alanının bir ayağı olan Sağlık turizminden başlamak istiyorum. Sağlık Turizminde neden adımızdan söz ettiremiyoruz?

Özgür ENGİNYURT: Sayın Deliçakar, bu güzide sayfanıza beni konuk ettiğiniz için bende size teşekkür ediyorum. Evet, Sağlık Turizmi için olmazsa olmaz olan bazı gerekler Ordu ilinde henüz mevcut değil, bu yüzden sağlık turizminde adımızdan bahsettirmemiz kısa vadede mümkün olmayacaktır. Bunun için ulaşım şart ve Ordu İli ulaşım problemini havaalanı ile çözmüş durumdadır. Fakat tıbbı anlamda sağlık turizmi hizmeti verebilecek fiziki mekanlarımız yok.

Sağlık turizmi için tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna ihtiyaç duyulmaktadır, bu kurumda aynı zamanda alanında etkin hekimlere de ihtiyaç var. Normal şartlarda sağlık turizmi hizmetini eğitim araştırma hastaneleri ya da üniversite hastaneleri verebilir.

Malumunuz Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski binalarda hizmet vermektedir. Ameliyathane şartları, yoğun bakım şartları ve teknik altyapısı eksiktir fiziki olarak da sağlık turizmi hizmeti verebilecek modern yapıda bir binası bulunmamaktadır.

Bu hizmeti verebilecek hastaneler ilimizde Fatsa Devlet Hastanesi veya Ünye Devlet Hastanesi sayılabilse de her iki hastanede de mevcut nüfusa bile yeterli sağlık hizmeti verecek uzman hekim bulunmamaktadır. Bu nedenlerden ötürü sağlık turizmi için henüz erken diye düşünüyorum.

Şafak DELİÇAKAR: İlimiz genelinde ve merkezde doktor ve personel yetersizliğinin sürmesinin nedenleri nelerdir?

Özgür ENGİNYURT: Malumunuz sağlık bakanlığı illerde yapılanmasını üçe ayırdı; hastaneler kamu hastaneleri birliğine, aile hekimleri halk sağlığına, 112 hizmetleri ise sağlık müdürlüğüne bağlı. Bu durumu hiçbir bakanlıkta göremezsiniz. Bir bakanlık ilde bir müdürlükle temsil edilirken sağlık bakanlığı illerde 3 müdürlükle temsil edilmektedir.

Bu yeni yapılanmanın yürümeyeceğini ben çok önceleri de söylüyordum ki yürümemektedir. Üç başlı bir yapının sürdürülebilmesi pratik olarak pek mümkün olmuyor. İlimiz kamu hastaneleri birliği genel sekreterliği makamı yaklaşık olarak 3 aydır boş durmakta ve bu görev vekalet yolu ile yürütülmeye çalışılmaktadır.

Elbetteki bu görevi vekaleten yürüten arkadaşlarımız çok iyi niyetliler ve çabalıyorlar, ama hiçbir görev özellikle de genel sekreterlik gibi çok yüksek meblağda paraların altına imza atılmasını gerektiren görevler vekaleten yürütülemez. Bir an önce liyakatli birinin bu göreve asaleten atanması ve başıboşluğun bitmesi gerekmektedir.

İlimizdeki doktor ve sağlık personeli eksikliğinin asıl nedeni bu başıboşluktur. Örneğin Ünye ve Fatsa Devlet Hastanelerinde hafta sonları beyin cerrahi vakalarına doktor eksikliği nedeni ile bakılamamakta ve Ordu Merkeze bu hastalar sevk edilmektedir. Beyin Cerrahi hastalarının sevki, yanında birçok tıbbi sorunu da beraberinde getirmektedir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Enginyurt, Hastanelerin yetersizliği ve ihalesi iptal edilen hastanenin nedenleri nelerdir?

Özgür ENGİNYURT: Dediğim gibi ilimizde tıp fakültesi var fakat tıp fakültesine yakışır bir hastanemiz bulunmamaktadır. Ordu Devlet Hastanesi İhalesinin iptalinin kamu ihale kanunu mevzuatı nedeniyle olduğunu biliyorum. Mevzuat nedeniyle iptali yapılmış olduğu için ihalenin yenileneceğini düşünüyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Sağlıkta şiddet ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Cevap: Sağlık hizmeti sunumu özveri gerektirir. Sadece para karşılığı bu hizmetin sunumu gerçekleşemez. Böyle özveri ile yapılan bir hizmetin karşılığı şiddet olmamalı. Bunun için toplumda herkese görev düşüyor.

Şiddet bildiğiniz gibi her alanda sadece sağlıkta değil. Bu yüzden toplum olarak eğitime ihtiyacımız var. Ben sağlık bakanlığının şiddeti önleme adına almış olduğu tedbirleri takdirle karşılıyorum.

Çünkü caydırıcı ciddi cezai müeyyideler içermekte. Beyaz kod uygulaması ile sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet hemen cezalandırılmaktadır. Fakat şiddeti önlemenin yolu eğitimden geçmektedir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Enginyurt, sonuç itibarıyla Tabipler Odası olarak çözüm önerileriniz nelerdir?

Özgür ENGİNYURT: Hem sağlık turizmi, hem kaliteli hizmet sunumu hemde tıp fakültesine yakışır bir sağlık tesisi için bir an önce Ordu Üniversitesi tarafından arazisi alınmış olan Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin temeli atılmalıdır.

Bir an önce liyakatli bir genel sekreter ataması gerçekleştirilmelidir. İhalesi iptal edilen Ordu Devlet Hastanesi ihale süreci de yakinen takip edilerek ihalenin en kısa sürede tekrarlanması yoluna gidilmelidir. Bunlar gerçekleştiğinde ilimizde ki sağlık sorunlarının çoğu çözümlenecektir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Enginyurt, haftanın röportajı sayfamızda gazetemiz okurlarına ve Ordu kamuoyuna önemli bilgilendirmelerde bulundunuz. Bizlerde sizin gibi bütün bu sorunların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Sağlamış olduğunuz katkılardan dolayı şahsım ve okurlarımız adına teşekkür ediyorum.

Özgür ENGİNYURT: Sayın Deliçakar, bende şahsınızın ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesinin konuğu olmaktan büyük bir haz duydum. Okurlarınıza, sağlık camiamıza ve Ordulu hemşerilerimize, nezdiniz de teşekkür ediyorum. Tekrar görüşmek dileği ile sagı ve sevgilerimi sunuyorum. 

 

 

 

                                                                  

Anahtar Kelimeler : SAĞLIKTA, NEDEN, ADIMIZDAN, SÖZ, ETTİREMİYORUZ?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız