HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Mart 2018 Perşembe Saat: 09:03

Türkiye'de 60 bin diyaliz hastası var

Özel Ordu sevgi Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Haluk Yürür, kronik böbrek hastalığında erken teşhisi etkili tedavi olarak gördüklerini belirterek, Yüksek risk grubundaki bireyler yılda bir defa idrar analizi ve kreatin ölçümü yaptırmalı
Türkiye'de 60 bin diyaliz hastası var

Özel Ordu sevgi Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Haluk Yürür, kronik böbrek hastalığında erken teşhisi etkili tedavi olarak gördüklerini belirterek, ''Yüksek risk grubundaki bireyler yılda bir defa idrar analizi ve kreatin ölçümü yaptırmalı” dedi.

Üroloji Uzmanı Dr. Haluk Yürür, her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü düzenlenen ''Dünya Börek Günü'' dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de 60 bin diyaliz, 10 bin de böbrek nakil hastası olmak üzere toplam 70 bine yakın hasta bulunduğunu söyledi.

Bu hastaların tedavisinin ciddi ekonomik gider oluşturduğuna işaret eden Üroloji Uzmanı Dr. Haluk Yürür, ''Ülkemizde geçen yıl diyaliz hastaları için harcanan tutar 1,5 milyar dolar. Bu toplam sağlık bütçesinin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor. Bunun çözümünü bulmak zorundayız'' dedi.

Kronik böbrek hastalığının erken saptandığında önlenebildiğini ve ilerlemesinin geciktirilebildiğini belirten Uz. Dr. Haluk Yürür, ''Kronik böbrek hastalığının erken tespiti çok önemli. Böbrek yetmezliği farkına varılmadan ilerleyen bir hastalık. Yapılan çalışmalarda, hastalık son aşamaya gelinceye kadarki farkındalık oranı sadece yüzde 2... O nedenle biz erken teşhisi etkili tedavi olarak görüyoruz. Yüksek risk gruplarından başlayan sağlık taramalarıyla konuyu ele almamız gerekiyor. Yüksek risk grubundaki bireyler yılda bir defa idrar analizi ve kreatin ölçümü yaptırmalı. Bunun maliyeti 10 lirayı geçmiyor'' diye konuştu.

Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk grubunu şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, kalp-damar hastalığı, ailede böbrek hastalığı varlığı ve ileri yaşın oluşturduğunu ifade eden Ateş, diğer risk faktörleri arasında obezite, sigara, böbrek taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, sık ağrı kesici ilaç kullanımı ve bağ dokusu hastalıklarının sayılabileceğini söyledi.

Uz. Dr. Haluk Yürür, ''Türkiye'de erişkinlerin yüzde 33'ünde yüksek tansiyon, yüzde 13'ünde şeker hastalığı, yüzde 32'sinde obezite, yüzde 35'inde aktif sigara içiciliği bulunmaktadır. Kronik böbrek hastalığının en önemli nedeni şeker hastalığıdır. Ülkemizde kronik böbrek hastalığı için ciddi risk taşıyan 6 milyonu aşkın şeker hastası bulunmakta. Bunun yaklaşık yarısı da hastalığın farkında değil'' dedi. Türkiye'de oldukça yüksek düzeyde olan tuz tüketiminin azaltılmasının da önemine değindi.

Kronik böbrek hastalığının sinsi seyreden bir hastalık olduğunu ifade eden Uz. Dr. Haluk Yürür, hastalığın belirtileri olarak tansiyon yüksekliği, idrar yaparken yanma, idrarda köpürme, göz kapakları çevresinde şişlik, halsizlik, uyku bozukluğu, susama hissinde artma, cilt renginde değişikliği olarak sıraladı.

Özel Ordu Sevgi Hastanesi

Üroloji Uzm.Dr. Haluk YÜRÜR

Anahtar Kelimeler : Türkiye'de, 60, bin, diyaliz, hastası, var

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız