HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Ağustos 2017 Çarşamba Saat: 09:55

BYPASS HAYAT KURTARIR

Günümüzde beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi ve doğal yaşam koşullarının bozulması ile birlikte koroner kalp hastalığı görülme sıklığı önemli derecede arttı. Buna karşılık tıp alanında ve teknolojide yaşanan yeni geli
BYPASS HAYAT KURTARIR

Günümüzde beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi ve doğal yaşam koşullarının bozulması ile birlikte koroner kalp hastalığı görülme sıklığı önemli derecede arttı. Buna karşılık tıp alanında ve teknolojide yaşanan yeni gelişmeler sayesinde ise kalp hastalıkları kaynaklı ölümlerin önemli ölçüde önüne geçilebiliyor.

                Bilim ve tıp teknolojisinin en çok gelişim gösterdiği Koroner Bypass ameliyatları hakkında bilinmesi gerekenleri Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Ali Ümit Yener’e sorduk.“ Koroner bypass ameliyatlarında ölüm oranları dünyada ve ülkemizde yüzde 1'in altına inmiştir. Tabi ki bu hastalığın ortaya çıkmasında kişisel ek risk faktörleri belirleyici olmaktadır. Bu risk faktörlerinin başında genetik yatkınlık gelmektedir. Yani ailesinde koroner arter hastalığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir.” diyerek sözlerine başlayan  Doç. Dr. Ali Ümit Yener, Koroner Bypass hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Koroner bypass ameliyatı nedir?

Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Kalbi besleyen ve kalbe çalışması için kan taşıyan damarlara koroner arterler denir. Bu koroner damarların daralması veya tıkanması ile oluşan hastalığa koroner arter hastalığı denir. Kalbi besleyen damarlar olan koroner arterler zaman içinde çeşitli risk faktörleri sebebiyle etkilenerek daralabilir ya da tamamen tıkanabilirler. Bu hastalığın tedavisi için uygulanan Koroner arter bypass ameliyatı en sık yapılan kalp ameliyat tipidir.” dedi.

Bypass ameliyatı nasıl yapılır?

Koroner arter bypass ameliyatının, tıkanan veya daralan damara yeni bir damar ile müdahale anlamına geldiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Bu yeni damar hastanın kendi atar ve toplardamarlarıdır (meme atardamarı, koldan alınan atardamar, bacaktan alınan toplardamarlar). Bu yeni damarlar hastanın tıkalı olan damarına ilave edilerek kan akımına yeni bir yol açılmış olur. Böylelikle kalp ihtiyacı olan kanı yeni damar aracılığıyla alarak uygun şekilde çalışmaya başlar. Yani ana yol tıkalıyken, ana yoldan kan geçişi olmazken kanın servis yolundan kalbe verilmesi şeklinde kısaca özetlenebilir.” şeklinde konuştu.

Bypass riskli bir ameliyat mıdır?

 Koroner bypass ameliyatının dünyada ve ülkemizde ölüm oranlarının yüzde 1 'in altına indiğini belirten Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Tabi ki ek risk faktörleri hastalar için önemlidir. Bu risk faktörlerinin başında genetik yatkınlık gelmektedir. Yani ailesinde koroner arter hastalığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir. Diğer risk faktörleriyse sigara ve kötü beslenme alışkanlığıdır. Ayrıca akciğer hastalığı, şeker hastalığı böbrek yetmezliği hastalıkları da risk artırıcı unsurlar olarak sayılabilir. Tüm bu riskler değerlendirilerek, gerekli tedavi ve önlemler alınarak koroner arter bypass ameliyatları yapılır.” dedi.

Bypass hangi durumlarda yapılır?

Koroner arter daralmalarında ilaç tedavisi, koroner balon anjiyoplasti ve / veya stent, koroner bypass ameliyatı tedavi seçenekleri arasında olduğu konusunda bilgi veren Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Hangi tedavi şeklinin seçileceğine, hastanın ve damar hastalığın genel durumuna göre kalp cerrahisi ve kardiyoloji kliniğinden oluşan konsey tarafından karar verilir. Bu karar uyarınca hasta ve hasta yakınlarına detaylı açıklamalar yapılarak aile meclisi ve hekimlerimiz tarafından varılan ortak karar sonucunda hastalarımız ameliyata alınır.” şeklinde söyledi.

Bypass ameliyatından sonra hastalar nelere dikkat etmelidir?

Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Ameliyattan sonra taburcu edilinceye kadarki dönemde postoperatif bakımları; hekimlerimiz gözetiminde sağlık personelimiz ve diyetisyen tarafından yapılır. Taburcu olduklarından sonra ev programı anlatılır ve doküman olarak da hasta ve hasta yakınlarına verilir. Bunların başında; ziyaretçi kısıtlaması, göğüs korsesi kullanılması, her gece düzenli 6 - 8 saat uyku gerekliliği, bol su tüketmek ve kontrolleri aksatmamak gibi kurallar gelmektedir.” dedi.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Doç. Dr. Ali Ümit Yener, “Medical Park Ordu Hastane’sinde açıldığından bu yana bütün kalp ameliyatları yüksek başarı oranı ile yapılmaktadır. Bu ameliyatların korkulan ameliyatlar arasında olmasına gerek yoktur.

Açık kalp cerrahisi müdahalelerinin  dışında en yaygın tedavi ihtiyaçları arasında olan açık yöntem ve kapalı yöntem ile aort ameliyatları, lazer ile varis tedavisi, fistül açılması, şahdamarı ameliyatları, ameliyatsız diyabetik ayak yara tedavisi, bacak damar anjiyosu ve müdahaleleri kliniğimizin sahip olduğu gelişmiş teknolojik ekipman ve deneyimli kadrolarıyla başarıyla gerçekleştirilmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler : BYPASS, HAYAT, KURTARIR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız