HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
7 Temmuz 2017 Cuma Saat: 10:24

ÇETİNTAŞ : SMEAR TESTİ ÖNEMLİ

Rahim ağzında yara veya rahim ağzı yarası terimleri, günümüzde hasta ve doktorlar tarafından sık kullanılan terimler arasında yer alır. Yara, rahim ağzının çevresinde bulunan enfekte olmuş bir doku bölgesidir. Günümüzde birçok kadı
ÇETİNTAŞ : SMEAR TESTİ ÖNEMLİ

Rahim ağzında yara veya rahim ağzı yarası terimleri, günümüzde hasta ve doktorlar tarafından sık kullanılan terimler arasında yer alır. Yara, rahim ağzının çevresinde bulunan enfekte olmuş bir doku bölgesidir. Günümüzde birçok kadın aynı dertten yakınmaktadır. Fakat çözümsüz değildir.

MedicalPark Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanı Opr. Dr. Süheyla Çetintaş, günümüzde kadınların yarısından fazlası hayatının bir döneminde rahim ağzı yarası (servisit) problemine yakalandığını ve yaşı ne olursa olsun cinsel yönden aktif her kadın rahim ağzı yarası için uygun bir aday olduğunu belirterek rahim ağzı yarası hakkında şu bilgileri verdi:

                “Rahim ağzının normalde iç tarafı ve dış tarafı farklı hücreler ile örtülüdür. İçteki kırmızı doku doğum kontrol hapları, gebelik, prezervatif ve kayganlaştırıcı gibi çeşitli nedenlerle dışarıya doğru kayar ve dış yüzeyi kaplar. Aslında bu yara değildir. Patolojik durum yoktur. Kanser veya öncüsü bir durum değildir. Buna servikal enfeksiyon denir.” dedi.

Akıntı ve ilişki sonrası kanama olabilir

Opr. Dr. Süheyla Çetintaş, rahim ağzı yarasının şikayete bağlı ortaya çıkmadığını, muayene esnasında görülebildiğini belirterek, “Bazı kadınlarda şeffaf sulu bir akıntı yapabilir. Bu bölge hassas olduğu için ilişki esnasında hafif leke tarzı kanlanma yapabilir. Sebep ortadan kalktığı zaman kendiliğinden düzelebilir. Servisit’in ilk belirtisi, adet kanamasının bitişini takip eden dönemde ortaya çıkan vajinal akıntıdır. Diğer belirtiler arasında anormal vajinal kanama, kaşınma, vajinada yanma, ilişki esnasında ağrı, ilişki sonrasında kanama, idrar yaparken yanma ve bel ağrısı bulunur. Hafif vakalarda herhangi bir bulgu olamayabilir ancak akıntı devam ettikçe kötü kokulu ve iltihablı bir akıntı ortaya çıkar. Uzamış ve tedavi edilmemiş bir servisit mukus (serviks salgısı) yapısını kötüleştirerek spermlerin servikal kanala girişini bozabilir ve bu şekilde kısırlığa yol açabilir. Kısırlık tedavisinin ilk aşaması serviks ve vajendeki enfeksiyonların düzgün şekilde giderilmesidir.” diye konuştu.

Son olarak MedicalPark Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanı Opr. Dr. Süheyla Çetintaş şöyle devam etti: “Servisit’i olan kadın gebe kalırsa da düşük ve erken doğum riskleri vardır. Ayrıca bu tür annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası akciğer ve göz enfeksiyonları da normalden daha fazla görülür. Öncelikle smear testi yapılarak ilk tanı konulmalı ve buna göre tedavi başlanmalıdır. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde kolonoskopi ve servikal biyopsi de yapılabilir. Sonuca göre yakma, dondurma ve lazer gibi cerrahi yöntemlerle tedavi uygulanabilir.

Sonuç olarak kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmeleri ve mutlaka smear testi yaptırmaları gereklidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Anahtar Kelimeler : ÇETİNTAŞ, :, SMEAR, TESTİ, ÖNEMLİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız