HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Ocak 2023 Perşembe Saat: 10:34

“KEKEMELİĞİN SEBEBİ KORKU DEĞİL”

Dünya nüfusunun yüzde 1’inde görülen kekemelik nedeninin psikolojik travmaya bağlı olmadığını söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Uzm. Dr. Ecem İlayda Keşçi, “Taklit ederek, köpekten korkarak, psikolojik trav
“KEKEMELİĞİN SEBEBİ KORKU DEĞİL”

Dünya nüfusunun yüzde 1’inde görülen kekemelik nedeninin psikolojik travmaya bağlı olmadığını söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Uzm. Dr. Ecem İlayda Keşçi, “Taklit ederek, köpekten korkarak, psikolojik travmalar sonrasında kekeme olunmaz. Kekemeliğin nedeni, dünyada halen araştırmaları süren bir konudur. Güncel çalışmalar kekemelik nedenini genetik ve nöro-fizyolojik farklılıklar olarak açıklamaktadır” dedi.

Ülkemizde kekeme kişi sayısının yaklaşık 830 bin civarında olduğunu söyleyen Dil ve Konuşma Terapisti Uzm. Dr. Ecem İlayda Keşçi, “Kekemelik bloklar, tekrarlar ve uzatmalar şeklinde görülüyor. Çocukluk döneminde 2 ile 5 yaş arasında ortaya çıkıyor ve bazen kendiliğinden geçerken bazen de inatçı kekemelik olarak kalabiliyor. Yetişkinlerde görülen kekemelik ise gelişimsel değil nörolojik temelli oluyor. Cinsiyetin erkek olması, ailede kekemelik geçmişinin olması ve takılmaların 6 aydan uzun sürmesi kekemelik için bazı risk faktörleri arasında yer almaktadır” diye konuştu.

Çocuk korktuğu için kekeme olmaz

Kekemeliğin nedeninin psikolojik travmaya bağlı gelişmediğini söyleyen Dkt. Uzm. Dr. Ecem İlayda Keşçi, “Taklit ederek, köpekten korkarak, psikolojik travmalar sonrasında kekeme olmayız. Kekemeliğin nedeni, dünyada halen araştırmaları süren bir konudur. Güncel çalışmalar nedenini genetik ve nörofizyolojik farklılıklar olarak açıklıyor” ifadelerini kullandı.

Kekeme kimsenin kelimesi tamamlanmamalı

Kekeme birisi için çevrenin önemli bir faktör olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Keşçi; “Kekeme biriyle konuşurken göz temasını sürdürülmeli, ‘nefes al konuş’ gibi uyarılarda bulunulmamalı, kelimesi tamamlanmamalı sırayla konuşulmalıdır” dedi.

İlaçla değil, terapiyle geçer

Kekemeliğin ilaçla, melodik konuşmayla ya da doğal taşlarla geçmediğini hatırlatan Uzm. Dr. Ecem İlayda Keşçi; “Kekeleyen bireylerin sağ hemisferinde sıra dışı aktivasyonlar olur ve konuşma terapistleri terapiyle bu aktivasyonları kontrol altına almayı hedefler. Terapiler kişinin ihtiyacına göre planlanır. Kekemeliğine ne kadar duyarlı, hangi ortamlarda, hangi duygu durumunda daha çok takılmalar yaşıyor bunlar belirlenir ve sonrasında konuşma hızını yavaşlatılacak bazı tekniklerle ilerlenir. Eğer ki risk faktörleri var ve takılmalar 6 aydır devam ediyorsa mutlaka bir dil ve konuşma terapistine başvurmak gerekir. Terapiye her yaşta başlanabilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler : “KEKEMELİĞİN, SEBEBİ, KORKU, DEĞİL”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız