HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
5 Ocak 2017 Perşembe Saat: 08:43

NEZLE SİNÜZİTİ TETİKLER

Ordu Sevgi Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Ahmet Yılmaz sinüzit hakkında vatandaşlara uyarılarda bulunarak bilgilendirdi. Uzman Dr. Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “ Burun çevresindeki kemik boşluklarına ‘sinüs’ adı veriliyor.
NEZLE SİNÜZİTİ TETİKLER

Ordu Sevgi Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Ahmet Yılmaz sinüzit hakkında vatandaşlara uyarılarda bulunarak bilgilendirdi.

Uzman Dr. Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “ Burun çevresindeki kemik boşluklarına ‘sinüs’ adı veriliyor. Sinüslerdeki mukozanın enfeksiyonuna da ‘sinüzit’ deniliyor. Sinüzit, akut (yeni oluşmuş) veya müzminleşmiş (kronik) olarak sınıflandırılabilir. Farklı sinüslerde oluşabileceği için de farklı isimler alabilir.  

SİNÜZİTİN NEDENLERİ NELER?

Mukozanın enfeksiyonu, burun içindeki mikroorganizmaların sinüslerin içine taşınması ve sinüslerin içinde enfeksiyon oluşturmasıdır. Sinüs mukozasındaki bazı değişiklikler de, sinüzite yol açabilir. Sinüslerin burun içine açıldığı açıklıklardaki bazı hastalıklar da, sebep olabilir. Alerjik burun hastalıkları ve burun kemiğinin eğriliği de sinüzitin nedenleri arasındadır.  

BELİRTİLERİ NELER?

Genellikle en sık rastlanan, en büyük şikâyet baş ağrısıdır. Sinüzitten kaynaklanan basınç hissi ve öne eğilince artan bir ağrı olur. Ağrı gün boyunca devam edebilir. Sinüzit yeni oluşmuşsa ve şiddetliyse, yüzde şişliklere ve ağrıya

yol açabilir. İltihabi burun veya geniz akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun etlerinde şişme görülebilir. Geniz akıntılarından kaynaklanan boğaz ağrısı ve ses kısıklığı da olabilir. Sinüzit, çocuklarda alerjik hastalıkları ve astımı tetikleyebilir. 

TEŞHİSİ NASIL KONULUYOR?

 Sinüzitin teşhisinde burun muayenesi yapılıyor. Endoskopik yöntemlerle burun içi ve burun içine boşalan sinüslerin ağızları incelenir.  Sinüslerdeki olayın detayını görebilmek için tomografi de çekilebilir. Hangi sinüste, ne derece problem olduğunu tomografi ile

anlayabiliyoruz. Bu yöntemlerle sinüzit tanısı konulabiliyor.

TEDAVİDE NELER YAPILIYOR?

Medikal tedavi uygulanıyor, antibiyotikler kullanılıyor. Burun mukozası üzerinde etkili olabilecek yan ilaçlar da kullanılabiliyor. Ağrı için ağrıkesiciler veriliyor. Burun içine, hastayı rahatlatmaya yönelik sprey tedavisi uygulanıyor. Medikal tedavi sonrası, kontrol muayeneleri yapılır. Tedaviden ne kadar yarar sağlandığını anlamak için tomografi çekilir. Medikal tedavi ile problem çoğu zaman geçer. Ama ilaç tedavisi ile sinüzit iyileşmezse, cerrahi yöntemler devreye girebilir. Cerrahi yöntemler, sinüslerin içindeki enfeksiyonun temizlenmesi için kullanılır. Minimal ameliyat sahası sağlayarak maksimum yararı elde etmek için ‘fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi’ uygulanır. Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi, sinüslere burun içinden endoskoplarla yapılan minimal bir cerrahi yöntemdir. Eğer sinüsler birtakım pencerelerle burun içine açılıyorsa,  bu pencerelerin olduğu bölgeler, bu yöntemle temizlenir. Böylece sinüsler rahatlatılır ve boşalması sağlanır. Bu yöntemlerin haricinde, dışarıdan konvensiyonel (eski tür cerrahi) ameliyatlar yapılabilir.

TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Hastaların baş ağrısı müzminleşir. Bütün gün süren ve kişiyi bezdiren baş ağrılarına yol açar. Nadiren çevredeki organlarda, beyinde, gözlerde bazı komplikasyonlar oluşabilir. O yüzden sinüziti ciddiye almak lazım.

TETİKLEYİCİLERİ NELER?

Nezle, grip gibi viral hastalıklar tetikleyebilir. Özellikle saçların kurutulmaması, sebep olabilir. Saçlar ıslakken dışarı çıkıldığında, sinüzit hemen baş ağrısına yol açar. Bu durumlardan kaçınmakla,  bağışıklık sistemini güçlendirmekle ve viral hastalıklardan korunmakla sinüzitin tetiklenmesini engelleyebiliriz.  (Ordu Yeni Haber)

Anahtar Kelimeler : NEZLE, SİNÜZİTİ, TETİKLER

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız