HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Temmuz 2020 Perşembe Saat: 10:15

KORONAVİRÜS KAYGISIYLA BAŞ ETMEK İÇİN GÜNLÜK TUTUN!

Koronavirüs salgının yarattığı kaygı ile baş etmenin yollarını anlatan Medical Park Ordu Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Funda Es, “Yaşanılan kaygının şiddetini artırmamak adına kaygı için bir not defteri tutun. Bu deftere zihn
KORONAVİRÜS KAYGISIYLA BAŞ ETMEK İÇİN GÜNLÜK TUTUN!

Koronavirüs salgının yarattığı kaygı ile baş etmenin yollarını anlatan Medical Park Ordu Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Funda Es, “Yaşanılan kaygının şiddetini artırmamak adına kaygı için bir not defteri tutun. Bu deftere zihninizden geçen kaygı düşüncelerini yazmak için bir saat belirleyin. Düzenli olarak her gün o saatte kaygılarınızı yazın. Kaygı, günün farklı saatlerinde aklınıza gelirse, yazma saatine kadar düşünmeyi erteleyebilirsiniz. Bu erteleme, diğer rutin işlerinize odaklanmanıza da yardımcı olacaktır” dedi.

Koronavirüs salgınını en başta farklı ülkelerdeki haberlerden takip ederken zamanla virüsün ülkemizde de yayılmaya başlaması, kaygımızı gün geçtikçe artırdı. Aylardır virüsün doğrudan ya da dolaylı etkileri nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanların hayatında birçok değişiklik oldu. Yaşanılan bu Covid-19 virüsünün yol açtığı kaygı durumunun kişiselleştirilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Medical Park Ordu Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Funda Es, sorunun bütün dünyanın mücadele ettiği bir durum olduğunu vurguladı.

KORONA STRESİ BAŞ AĞRISI YAPIYOR

Uzman Klinik Psikolog Funda Es, insanların kaygı seviyesini artıran faktörler hakkında şu değerlendirmede bulundu:  “Genel olarak belirsizlik, farklı düşüncelere ve yorumlara açık olduğu için insanları kaygılandırır. Koronavirüs salgınında da büyük bir belirsizlik söz konusudur. Mesela virüs süreciyle ilgili ‘Vakalar Türkiye'de de çıkmaya başladı, ya bende de çıkarsa?’, 'Ya sevdiklerimde görülürse’, ‘Dışarı çıkarsam, markete gidersem virüs bulaşır’ gibi çeşitli düşünce şekilleri, zihnimizde felaket senaryoları yazmamıza sebep olur. Kaygıyı yaşadıkça, vücudumuz alarm durumuna geçip birtakım semptomlar ortaya çıkarır. Bunlardan en yaygın görülenleri baş ağrıları, kas ağrıları, uyku kalitesinde bozulmalar, dikkat ve odaklanma problemleri, sindirim sisteminde bozulmalar, halsizlik gibi belirtilerdir.”

KAYGINIZI KİŞİSELLEŞTİRMEYİN!

Stres altındayken aslında vücudun verdiği tepkileri normal kabul ettiğimizi ifade eden Uzman Klinik Psikolog Funda Es, insanların optimal düzeyde bir kaygıyı normal karşıladığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Ancak optimal düzeydeki kaygı şiddetini artırmaya başlarsa problem haline dönüşüyor denebilir. Bu nedenle yaşanılan kaygının şiddetini artırmamak adına; kaygı için bir not defteri tutup bu defteri yazmak için kendinize bir saat oluşturabilirsiniz.

Zihninizden geçen kaygı düşüncelerini belirlediğiniz saatte bu deftere yazın. Kaygı, günün farklı saatlerinde aklınıza gelirse yazma saatine kadar erteleyebilirsiniz. Bu erteleme diğer rutin işlerinize odaklanmanıza da yardımcı olacaktır. Yaşanılan bu krizin kişiselleştirilmemesi gerekir çünkü şu an bütün dünyanın yaşadığı bir durumdur. Kişiselleştirildiğinde işin içinden çıkılmaz bir hal alabilmektedir.

Bu nedenle bu durumun kalıcı bir kriz olmadığını bilmek, artık biraz olsun ne ile baş ettiğimizin farkında olmak ve kendimizi nasıl korumamız gerektiğini bilip önlemler almak bizi ilerleyen süreçlere de hazırlayacaktır. Bireysel olarak kendimizi kaygılandıran faktörlere dikkat etmeye çalışırsak bunları tespit edip üstüne gidebiliriz.”

Uzman Klinik Psikolog Funda Es, “Endişe ve kaygıyı doğru kullandığımızda sonraki süreçler bizi daha rahat ve güvende hissettirecek, psikolojik olarak daha az rahatsız hissettirecektir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız