HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
4 Ocak 2018 Perşembe Saat: 08:38

KEPÇE KULAK DÜZELTİLEBİLİR

  Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yonca Çoluk kepçe kulak ameliyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.   “Otoplasti, kulak kepçesi görünümünün düzeltilmesi için yap
KEPÇE KULAK DÜZELTİLEBİLİR

 

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yonca Çoluk kepçe kulak ameliyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

“Otoplasti, kulak kepçesi görünümünün düzeltilmesi için yapılan ameliyata verilen isimdir.

Otoplasti ameliyatı ile halk arasında kepçe kulak olarak da adlandırılan, aşırı belirgin görünümlü kulak kepçesi düzeltilebileceği gibi, doğumsal veya travma benzeri sebepler yüzünden gelişmemiş veya görüntüsü bozuk olan kulak kepçesi ve kulak memesi yeniden şekillendirilebilir. Kepçe kulak özellikle çocukluk çağında sosyal ve ruhsal açıdan olumsuzluklara neden olur. Büyüdükçe kreş, yuva, okul gibi sosyal ortamlara giren çocuklar, kulaklarının görünümü nedeni ile acımasız tepki ve eleştirilere maruz kalabilirler. Arkadaş ortamlarında alay konusu olma, dışlanma, özgüvende ve kişilik gelişiminde sorunlara yol açabilir; iletişim bozukluklarına, okul başarısızlığına neden olabilir. Bu nedenle genel olarak otoplasti ameliyatları için en doğru zamanın okul öncesi olduğu kabul edilmektedir. Erişkinler de sosyal ortamlarda dezavantaj olarak algılanabilen bir görünümden kurtulmak, saçlarını kulaklarının üzerinde toplayabilmek ya da rahatça kısa kestirebilmek gibi gerekçelerle otoplasti ameliyatına ihtiyaç duyabilir.

 

         Kulak kepçesi, ince bir yumuşak doku ve deri ile örtülmüş kıkırdaktan oluşur. Beş yaşında, kulak kepçesi gelişimini tamamlar. Ancak kıkırdak içeriği yıllar içerisinde değişmeye devam eder. Küçük çocuklarda daha yumuşak ve katlanabilir bir yapıya sahip olan kıkırdak, yaşlı insanlarda daha sert bir hal alır. Kulak kepçesinin benzersiz şekli, anne karnındaki gelişim sırasında oluşan birçok katlantının sonucudur. Bu katlantıların bazıları tam olarak gelişmezse kepçe kulak meydana gelir. Diğer tüm yüz yapılarında olduğu gibi, bir kulak diğerine tam olarak benzemez. Cerrahinin amacı kulakların daha az belirgin, görüntü olarak benzer ve daha doğal olmasını sağlamaktır. Kepçe kulak ameliyatları için en ideal yaş çocukların pansumanlara  uyum gösterebilecekleri ve okula başlamadan önceki dönem  olan 5-6 yaşlardır. Bu yaşlarda kulak kıkırdakları erişkin yaşlarla kıyaslandığında şekillendirilmek için çok daha yumuşaktır. Bu durum hem ameliyat süresini hem de yapılacak işlem miktarını azalmakta ve dolayısıyla işlem süresini hızlandırmaktadır. Erişkinler için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur, her yaşta ameliyat olabilirler.

          İlk muayene sırasında  kulakların yapısı incelenerek  normalin dışındaki durumlar ve bunların nasıl ve ne kadar düzelebileceği konusunda hastalar  aydınlatılmalıdır. Tek bir kulak bile kepçe olsa bazen en iyi simetrik sonuç için her iki kulağa da müdahale etmek gerekebilir. Kepçe kulak ameliyatının hasta için gerekli olduğuna karar verildikten sonra, tıbbi özgeçmiş değerlendirilerek  hasta  için uygun olan anestezi şekli ve cerrahi teknik belirlenir. Genellikle çocuk hastalar için genel anestezi, büyük çocuklar ve erişkinler için ise lokal anestezi  uygulanabilir. Çocuklarda cerrahiye karar verilirken onların isteklerini dikkate almak gerekir. Eğer çocuklar kendileri istekli olursa operasyon sonrası pansumanlarda daha uyumlu olacaktır.

Ameliyat sonrasında kulağa uygulanan pansumanlar 1 veya 2 gün boyunca açılmaz. Tercihen 1 veya 2. gün bu pansumanlar açılır ve gerekli temizlik yapıldıktan sonra tekrar pansuman yapılır. Bazı hastalarda sızlama tarzında ağrı kesicilerle geçen ağrı olabilir. Ancak ciddi bir problem yaratmaz. Ameliyattan sonra en az 6-8 hafta boyunca geceleri yatarken kulak bandı takılması gerekebilir. Çocuklar bir hafta sonra okula başlayacak duruma gelirken, erişkinler işlerine daha erken dönebilirler. Fiziksel aktivite 10-14 gün süreyle, temas sporları da en az iki ay süre ile kısıtlanır. Ameliyat sonrası ilk haftalarda daha sık planlanan takipler genellikle üçüncü ve 12. aylarda tekrarlanır. Bu zamana kadar kulak arkasındaki yara izi giderek azalır. Yapılan kesiler kulak arkasında kaldığı için de yara izi kamufle olur ve genellikle kozmetik sorunlara yol açmaz. “


 

Anahtar Kelimeler : KEPÇE, KULAK, DÜZELTİLEBİLİR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız