HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
22 Şubat 2018 Perşembe Saat: 08:52

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Genel Cerrah Op.Dr.Mahmur Bekir Gürcan kolon kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Op.Dr.Mahmur Bekir Gürcan açıklamasında şu ifadelere yer verdi;  Hem ülkemizde hem de dünyada sık gör
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Genel Cerrah Op.Dr.Mahmur Bekir Gürcan kolon kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Op.Dr.Mahmur Bekir Gürcan açıklamasında şu ifadelere yer verdi;  Hem ülkemizde hem de dünyada sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanserinin neredeyse yüzde 90’ından fazlası polipten (iyi huylu tümör) gelişiyor. Başlangıçta, iyi huylu olan metastaz yapmayan ve henüz kanserleşmemiş urlar olan poliplerin daha kanserleşmeden endoskopik yöntemle alındığında (polipektomi) kolon kanserinin büyük oranda önüne geçildiğini belirten Özel Ordu Sevgi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Bekir Gürcan, kolon kanserinden korunma yolları ve tedavi yöntemlerini anlattı.

TARAMA TESTLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Kolon kanseri taramasında en kolay yöntem; dışkıda gözle gö- rülemeyecek kadar az miktardaki kanın saptanması için yapılan “gizli kan testi”. Daha ileri bir yöntem olan sigmoidoskopi, bağırsağın makattan itibaren son 60 cm’lik kısmının optik cihazla incelenmesi anlamına geliyor. Daha riskli bireylerde ise tüm kalın bağırsağın incelendiği kolonoskopiden yararlanılıyor. Kolonoskopi; kalın bağırsak içindeki patolojileri ortaya koymada büyük yarar sağlayan ve “altın standart” kabul edilen bir yöntem.

50 Yaşından Sonra Tarama Şart

Normal riskli bireylerin 40 yaşından itibaren yılda bir dışkıda gizli kan testi, 50 ile 70 yaş arasında olanların ise her beş yılda bir sigmoidoskopi yaptırması öneriliyor. Herhangi bir riski bulunmayan sağlıklı bireylerde kolon kanseri taramasına 50 yaşından sonra başlanır. Bir tarama kolonoskopisi “eğer tamamen normal sonuç vermiş ise” kişiyi yaklaşık 8-10 sene koruyabilir. Kansere dönüşme riski yüksek olan poliplerin temizlenmesi ve uygun aralarla izlem, kolon kanserinden korunmada önem taşıyor.

KANSER GELİŞİMİ ÖNLENEBİLİR

Kolon kanseri için ailesel risk faktörleri ve kişisel düzeltilebilir veya izlenmesi gereken risk faktörleri bilinir, kişilerde buna yönelik uygun kontroller yapılırsa, kanserin gelişmesi büyük oranda önlenebilir.

SEMPTOMLAR NELER?

Erken teşhisin çok önemli olduğu kolon kanseri, belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen bir kanser türü. Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen bu kanser erken teşhisle tedavi edilebiliyor.

        Kansızlık

        Ele gelen kitle

        Rektal kanama

        Büyük abdest çapında incelme

        Tuvalete gidip rahatlayamama

        15 günden uzun süren karın ağrısı

KİMLER RİSK ALTINDA?

        Ailesinde kolon kanseri ya da polip öyküsü olanlar

        50 yaşın üzerindekiler

        Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olanlar

        Batı toplumlarında görülen beslenme alışkanlığı, işlenmiş gıda ile önerilenden fazla et tüketenler

        Aşırı kilolular

        Sigara içenler

        Hareketsiz yaşam sürenler

 

 

Anahtar Kelimeler : ERKEN, TEŞHİS, HAYAT, KURTARIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız