HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Temmuz 2017 Pazartesi Saat: 07:09

SES; “TOPLU SÖZLEŞME İÇİN BİRLİKTE YÜRÜYELİM”

KESK’e bağlı SES Ordu Şube Başkanı Ferit Ceylan, Ağustos ayında hükümet ile yapılacak olan kamu emekçileri toplu sözleşme görüşmelerine dikkat çekti. Ceylan, yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere, kamuda çalışan 2 milyondan
SES; “TOPLU SÖZLEŞME İÇİN BİRLİKTE YÜRÜYELİM”

KESK’e bağlı SES Ordu Şube Başkanı Ferit Ceylan, Ağustos ayında hükümet ile yapılacak olan kamu emekçileri toplu sözleşme görüşmelerine dikkat çekti.

Ceylan, yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere, kamuda çalışan 2 milyondan fazla kamu emekçisini ilgilendiren, onlarla birlikte ailelerini ve emeklileri de eklediğimizde aslında milyonlarca kişiyi doğrudan etkileyecek olan kamu görevlileri toplu sözleşme görüşmeleri bu yıl Ağustos ayında gerçekleştirilecek. 2018- 2019 yıları arasındaki kamu emekçilerinin mali ve özlük haklarının önemli bir kısmının belirleneceği toplu sözleşme Ağustos ayında imzalanacak.

Sendikamız SES, kuruluşundan bu yana grevli toplu sözleşmeli sendika hakkını savunmuş, bunun için mücadelesini kesintisiz olarak sürdürmüştür. Bu bakımdan toplu sözleşme süreçleri Sendikamızın mücadelesi açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

Ağustos ayında başlayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri ile ilgili değerlendirmelerimizi ve mücadele takvimimizi siz basın emekçileri aracılığı ile kamuoyu ile paylaşmak isteriz diyen Ceylan, şöyle devam etti;

“Öncelikli olarak, 4688 sayılı yasa başta olmak üzere Türkiye’deki mevzuat ile belirlenmiş olan kamu görevlileri toplu sözleşme süreçlerinin gerçek bir toplu sözleşme ve grev hakkını kapsamadığını belirtmek isteriz. Gerçek bir toplu sözleşmeden bahsedebilmek için TİS’e taraf olan sendikaların iktidardan ve sermayeden bağımsız olması gerekmektedir; oysa ülkemizde yetkili sendika olan ve TİS’i imzalayan Memur-Sen’in böyle bir bağımsızlığı olmadığı herkes tarafından bilinmektedir. Yine gerçek bir toplu sözleşmeden bahsedebilmek için olmazsa olmazlardan biri olan sendikal örgütlenme özgürlüğünün Türkiye’de olduğunu söylemek mümkün değildir.

Ve yine gerçek bir toplu sözleşme için grev hakkının yasal olarak tanınmış olması ve bu hakkın kullanılabiliyor olması gerekmektedir. Uluslararası sözleşmelerde de tanınan bir hak olan grev hakkının, Anayasanın 90. Maddesi gereğince tanınması ve iç mevzuata uyarlanması gerektiği halde ve grev hakkının olduğuna ilişkin AİHM kararları da dahil olmak üzere yüzlerce mahkeme kararı olmasına rağmen iç mevzuatta bir düzenleme yapılmamakta ve grev hakkı engellenmeye çalışılmaktadır, bu hakkı kullananlara yönelik baskılar da devam etmektedir. Sendikamız, bir sendikal hak olarak grev hakkını kullanmaktadır, kullanmaya da devam edecektir. Bu nedenler başta olmak üzere Türkiye’de kamu alanında gerçek bir toplu sözleşme hakkından bahsetmek mümkün değildir” diye konuştu.

Ceylan, açıklamasının devamında ise; “Bu yıl gerçekleşecek olan toplu sözleşme görüşmeleri OHAL koşullarında, sendikal faaliyetler ve kamu emekçilerinin üzerinde baskının alabildiğine arttığı, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sorunlarının artarak biriktiği, ayrıca haklarımıza yönelik yeni kapsamlı saldırıların gündemde olduğu bir süreçte gerçekleştirilecektir. KHK’lar ile 100 binden fazla kamu emekçisinin bir gecede, herhangi bir gerekçe dahi gösterilmeden ihraç edildiği ve kamu emekçilerinin iş güvencesinin fiilen ortadan kaldırıldığı bir süreçte gerçekleşecektir.

Kamu emekçilerinin zaten sınırlandırılan iş güvencesinin tamamen kaldırılması için kamu personel rejiminde ve 657 sayılı yasada kalıcı düzenlemeler yapılarak, KHK’lar ile oluşturulan güvencesizliğin yasal olarak kalıcı hale getirilmesi planlandığı, bu yönde mevzuat hazırlıklarının sürdüğü bir süreçte toplu sözleşme görüşmeleri yapılacaktır. Önceki Sağlık Bakanlarından olan, şimdi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Mehmet Müezzinoğlu da bu kapsamlı saldırıyı “memurluk tapulu mal gibi olmayacak” diyerek özetlemiş, hem gerçekleri çarpıtmaya çalışarak sonsuz bir iş güvencesi varmış gibi kamuoyunu yalıtmaya çalışmış, hem de aslında ne yapmak istediklerini açık olarak ifade etmiştir” şeklinde konuştu.

Ceylan, ‘Bu dönem toplu sözleşme görüşmeleri, son dönemlerde gerçekleştirilen toplu sözleşmelerle kamu emekçilerinin ekonomik kayıplarının karşılanmadığı, tersine ekonomik kayıplarla süreçleri tamamladıkları, kamu emekçilerinin reel ücretlerinin gerilemiş olduğu bir ortamda gerçekleşmektedir’ diyerek;  “Yine ödemelerin emekliliğe yansıtılması, vergi dilimi oranlarının indirilmesi taleplerimiz de karşılanmamıştır. Ekonomideki kötü gidişatın derinleşerek devam ettiği ve emekçiler için krize dönüştüğü, enflasyonda, işsizlikte yaşanan ciddi artış yaşandığı, ücretlerin genel olarak her geçen gün eridiği,  gelen zamlarla hayatın giderek pahalılaştığı bir süreçte toplu sözleşme görüşmeleri yapılacaktır.

Bunlarla birlikte sağlık ve sosyal hizmetle emekçilerinin bir önceki toplu sözleşmede çözülmemiş, sözleşmeyi imzalayan sendika ve hükümetin işbirliği ile oyalamaya-sürüncemeye bırakılmış ve acil çözüm bekleyen, birikmiş yığınla sorunu bulunmaktadır.

Bunlardan biri fiili hizmet süresi zammı hakkı, daha bilinen ifade ile yıpranma payı hakkıdır. Haftada 40 saat olan yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalışan, yıpranan sağlık ve sosyali hizmet emekçilerine,  çalıştığımız alanların “ağır ve tehlikeli işler” kapsamında olduğu değerlendirilmesine rağmen yıpranma payı ödenmiyor. Sendikamızın ve sağlık emekçilerinin yıllardır mücadele ettiği yıpranma payı hakkı hükümet tarafından verilen sözlere ve oyalamalara rağmen herhangi bir adım atılmamıştır. 2016-2017 yılı toplu sözleşme mutabakat metninde ise, emekçilerle dalga geçer gibi sadece “bir komisyon oluşturulacağı” ve bir taslak hazırlanacağı karara bağlanmıştır. Aradan geçen 2 yıla rağmen ise ortada komisyon da, taslak da yoktur, sadece emekçileri oyalama vardır. Bugünlerde ise yıpranma payı talebimizin bir torba yasanın içine koyularak Meclisten geçirilmek istendiğini görüyoruz. 

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için artan iş yükü ve ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, sağlık emekçilerinin performans sitemi altında ezilmesini engelleyecek ve performansı kaldıracak herhangi bir düzenleme, özellikli birimlerde çalışanların riskli birim katsayıları ile ilgili sorunları çözecek herhangi bir düzenleme son toplu sözleşmede yer bulmamıştır. Sağlık çalışanlarının sağlığı ile ilgili hiçbir konu toplu sözleşmede gündeme getirilememiş, bu konuda hiçbir adım atılamamıştır. 4/C’lilerin, sözleşmelilerin ve taşeron çalışanların kadroya alınmasına ilişkin hiçbir düzenleme yapılmamıştır.

Tüm bu tablo karşısında ve OHAL koşullarında SES olarak, Ağustos ayında başlayacak toplu sözleşme görüşmelerine yönelik çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Gerçek bir toplu sözleşme ve grev hakkı içini KHK’lar ile hukuksuz şekilde ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine geri dönmeleri için, Sendikal haklar üzerindeki her türlü baskının kaldırılması için, İş güvencemize yönelik her türlü saldırıya, kamu personel rejiminde bu yünde yapılmak istenen her türlü düzenlemeye karşı iş güvencemize sahip çıkmak için, İnsanca yaşayacak bir ücret için, Temel ücretimizin artırılması için, Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması için, Fiili hizmet süresi zammı/ yıpranma hakkının oyalama konusu olmaktan çıkartılması, torba yasayla gizlice değil emekçilerin istediği şekilde çözülmesi için; geçmiş çalışılmış yıllar dahil edilerek bir düzenleme yapılması, ayrım gözetmeksizin tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri yıpranma payından yararlandırılması ve yıpranma payından ne şekilde yararlanılacağının yapılan işe, çalışma alanı ve koşullarına göre, yıpranma derecesine göre kademelendirileceği bir şekilde düzenlenmesi için; 24 saat açık ve ücretsiz kreşler sağlanması için, Sağlıkta şiddet yasası çıkartılması için, Performans sisteminin kaldırılması için, Kadın emekçilerin şiddetten korunması için düzenlemeler yapılması için, Kadın sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine uygulanan ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilmelidir. Yönetim kademeleri için pozitif ayrımcılık ilkesi gözetilerek kadın kotaları getirilmesi için, Sağlıkta cepten ödemelerin kaldırılması için, Sosyal hizmeti bir “lütuf” haline getirilen uygulamaların kaldırılması için, Sağlık ve sosyal hizmetlerin kamusal hizmetler olarak ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, sunulması için toplu sözleşme görüşmeleri sürecine en etkili şekilde katılmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Bu taleplerimiz çerçevesinde Temmuz ayı sonuna kadar işyerlerinde yoğunlaştırılmış bir şekilde bildirilerimiz dağıtacağız, toplantılar, söyleşiler etkinlikler düzenleyeceğiz; sosyal medyadan da kampanyalar örgütleyerek her Temmuz ayında her Salı ve Perşembe günü toplu sözleşme taleplerimizi yaygınlaştıracağız; Temmuz ayı sonunda Bakanlıklar ve illerde İl Müdürlükleri aracılığı ile taleplerimizi Bakanlıklara ileterek sesimizi duyuracağız.

Gerçek bir toplu sözleşme için “birlikte yürüyelim” diyoruz. İşyerlerinden başlayarak üyemiz olan olmayan tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini bu süreci birlikte örgütlemeye, birlik olmaya, ses olmaya, güç olmaya, haklarımızı alana kadar mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi. (Ordu Yeni Haber)

 

                                                                                    

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız