HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
7 Eylül 2017 Perşembe Saat: 07:55

ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Yonca Çoluk geniz eti hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Geniz eti (Adenoid), vücudun bağışıklık sisteminin (Lenfoid Doku) bir parçası olup  ağız çatısının hemen ü
ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Yonca Çoluk geniz eti hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Geniz eti (Adenoid), vücudun bağışıklık sisteminin (Lenfoid Doku) bir parçası olup  ağız çatısının hemen üzerinde ve burunun arkasında geniz denilen yerde bulunur.

Doğumdan itibaren her kişide bulunan geniz eti özellikle çocuklarda genizin büyük kısmını kaplar. Yaklaşık 6-7 yaşından sonra yavaş yavaş küçülmeye başlar ve genellikle de 15 yaşından sonra tamamen kaybolur. Yetişkinlerde geniz eti bulunması çok nadirdir.
Bazı durumlarda, vücuda girmeye çalışan mikropla savaşırken, geniz eti dokusunda şişme meydana gelebilir. Bu şişme, genellikle kendi kendine düzelir fakat bazen
kalıcı hale gelerek çeşitli problemlere neden olur ve tedavi edilmesi gerekir. Geniz etinin büyümesi sık karşılaşılan bir durumdur.

Çocuklarda büyümüş geniz eti; genellikle çocukların gece ağzı açık bir şekilde uyumaları ve horlamaları ile kendini göstermektedir. Ağız kenarından akan salyalar da geniz eti varlığının göstergesi olabilir. Bunun yanı sıra  gece öksürüklerinin sebebi de geniz eti olabilir. İleri vakalarda uykuda solunumda durmalar görülebilir. Kulağı çok sık etkilediğinden, özellikle yüksek sesle televizyon izleme eğilimindeki çocuklarda da geniz etinden şüphelenmek gerekir. Enfeksiyon nedeniyle çok sık antibiyotik kullanma öyküsü olan, tedaviye cevap vermeyen, sinüzit bulguları olan çocuklarda da geniz eti araştırılmalıdır. Uyku kalitesindeki bozulmalar en sık karşılaşılan bulgudur.”

Yapılan araştırmalara göre; çocuklarda öğrenmenin ve büyümenin en önemli destekçisi, iyi bir beslenmenin yanı sıra kaliteli bir uykudur. Uyku, büyüme hormonu salgılanmasını ve zihinsel gelişimi uyarır. Geniz eti büyüyen çocuklar sağlıklı uyuyamazlar. Buna bağlı olarak; çocuklarda zeka gelişiminde gecikmeler, öğrenme güçlüğü, iştah sorunları, huzursuzluk, sık üst solunum yolu enfeksiyonları, yüz ve çene yapısında bozulmalar, sık orta kulak enfeksiyonları, kulakta sıvı birikmesi, geç farkedilen işitme kayıpları, gece idrar kaçırma sorunları, entellektüel gelişimde ve okul başarısında bozulmalar görülebilir.

Aileden alınan öykü, burun içinden yapılan rijid ya da fleksible endoskopik muayene ya da direkt röntgen çekilerek geniz eti tanısı kolaylıkla koyulabilir.

Geniz eti büyümesi bir çok sorunlara yol açabilen, ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Geniz eti büyümelerinin tedavisinde ameliyat her zaman gerekli değildir. Hekim, hastanın ve hastalığın durumuna göre, aile ile konuşarak ilaç ile takip ya da ameliyat kararı verebilir.

Geniz eti ameliyatı (adeneidektomi), genel anestezi ile yapılır. 15-20 dakika kadar sürer , ağız içinden müdahale ile gerçekleştirilir ve çoğunlukla hasta aynı gün taburcu edildir. Bazı hastalarda aynı seansta kulağa ya da bademciklere de müdahale edilmesi gereken durumlar vardır ve bu ameliyat öncesi hekim tarafından belirlenerek aile bilgilendirilir.

Sonuç olarak çocuklarda geniz eti, zeka gelişiminden çene yapısında bozulmalara kadar bir çok ciddi probleme neden olabilen, kolaylıkla tanısı koyulabilen ve tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Ailelerin dikktli olmaları ve şüphe halinde çocuklarını ihmal etmeden bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene ettirmeleri gerekir. Sağlıklı çocuklar gelecek nesillerin teminatıdır.

 

 

Anahtar Kelimeler : ÇOCUKLARDA, GENİZ, ETİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız