HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Ağustos 2017 Çarşamba Saat: 09:49

DİYABETİK AYAK HASTALIĞINA DİKKAT!

Periferik arter hastalığı, atardamarların damar sertliğine bağlı tıkanmasıdır. Damar sertliği ve buna bağlı gelişen damar tıkanıklığı; beyin, kalp gibi bacak damarlarında da tıkanıklık oluşturarak ciddi sorunlara yol açabilir
DİYABETİK AYAK HASTALIĞINA DİKKAT!

Periferik arter hastalığı, atardamarların damar sertliğine bağlı tıkanmasıdır. Damar sertliği ve buna bağlı gelişen damar tıkanıklığı; beyin, kalp gibi bacak damarlarında da tıkanıklık oluşturarak ciddi sorunlara yol açabilir.

Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Uzman Doktor Göksel Dağaşan, periferik arter hastalığında teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi.

Periferik arter hastalığı (bacak damar hastalığı) nedir?

Periferik arter hastalığı, kalp damarları hariç arter (atardamar)  duvarının tabakaları arasında kolesterol birikmesi ve damar içine doğru uzanan kabartılar sonucunda damarların daralması, bunun sonucunda da damarın beslediği bölgeye yeterince kan gitmemesi durumudur. Bacak veya kol atardamarlarının daralması veya tıkanması şeklinde görülebilir. En sık görülme sebebi ise damar sertliğidir. Atardamarların esnekliğini kaybedip kalınlaşması ve sertleşmesi ile oluşan bir damar hastalığıdır. Halk arasında damar kireçlenmesi olarak da bilinir. Eğer hastanın ağrısız yürüme mesafesi 50 metrenin altına düşmüş ise periferik atardamarlarda ciddi damar sertliği (ateroskleroz )vardır.

Bacak damar hastalığının belirtileri nelerdir?

En sık görülen belirtileri yürümek, merdiven çıkmak veya koşma sonrasında baldır, uyluk ve kalçada kramp tarzında ortaya çıkan ağrılardır. Bu ağrı bir süre dinlenince geçmektedir. Zamanla ağrısız yürüme mesafesi kısalmaya başlar. Bir müddet sonra istirahat halindeyken de ağrı başlar. Etkilenen bölgedeki cilt sıcaklığının düşmesi sebebiyle ciltte morarma ve beyazlaşma izlenir. Bunun bir sonraki aşamasında ise ayak parmaklarında iyileşmeyen yaralar ve kangren ortaya çıkar. Eğer bu durum tedavi edilmezse ayağın veya bacağın çeşitli seviyelerde kaybedilmesine (ampütasyon) neden olmaktadır.

Bacak damar hastalığının teşhis yöntemi nedir?

Böyle hastalarda öncelikle hastanın şikâyetlerinin ayrıntılı olarak dinlenmesi gerekir. Sonrasında bacaktaki atardamarların nabızları muayene edilmelidir. Gereken hastalarda görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır. Renkli Doppler ultrasonografi, MR ya da BT anjiografi veya klasik konvansiyonel anjiografi kullanılan en sık görüntüleme yöntemlerindendir.

Bacak damar hastalığının tedavi yöntemi nedir?

Bacak damar hastasına göre medikal tedavi; damar darlık ve tıkanıkları saptandığı taktirde bunlara yönelik balon anjiyoplasti veya stent yerleştirilmesinin yanı sıra açık cerrahi de uygulanabilmektedir.

 

 

Son olarak Diyabetik Ayakla ilgili bilgi verir misiniz?

Diyabetik ayak, günümüzde diyabet ya da bilinen ismi ile şeker hastalığı ile devam eden kan şekeri yüksekliği sonucu çeşitli semptomlara neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Diyabetin önemli komplikasyonlardan biri olan diyabetik ayak tanısı, hastaneye yatışların en önemli sebebini oluşturmaktadır. Diyabetik ayakta tedavinin sağlanması, ampütasyonun önlemesi artık etkinliği kanıtlanmış olan anjiyografi teknikleri ve endovasküler işlemler ile tedavi edilebilmektedir.

Diyabet hastalarında ayak yaralarının oluşumuna yol açan bir kaç temel neden vardır:

·         Kontrolsüz diyabet

·         Kontrolsüz diyet

·         Damar tıkanıklığı ve darlığı (Diyabetik vaskülopati)

·         Sinir hasarı (Diyabetik nöropati)

·         Ayak hijyen koşullarının yetersizliği

Diyabetik ayak gelişen hastalarda bu duruma sebep olan damar hastalıkları giderildiği taktirde yaşam kalitesine ve yaşam süresine çok ciddi katkılar sağlanır.

Peki, tedavi yöntemi nedir?

Diyabetik ayak gelişen hastalarda iyileşmeyen yaraların altında yatan nedenlerden biri de damar darlık ve tıkanıklığına bağlı kan akımının yetersizliğidir. Diyabetik ayak hastalarında mutlaka damarların değerlendirilmesi, darlık ve tıkanıkların giderilmesi gerekir.

Görüntüleme yöntemleri ve ayrıntılı muayene sonucu damar darlık ve tıkanıkları saptandığında bunlara yönelik balon anjiyoplasti ve stent yerleştirilmesi yapılabilmektedir. Tedavi planlanırken mutlaka kombine yaklaşım gösterilmelidir. Bu kapsamda damar tedavileri ile birlikte;

·         Kan şekerinin düzenlenmesi,

·         Diyetin düzenlenmesi,

·         Ayaktaki yaralara yönelik antibiyotik tedavisi ve pansuman uygulanması,

·         Ayakta gangrenöz yaralara yönelik hiperbarik oksijen tedavisi ve destekleyici tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

 

Anahtar Kelimeler : DİYABETİK, AYAK, HASTALIĞINA, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız