HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
23 Şubat 2018 Cuma Saat: 11:58

İLERİ YAŞTA DA SAĞLIKLI GEBELİK MÜMKÜN!

İleri yaşta gebelik birçok riski beraberinde getirse de düzenli doktor takibi ve uygulanan testlerle bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almanıza engel yok. Bilimsel veriler annenin 35 yaş ve üzerinde gebe kalması durumunu, ileri y
İLERİ YAŞTA DA SAĞLIKLI GEBELİK MÜMKÜN!

İleri yaşta gebelik birçok riski beraberinde getirse de düzenli doktor takibi ve uygulanan testlerle bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almanıza engel yok.

Bilimsel veriler annenin 35 yaş ve üzerinde gebe kalması durumunu, ileri yaş gebelik olarak isimlendirip yüksek riskli gebelikler arasında sayıyor. Peki tüm bunlar gebeliğini ileri yaşlara ertelemiş anne adayını korkutmalı mı? Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Karadeniz Atalay kontrollü bir gebelik takibi yapılarak ortaya çıkabilecek komplikasyonların ve problemlerin engellenebildiğini belirterek şunları anlattı.

“Dünyada gebeliklerin yüzde 10-15'i ülkemizde ise 8-11'i 35 yaş ve üzerinde meydana geliyor. İleri yaş anne adaylarını bekleyen tehlikelerden belki de en korkutucu olanı, bebekte ortaya çıkma olasılığı artan genetik hastalıklar. Örneğin Down sendromunun gelişme riski 40 yaşta 1/85 iken, 25 yaşta 1/1350 civarındadır. Günümüzde tüp bebek uygulamalarında yapılan genetik analizler ya da gebe kalındıktan sonra erken haftalarda uygulanabilen tarama testleri ve anne kanından alınan bir tüp kan ile bebeğin DNA analizinin yapılabilmesi, genetik hastalıkları ayırt edebilmeyi mümkün kılıyor.”

Hipertansiyon ve diyabette riskler ortadan kaldırılıyor

İleri yaş gebeliğinin seyrini çoğu zaman olumsuz etkileyen hastalıkların başında hipertansiyon ve diyabet geliyor. Gebelik öncesi var olan ya da gebelikte ortaya çıkan hipertansiyon bebekte gelişmede duraksama, annenin hipertansiyonunun daha yüksek seviyelere çıkması ve buna bağlı damarsal problemler ile hayatı tehdit eden kanamaların oluşmasına sebebiyet verebilir. Sık doktor kontrolü, kan basıncı ve bebek büyüme eğrisinin takibi, yine yapılan bazı kan ve idrar tetkikleri bu hastalığın daha başındayken fark edilmesini sağlar.

Yine bu dönemde ortaya çıkan diyabet hastalığı; bebekte anomalilere ve bebek kayıpları- na hatta doğumdan yıllar sonra bebeğin de diyabete yakalanma riskinde artışa sebep olabilmektedir. Şeker yükleme testinin uygulanması, hamilelik öncesinde diyabetli gebelerde kan şekeri seviyelerini uygun koşullara indirmek, ayrıntılı ultrason yapılarak bebekte etkilenmenin tespiti ile istenmeyen durumların çoğu ortadan kaldırılabilir.

Plasenta previa durumunda takip şart

Pek bahsedilmeyen tehlikeli durumlardan biri de plasenta previa denilen bebeğin eşinin önde gelmesi durumudur. Bu tür hastaların sezaryen ameliyatları zor olduğundan multidisipliner tam teşekküllü bir hastanede yapılma zorunluluğu vardır. Gebelik sürecinde takibi yapılmış ve risk faktörleri ortaya konulmuş anne adaylarında plasenta previa taraması yapılarak ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilecek bu hastalıktan korunulabilinir.

Özellikle 40 yaş üstü adaylarda, göz ardı edilen bir diğer riskli durum da anne karnında bebek kayıplarıdır. Bu nedenlerden dolayı, doktorun izlemi ve kararı neticesinde gebelik belli bir haftaya geldiğinde, doğum kendiliğinden başlamasa bile doğuma geçilmesi önerilebilmektedir. İleri yaş gebeliklerinde olası erken doğum riskinin belirlenmesinde; önceki gebelik öyküleri ile beraber anne adayının hikayesinin belirlenmesi, gebelik süresince belirli haftalarda rahim ağzı uzunluğu ölçümü ile rahim ağzı salgısında bakılabilen bazı biyokimyasal parametreler sayesinde anne adayının erken doğum riski belirlenip, olası erken doğumun önlenmesi ya da gebelik haftası- nın uzatılması mümkündür.

35 YAŞIN ÜZERİNDEKİLER 6 AYDAN FAZLA BEKLEMEMELİ

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Karadeniz Atalay, ileri yaşta olup da gebe kalmak isteyenlerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı

·         Hamilelik öncesi danışmanlık alınmalı, bu sayede genel sağlık durumu göz önüne alınıp gebelik meydana geldiğinde oluşabilecek tıbbi problemlerin ön araştırması yapılmalı.

·         Gebelik isteği olan çiftlerde doğal yollarla gebe kalınamıyorsa infertilite (kısırlık) uzmanına vakit kaybetmeden başvurmak gerekli. Kadının yaşı 35 ve üzerinde ise bu bekleme süresi en fazla 6 ay olmalı.

·         Hamilelik öncesi düzenli egzersiz ve diyet ile fazla kilolar verilmeli.

·         Gebe olduğunuzu düşündüğünüz andan itibaren bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız.

·         Hekiminizin gebelik takibi ve medikal tedaviler (folik asit içeren ilaçlar, vb...) ile ilgili önerilerini mutlaka uygulayın.

·         Riskin arttığını ancak düzenli kontroller ile mutlu sona ulaşmanın mümkün olduğunu unutmayın.

Anahtar Kelimeler : İLERİ, YAŞTA, DA, SAĞLIKLI, GEBELİK, MÜMKÜN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız